V uplynulých dvoch dňoch finančné trhy, na čele s New Yorkskou burzou, vymazali predchádzajúce zisky z roku 2018. Minulý týždeň začali obavy z inflácie rezonovať na trhoch. Reakcia trhov však bola mimoriadne silná. Experti ju prisúdili vynikajúcej správe o zamestnanosti v USA.

Na súčasnú situáciu na finančných trhoch sme sa spýtali nášho akciového stratéga Petra Szopa.

 

Niektorí účastníci trhu nazývali túto situáciu na burze v New Yorku "flash crash". Aké boli dôvody?

Burzy v januári rástli nebývalým tempom. Americké indexy vzrástli v prvých štyroch týždňoch o 7-8 %, rovnako ako aj indexy rozvíjajúcich sa trhov. Začiatkom roka dosiahli rast, ktorý sa očakával za celý rok.  Dôvodmi  boli pokračujúce silné ekonomické dáta, očakávaný impulz americkej daňovej reformy a vyhliadky na ďalšie zvýšenie podnikových ziskov.

Globálne sa vyskytli signály, ktoré naznačovali, že sa niečo môže udiať. Účastníci trhu začali mať obavy o vývoj  inflácie. Správa o pracovných miestach v USA podporila tieto obavy. Nárast miezd prevýšil očakávania, čo spôsobilo, že mnohí investori sú nervózni z toho, ako by sa tento rok mohol zachovať americký FED. Investori teraz očakávajú štyri zvýšenia úrokových sadzieb, trhy predtým očakávali iba tri.

Vysoké ocenenia a výnosy dlhopisov: 10-ročné výnosy v USA vzrástli od začiatku roka o viac ako 40 bázických bodov * u niektorých investorov spôsobili vyberanie ziskov.

Vo fázach, keď trhy neustále rastú s nízkou volatilitou, je korekcia niekedy silná. Účastníci trhu si vychutnávali dlhú fázu nízkej volatility. Navyše počítačom podporované algoritmy mohli podporiť turbulencie na trhu. Každopádne, volatilita sa výrazne zvýšila.

* 100 bázických bodov = 1%

Volatilita na amerických akciách prudko vzrástla: Vývoj indikátora Indexu VIX 2013-2018

Čo nám viete povedať k dátam z ekonomiky?

Fundamenty z globálnej ekonomiky sú stále vynikajúce. Napríklad v januári MMF revidoval odhad rastu globálneho reálneho HDP na rok 2018 až na 3,9 %. Eurozóna rastie rýchlosťou, ktorú sme naposledy zaznamenali v roku 2006.

Po niekoľkých rokoch neuspokojivého rastu príjmov podniky konečne ohlásili presvedčivé výsledky v roku 2017. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov, analytici zvýšili svoje odhady ziskovosti v priebehu roka. Okrem toho daňová reforma bude mať pozitívny dopad na americké podniky.

Jedná sa o krátkodobú korekciu, alebo by sme sa mali pripraviť na novú situáciu?

Kombinácia ekonomického rastu s nízkou infláciou a veľmi nízkymi úrokovými sadzbami, ktoré podnecovali akciové trhy v predchádzajúcom roku a na začiatku tohto roka, sa blíži ku koncu. Makroekonomické a hospodárske prostredie smeruje k normalizácii, ako to v posledných týždňoch zdôrazňuje môj kolega Gerhard Winzer – interný makro ekonomický expert . Verím, že reakcia trhov na túto zmenu režimu je prehnaná a v priebehu roka budeme vidieť rast akciového trhu.

V súčasnosti sú však akciové trhy určite v režime "risk-off", v ktorom majú investori tendenciu byť defenzívni. Ako silná a ako dlho bude korekčná fáza prebiehať, nie je možné predvídať. Aj keď pokles cien čoskoro skončí, čo je môj názor, bude trvať nejaký čas, kým sa opäť dosiahnu staré maximá. Rýchle odrazenie sa pravdepodobne neočakáva pretože pokles cien bol príliš silný a turbulentný. Je nepravdepodobné, že táto korekcia je začiatkom dlhodobejšieho medvedieho trhu.

 

Upozornenie: Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom pre budúcu výkonnosť.

Originálny zdroj informácie: http://blog.en.erste-am.com/2018/02/06/inflation-worries-weighing-stock-exchanges/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.