Autor: Gerhard Winzer

Mierne povedané, výkonnosti väčšiny tried aktív za tento rok sú zatiaľ zmiešané. Existuje spoločný základný faktor prečo je tomu tak? Môžeme očakávať lepšiu druhú polovicu roka?

Väčšina dôležitých ekonomických indikátorov predošlého ako aj budúceho vývoja naznačuje priaznivý výhľad na trhy. Reálny globálny ekonomický rast je silný, inflácia rozvinutých ekonomík je nízka a menové politiky štátov ostávajú nápomocné. 

Spoločný základný faktor, ktorý stojí za stratami na trhoch je zvýšená miera neistoty. Literatúra zvyčajne definuje neistotu ako zložku budúcich výkyvov (napr. ekonomický rast, inflácia, základná úroková sadzba, cena akcií) ktoré sa vymykajú predpovediam. Samozrejme, prebiehajúce a predvídateľné zmeny taktiež ovplyvňujú ceny aktív, avšak nepredstavujú neistotu. Napríklad zvýšenie firemnej zadlženosti má negatívny dopad na rozpätia (spready), takisto ako očakávaný pokles ziskov firiem predstavuje negatívny dopad na cenu akcií. V prostredí makroekonomickej neistoty sa táto neistota zvyšuje naprieč viacerými oblasťami.Je to presne to čoho sme zatiaľ svedkami tento rok.

  • Z obchodného konfliktu k obchodnej vojne? Zvýšenie dovozových ciel USA a ohlásenie ďalších opatrení vyvolali obavy z možného vyhrotenia situácie. Obchodná vojna všeobecne vedie k nižšiemu ekonomickému rastu a vyššej inflácii.
  • Od krízy dôvery v Taliansku ku kríze verejného dlhu? Májová menšia kríza dôvery týkajúca sa talianskych dlhopisov ukázala, že zatiaľ čo finančné prostriedky na záchranu boli v eurozóne k dispozícii (ESM, OMT), v Taliansku by boli bývali aplikované len v prípade ak by Taliansko prijalo úsporné opatrenia, ktoré by boli súčasťou tejto pomoci.
  • Menové krízy v rastúcom počte hospodárstiev? Zhodnotenie amerického dolára a zvyšujúce sa dolárové úrokové sadzby vyvíjajú tlak na krajiny s vonkajšími a vnútornými obchodnými nerovnováhami, čo výrazne exponovalo najmä argentínske peso a tureckú líru. Medzi vonkajšími nerovnováhami sú vysoké deficity bežného účtu a vysoký dlh denominovaný v amerických dolároch, zatiaľ čo medzi vnútornými sú vysoká inflácia a vysoké rozpočtové deficity. Riziko spočíva v tom, že aj iné krajiny by sa mohli dostať pod tlak.
  • Obmedzujúce centrálne banky? Ekonomický rast sa stáva čoraz viac samonosným vo viacerých krajinách, pričom postupne konverguje k cieľu centrálnych bánk. Preto môžu centrálne banky obmedziť svoje podporné menové politiky, t.j. zvyšovať základné úrokové sadzby na neutrálne úrovne, a postupne ukončovať alebo skracovať programy nákupu aktív („quantitative tightening“, QT). Odhady neutrálnej úrokovej sadzby a účinkov QT sú však oveľa viac vzdialených odhadom ako robustnou predpoveďou. Ak by bola neutrálna úroková sadzba naozaj nižšia ako predpokladá centrálna banka, mohlo by to zapríčiniť recesiu.
  • Otázky inflácie? Phillipsova krivka je štandardným modelom pre odhadovanie budúcej inflácie. Je však ťažké modelovať vzťah medzi mierou nezamestnanosti (nízka) a infláciou (rovnako nízkou). Ako sa často stalo v minulosti, inflácia by nakoniec mohla vyskočiť.
  • Recesia? Existujú dva zásadné rozdiely v druhu rastu, ktorý sme zažili v minulom roku: v mnohých krajinách nie je prekvapujúce súčasné zrýchlenie; niektoré krajiny / regióny výrazne rastú (USA), zatiaľ čo iné krajiny oslabujú (eurozóna, Čína). Dôležité globálne ekonomické ukazovatele založené na prieskumoch zaznamenali pokles v posledných mesiacoch, ako napríklad globálny index nákupných manažérov výrobného sektora. Taktiež rozdiel vo výnosoch medzi dlhodobými a krátkodobými štátnymi dlhopismi sa zužoval. Riziko recesie sa v strednodobom horizonte zvýšilo.
  • Nedostatočná likvidita na trhu? Krátkodobý prepad akciových trhov na začiatku februára a prudký nárast talianskych štátnych dlhopisov v máji opäť raz ukázali, že likvidita na trhu môže veľmi ľahko vyschnúť (keď sa všetci investori snažia predávať v tom istom momente). Malichernosť môže byť spúšťačom veľkých následkov. 

Globálny hospodársky rast je naďalej silný. Vzhľadom na to, že sme tu recesiu nemali už dlhší čas (pozn. že v USA v súčasnosti zažívajú desiaty rok expanzie), niekoľko neistôt sa vynorilo súčasne, a keďže recesia prakticky nikdy nebola správne predpovedaná, spready sa rozšírili na základe prípadného zhoršenia makroekonomického prostredia. Na druhej strane, dobrou správou je, že ak sa neistota nezvýši, veľa negatívneho sentimentu je už reflektovaného v cenách.

Gerhard Winzer

Gerhard Winzer pôsobí v Erste Asset Management od marca 2008. Do marca 2009 pracoval na pozícii Senior Portfolio Manager, spravoval fondy zamerané na dlhopisový trh; od apríla 2009 je hlavným ekonómom.

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/2018/07/16/blick-auf-die-maerkte-angestiegene-unsicherheit/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.