Autor: Anton Hauser

Turecké aktíva v máji prekonali silnú korekciu. Turecká líra prerušovane stratila viac ako 11 % v porovnaní s eurom, zatiaľ čo výnos 5-ročného dlhopisu v domácej mene vzrástol takmer o 200 bázických bodov na 15,3 %. Úrokový diferenciál (spread) medzi tureckými štátnymi dlhopismi denominovanými v tureckých lírach a štátnymi dlhopismi denominovanými v amerických dolároch sa zväčšil o 72 percent na 390 bázických bodov (poznámka: 100bps = 1 percentuálny bod). Turecká centrálna banka bola nútená zvýšiť svoju najvýznamnejšiu úrokovú sadzbu o 300 bázických bodov a znova zosúladiť svoje menové nástroje. Aké sú príčiny prudkého pádu?

Centrálna banka nekoná nezávisle

Nové vyhlásenia prezidenta Erdogana, podľa ktorých chce prevziať kontrolu nad  menovou politikou v prípade volebného víťazstva, vyvolali medzi investormi obavy. Erdogan v minulosti vyjadril názor podľa ktorého rastúce úrokové sadzby spôsobovali rast cien a preto bol vyvíjaný  tlak na centrálnu banku, aby upustila od zvyšovania úrokových sadzieb. 

Nerovnováha v tureckom hospodárstve sa však medzičasom stala tak výraznou, že pokračovanie neortodoxnej a váhavej menovej politiky v posledných rokoch by zvýšilo pravdepodobnosť tvrdého pristátia tureckej ekonomiky. Napríklad hospodársky rast dosiahol minulý rok 7,4 %, zatiaľ čo inflácia stúpla na 12 %. To znamená, že inflácia je dvakrát vyššia ako inflačný cieľ stanovený centrálnou bankou. Deficit bežného účtu predstavoval v minulom roku viac ako 6% HDP. Deficit bežného účtu zvyšuje štátny dlh, a teda aj závislosť krajiny od externých veriteľov.

Externá zraniteľnosť je vysoká

V nasledujúcich dvanástich mesiacoch budú splatné dlhopisy v objeme 182 mld. USD, vonkajšia hrubá potreba financovania Turecka je veľmi vysoká. Okrem toho sa krajina musí vyrovnať s deficitom bežného účtu vo výške približne 55 mld. USD a s devízovou nerovnováhou v podnikovom sektore vo výške 222 mld. USD. To je v porovnaní s čistými devízovými rezervami centrálnej banky vo výške len 34 mld. USD priveľa. Znamená to, že devízové záväzky Turecka sú vzdialené od úplného pokrytia vlastnými rezervami centrálnej  banky. Zatiaľ čo tieto nerovnováhy ako také nie sú samy o sebe nové a financovanie deficitu bolo doteraz pomerne stabilné, v dôsledku rastúcich amerických úrokových sadzieb sa Turecko dostáva do pomerne exponovanej pozície.  

 

Turecká líra vs. euro (jún 2013 - jún 2018)

 

Devalvácia meny ovplyvňuje kvalitu aktív bánk

Zvyšujúce sa obavy z veľmi tvrdého pristátia posunuli do popredia tému zamerania sa na kvalitu aktív medzi bankami. Rastúce úrokové sadzby, t.j. dodatočný nákladový faktor a zvyšujúce sa úrokové a splátkové výdavky pre spoločnosti s nesplatenými devízovými úvermi a pre spoločnosti s nedostatkom  príjmov v cudzej mene, by mali spôsobiť zvýšenie počtu nesplácaných úverov. V súčasnosti je však podiel nesplácaných úverov na nízkej úrovni 2,8 % z celkového počtu poskytnutým úverov. Okrem toho je turecký bankový sektor veľmi dobre kapitalizovaný a preto je dôkladne chránený pred nesplácanými úvermi. 

Neistota pred predčasnými voľbami

Koncom apríla prezident Erdogan vyhlásil parlamentné a prezidentské voľby v júni, ktoré boli prekvapením pre niektorých účastníkov trhu. Výsledkom týchto volieb bude, že Turecko prejde na prezidentský systém a preto sa viac moci bude sústreďovať v rukách  prezidenta. Hoci sa  zdá, že zvolenie Recep Tayyipa Erdogana  za prezidenta je  pravdepodobné, prieskumy verejnej mienky naznačujú, že opozícia by mohla získať  väčšinu v parlamente, čo by mohlo výrazne sťažiť budúce politické rozhodnutia. Naopak v prípade väčšiny strany AKP sa investori obávajú, že to bude znamenať ďalší posun k hospodárskej a finančnej nestabilite.  

Fiškálna politika sa stáva procyklickou

Pri vládnom dlhu vo výške 28 % z HDP je Turecko v relatívne dobrej kondícii v porovnaní s krajinami s podobným ratingom. V súčasnosti je Turecko držiteľom ratingu Ba2 od spoločnosti Moody's, ktorý ho zaraďuje do segmentu krajín s vysokým výnosom (pozn.  high yield). Nový dlh vo výške iba 1,5 % z HDP tiež ilustruje rozpočtovú disciplínu a  podporuje hodnotenie Turecka. Oznámenie balíka fiškálnych stimulov vo výške 6 mld.  USD v období hospodárskeho prehriatia ako zvláštneho vykúpenia hlasu viedlo niektorých  účastníkov trhu k spochybňovaniu pokračovania tejto neortodoxnej fiškálnej politiky a k  zníženiu pozícií v tureckých aktívach.

Výhľad

Najnovšie kroky centrálnej banky, t.j. zvýšenie úrokových sadzieb a zjednodušenie menovej politiky, možno interpretovať ako znamenie, že všetci politickí činitelia rozhodovali o závažnosti situácie. Znamená to, že menová politika sa po voľbách môže zmeniť na ortodoxný režim. Napríklad kroky na zníženie deficitu bežného účtu a miery inflácie boli oznámené na obdobie po voľbách.  Navyše dobrý stav verejných financií poskytuje tureckému štátu určitý manévrovací  priestor v prípade zhoršenia súčasného stavu. V našom základnom scenári preto  očakávame, že turecká mena a dlhopisové trhy budú pokojné.

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/2018/06/07/tuerkei-steht-die-wirtschaft-vor-einer-zahlungsbilanzkrise/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.