Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS 

Dohoda o „rozvode medzi EU a Veľkou Britániou“ bola schválená na mimoriadnom summite EÚ túto nedeľu. Veľká Británia a EÚ sa dohodli aj na vzájomných vzťahoch po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, ktorý nastane koncom marca 2019. Teraz už len chýba schválenie dohody v Britskej poslaneckej snemovni.

Vyjednávači britskej vlády a Európska komisia sa už predtým dohodli na politickej deklarácii. Tá v mnohých kľúčových bodoch, ako napríklad prístup Veľkej Británie na spoločný trh, ostávala nerozhodnutá tesne ešte pred samotným summitom.

Pre britskú premiérku Theresu Mayovú je toho veľa v stávke. Po zverejnení spoločného návrhu čelila premiérka masívnej opozícii z vlastných radov: Mayovej oponenti sa obávajú, že Spojené kráľovstvo môže byť donútené vstúpiť do colnej únie s EU na dobu neurčitú aj po Brexite, pričom by Severné Írsko malo osobitné postavenie. Zmluva o Brexite zahŕňa jednorazové predĺženie prechodnej fázy, ktoré by malo trvať do konca 2020. Navyše nebude existovať pevná hranica medzi Severným Írskom a Írskou republikou.

Napriek tomu, že kabinet Theresy May schválil návrh už 14. novembra, v ten istý deň na protest odstúpili traja ministri vrátane Dominica Raaba, ministra pre Brexit. V britskom parlamente je ale ešte menšia podpora súčasného návrhu, pričom sa spochybňuje väčšina bodov súčasnej dohody, navyše Mayovej hrozí že bude čeliť odvolávaniu ešte pred samotným hlasovaním. Okrem toho stále silnejú hlasy, ktoré požadujú druhé referendum o Brexite. Parlament by mal o súčasnej dohode hlasovať začiatkom decembra.

Aby návrh britskej vlády bol schválený parlamentom, musela premiérka v posledných dňoch pred špeciálnym summitom EU  hľadať rozsiahlu podporu u jej partnerov, pokiaľ ide o budúce hospodárske partnerstvo. EU je ale neochvejná a nie je ochotná bez  podmienok dovoliť Veľkej Británii prístup do európskeho hospodárskeho priestoru. 

Mayová má podporu britského priemyslu a centrálnej banky (BoE)

Britská premiérka našla podporu u britského priemyslu. Hlava Konfederácie britského priemyslu (CBI), Carolyn Fairbairn, súhlasila minulý pondelok so súčasnou dohodu o Brexite. „Nie je to perfektné, ale je to kompromis, ťažko vydobytý progres“. Táto dohoda spolu s prechodným obdobím, zabránila aby hospodárstvo Veľkej Británie ohrozil „Brexitu bez dohody“. CBI uvítala prechodné obdobie do konca 2020, počas ktorého zostane Británia v európskom hospodárskom priestore a v colnej únii, a tak sa predíde k negatívnemu vplyvu na domácu ekonomiku. 

Podpora prichádza aj od Bank of England (BoE). Podľa guvernéra Marka Carneyho dohoda s prechodným obdobím pomôže hospodárstvu a uľahčí odchod z EÚ. 

 

Trhy pozorne sledujú súčasný vývoj okolo dohody o Brexite. Britská libra sa na krátko prepadla po rezignácii členov Mayovej kabinetu, avšak nakoniec sa podarilo opäť posilniť. Situácia na britskom akciovom trhu je odlišná a sentiment je negatívny nie len kvôli situácii okolo Brexitu, ale aj vďaka sporu medzi Európskou komisiou a talianskou vládou o podobne budúcoročného talianskeho rozpočtu, ako aj po neuspokojivých hospodárskych výsledkoch amerických spoločnosti, najmä v technologickom sektore.     


Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/brexit-agreement-ahead-of-vote/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.