Autor: Dieter Kerschbaum 

Výkonnosť čínskych akcií v prvej polovici roka 2018 bola tlmená. Príslušné indexy sa nachádzali v celkovo negatívnom rozmedzí. Avšak teraz sa tento trend môže otočiť. Do dôležitých indexov MSCI sa pridalo približne 230 čínskych akcií typu A. Ceny akcií sa odrazili od najnižších hodnôt tohto roku. Gabriela Tinti, portfólio manažérka fondu ESPA STOCK GLOBAL EMERGING MARKET, vysvetľuje význam nových akcií typu A vzhľadom k vášmu portfóliu a všeobecné výhľady čínskych akciových trhov. 

 

Na začiatku júna bolo do celosvetového indexu MSCI pridaných približne 230 čínskych akcií typu A. Váhy týchto akcií sa budú ďalej zvyšovať k 1. septembru. Prečo je toto rozšírenie investičného spektra tak dôležité?

Takzvané akcie typu A sú súčasťou čínskych spoločností kótovaných na burzách v Šanghaji a Shenzhene. Zatiaľ čo zahraniční inštitucionálni investori dokázali v minulosti kúpiť akcie typu A, museli to robiť ako „kvalifikovaný zahraničný inštitucionálny investor“ (QFII), čo je veľmi obmedzený stav.  V Hongkongu boli na určitý čas kótované len veľké čínske spoločnosti (akcie typu H), otvorené pre investíciám širokej verejnosti. Index MSCI doteraz k sebe pridružil iba akcie typu A, ktoré sú už obchodované prostredníctvom burzových platforiem Shanghai-Hongkong-Connect alebo Shenzhen-Hongkong-Connect a ktoré nepodliehajú predpisom QFII. Tieto platformy boli zriaďované od roku 2014 s cieľom otvoriť trh zahraničným investorom a uľahčiť tak ich prístup na kapitálový trh. Od septembra sa podiel investícií do akcií typu A v indexe MSCI zdvojnásobí. Jedná sa o akcie, ktoré môžeme kúpiť aj pre fond ESPA STOCK GLOBAL EMERGING MARKETS.

Znamená toto otvorenie búrz na pevnine pre zahraničných investorov, že trh bude vo všeobecnosti profitovať?

Liberalizácia trhu je míľnikom. Podľa niektorých odhadov by tento krok mohol viesť k prílevu kapitálu do pevninskej Číny až do výšky 22 miliárd amerických dolárov. Ba čo viac, váha podielov akcií typu A v indexe MSCI bude postupne narastať. To nám tiež umožňuje dospieť k určitým záverom týkajúcich sa hospodárstva.  V záujme udržania investorov bude Čína musieť ďalej liberalizovať svoju ekonomiku, pretože krajina potrebuje zahraničných investorov na zabezpečenie rastu kvality. V súčasnosti zahraniční investori vlastnia iba 2% akcií typu A. Je teda ľahko si predstaviť ďalší potenciál.

 

 

 

Vývoj cien maloobchodného indexu akcií typu A je oveľa nestabilnejší ako index HANG SENG v Hongkongu.

Aké výhody ponúkajú akcie typu A spoločností investorom?  Prečo sú také dôležité?

Čínsky trh s akciami typu A je za NYSE už druhým najväčším kapitálovým trhom na svete z hľadiska trhovej kapitalizácie a likvidity. Akcie typu A uľahčujú investície, ktoré by neboli možné s H-akciami alebo ADR*.  Hovoríme napríklad o menších spoločnostiach alebo sektoroch špičkových technológií, ktoré profitujú z rastúcej strednej triedy a jej spotrebiteľského správania. Ten trh nie je tam, kde sú veľké ryby. Podiel akcií malých a stredných podnikov je výrazne vyšší ako v iných indexoch.

*ADR (American Depository Receipts) sa obchodujú na burze namiesto akcií. Ide o certifikáty vydané americkými bankami, ktoré vlastnia podkladové akcie v úschove.

Odporúčate investovať do čínskych akcií už teraz, alebo je vhodné čakať?

Osobne nemôžem vydávať nákupné odporúčanie pre akcie. Zainteresovaní investori by sa mali rozhodnúť sami na základe svojich investičných cieľov a rizikovej tolerancie. Môžem poukázať na niekoľko kľúčových parametrov. Ocenenie čínskych akcií je v súčasnosti na úrovni 5-ročného minima. Pomerový ukazovateľ ceny a účtovnej hodnoty 1,7x pre akcie typu A (k júnu 2018, zdroj: Bloomberg) je extrémne nízky. Zisk sa v prvej polovici roku 2018 zvýšil v priemere o 13,8%. V spoločnostiach v sektore energetiky a komodít sme zaznamenali obzvlášť vysoký rast. Samozrejme existuje aj veľa otáznikov: ak bude obchodná vojna medzi USA a Čínou naďalej eskalovať, škoda bude viditeľná pre obe strany a bude mať tiež dopad na čínske burzy cenných papierov. Investori, ktorí očakávajú vytvorenie ďalšieho impulzu vzhľadom k liberalizácii čínskeho kapitálového trhu môžu napríklad investovať do fondu ESPA STOCK GLOBAL EMERGING MARKETS. Čínske akcie v súčasnosti tvoria 35% aktív spravovaných týmto fondom. Asi 75% v tomto portfóliu tvorí región Ázie. 

 

Originálny zdroj infromácie: https://blog.de.erste-am.com/2018/08/01/oeffnung-des-chinesischen-aktienmarktes-a-shares/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.