APA Finance / Erste AM Communications,  2018/12/10

 

Na svojom stretnutí vo Viedni v piatok sa krajiny OPEC+ dohodli na znížení produkcie. Od januára sa denný objem výroby zníži o 1,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) počas šiestich mesiacov. Z toho krajiny OPEC znížia produkciu o 800 000 barelov denne, pričom samotná Saudská Arábia zníži produkciu o 500 000 barelov. Desať popredných krajín produkujúcich ropu mimo OPEC, ktoré spolu s ropným kartelom tvoria OPEC+, znížia produkciu o ďalších 400 000 barelov, pričom Rusko zníži svoju produkciu o 130 000 barelov denne. 

Irán, Venezuela a Líbya sú vyňaté z dohody. Zníženie výroby bolo dohodnuté na šesť mesiacov a opätovne sa posúdi v
apríli 2019. 

V súčasnosti len 15 členov OPEC produkuje okolo 33 miliónov barelov ropy denne, pričom pokrýva približne jednu tretinu svetovej produkcie ropy. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu však dopyt po rope krajín OPEC po roku 2019 bude na úrovni 31,3 milióna barelov ropy za deň. Súčasná úroveň produkcie je podľa skoršej dohody limitovaná na 32,5 milióna barelov denne. Obmedzenie platí od začiatku roku 2017 a predĺžilo sa prednedávnom - v júni 2018 až do konca roka.

S týmto znížením chce OPEC stabilizovať trh s ropou. Analytici sú však skeptickí v súvislosti s oznámeným znížením produkcie a jeho očakávaným účinkom. Podľa odborníkov by museli byť každý deň stiahnuté z trhu približne dva milióny barelov ropy - takmer dvakrát toľko ako bolo oznámené - s cieľom dosiahnuť trvalý pozitívny vplyv na cenu ropy.

Zníženie produkcie ropy sa stretlo s kritikou aj v USA. Americký prezident Donald Trump už hovoril o prípadných výrobných škrtoch v čase pred oficiálnym rozhodnutím a napísal, že OPEC by snáď neznížil produkciu. "Svet nechce vidieť alebo nepotrebuje vyššie ceny ropy," dodal. Cena ropy Brent sa odrazila po tom, ako zaznamenala od začiatku októbra 30% pokles Po tomto rozhodnutí ceny ropy prudko vzrástli v súlade s úmyslami OPEC. Po vyhlásení dohody ropa Brent zaznamenala5-percentný odraz a vyšplhala sa na niečo viac ako 63 USD za barel. Na začiatku obchodovania v pondelok sa cena trochu znížila na približne 62 USD za barel. Celkový pohľad na rok ako celok však ukazuje, že cena ropy Brent stráca od začiatku roka približne 7%. Od začiatku októbra cena klesla o neuveriteľných 30%.

Skutočnosť, že nižšia cena ropy sa neprejavuje na nižších cenách benzínu pre majiteľov automobilov, sa zdá byť na prvý pohľad paradoxná, ale je spôsobená nízkymi hladinami vody, ktoré sú dôležité pre ropný trh. Rafinérie a sklady distribuujú väčšinu spracovanej ropy loďou, ale keďže hladiny riek sú v tomto roku na veľmi významných vodných cestách veľmi nízke, lode môžu cestovať len v obmedzenom rozsahu alebo vôbec. To brzdí logistiku a vyžaduje, aby sa dodávky ropy čoraz viac presúvali na železničnú alebo nákladnú dopravu, čo je drahé a možné len do určitej miery z dôvodu obmedzenej kapacity. To vedie k nedostatku benzínu a následne k vyšším cenám na čerpacích staniciach.

Originálny zdroj informácie: https://en.youinvest.at/community/blog.html#65edcfa8-c84c-409f-a5a5-890120870777

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.