Autor: APA Finance / ERSTE AM Communications

Rok 2018 bol rokom politiky na akciových trhoch. Aktivite na medzinárodných trhoch dominovali  predovšetkým tieto tri hlavné témy: obchodný spor medzi USA a Čínou, Brexit a Taliansko, pričom pri Taliansku sa najprv pozornosť trhu zamerala na vytvorenie novej vlády a neskôr na rozpočtový spor s Európskou komisiou.  


V priebehu roka sa objavili obavy z celosvetového spomalenia hospodárskeho rastu.Počiatočné obavy boli vyvolané už v priebehu februára po nových údajoch z trhu práce v USA. Údaje z januára zaznamenali výraznejší nárast hodinových miezd, ako sa očakávalo, čo podnietilo očakávania vyššej inflácie. To následne vyvolalo obavy, že americká centrálna banka FED môže skôr zvýšiť úrokové sadzby a tým spomaliť ekonomický rast USA.

Počas tohto roka FED zvýšil úrokové sadzby celkovo štyrikrát. Začiatkom roka 2018 sa základná úroková sadzba nachádzala na úrovni od 1,25 do 1,50% a v súčasnosti sa pohybuje na úrovni 2,25 až 2,50%. Zatiaľ však americká ekonomika zostala silná napriek tomu, že počas celého roka stráca dynamiku. V 3. štvrťroku americká ekonomika vzrástla  o 3,5% medziročne, v porovnaní so 4,2% medziročným rastom dosiahnutým v 2. štvrťroku.

Vyššie úrokové sadzby však nepriamo spôsobili turbulencie na rozvíjajúcich sa trhoch, keďže vyššie úrokové sadzby priniesli výraznejšie posilnenie amerického dolára a na druhej strane meny krajín rozvíjajúcich sa trhov sa dostali pod výraznejší tlak. V kombinácii s miestnymi ekonomickými problémami utrpeli obzvlášť prudký pokles turecká  Líra, indická Rupia, brazilský Real a argentínske Peso. 

V štvrtom štvrťroku spôsobili ekonomické obavy výrazný pokles cien ropy. V priebehu niekoľkých týždňov sa ceny dvoch najpredávanejších druhov ropy Brent a WTI znížili o viac ako 20%, čo spôsobilo  reakciu na rozšírený ropný kartel OPEC+, ktorý sa v decembri dohodol na znížení produkcie o 1,2 milióna barelov denne do júna 2019. To, či to stačí na  stabilizáciu trhu s ropou, je stále neisté. Avšak ropa Brent a ropa WTI  jednoznačne končia rok na cenách nižších, než do roku vstúpili. Brent sa v súčasnosti  obchoduje na úrovni okolo 53 USD za barel a WTI okolo 45 USD za barel (159  litrov). Na začiatku roka  sa ceny pohybovali na úrovni 66 USD za barel, resp. 60 USD za barel.

Akciové trhy zaznamenávajú od začiatku roku straty

Akciové trhy v roku 2018 poklesli, straty na amerických burzách sú pomerne mierne. Akciový index Dow Jones zaznamenáva v súčasnosti pokles o 7,5% v porovnaní sozačiatkom roka a akciový index S&P 500  v priebehu roka stratil 7,7%. Japonský  akciový index Nikkei-225 si zapísal v roku 2018 stratu okolo 12%. V porovnaní s tým  európsky trh mal väčší pokles. Akciový index Euro-Stoxx-50 končí rok približne o  15% nižšie, nemecký akciový index DAX pravdepodobne stratí približne 18%. Rakúsky akciový index ATX smeruje k 20% poklesu.

V roku 2019 bude mať politika pravdepodobne aj naďalej silný vplyv na trh. Najmä preto, že ani obchodný spor medzi USA a Čínou a ani Brexit neboli doteraz vyriešené. Tiež zostávajú obavy týkajúce sa globálneho hospodárskeho rozvoja, keďže prognózy rastu na budúci rok poukazujú na celosvetovú stratu dynamiky. Odborníci preto očakávajú, že  zvýšená volatilita bude pretrvávať na trhoch aj v nasledujúcom roku. 

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/boersenjahr-2018/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.