Autor: APA Finance / Erste AM Communications

Americký maloobchod sa teší na začiatok školského roka, dôvodom sú vyššie očakávané predaje. Počas letných prázdnin zvyknú rodičia nakupovať svojím deťom notebooky,smartfóny, školské pomôcky a nové oblečenie, čo generuje masívny predaj. Sezóna pred začiatkom školského roka, je čo sa týka predajov druhá najsilnejšia po Vianociach.

Matthew Shay, prezident Národnej federácie maloobchodných predajcov (NRF), očakávaveľmi dobré predaje počas tohtoročnej sezóny, podľa analýzy NRF by americké  domácnosti mali minúť až 27,5 mld. USD. Dôvodom je aj lepšia spotrebiteľská dôvera. Podľa obchodnej asociácie za posledných desať rokov boli iba dva lepšie roky pre predaje maloobchodu: 2012 (30,3 mld. USD) a 2017 (29,5 mld. USD).

 

Podľa nedávnej štúdie poradenskej spoločnosti Deloitte by mal objem predaja dosiahnuť 27,6 mld. USD čo je zhodne očakávanie s NRF. Deloitte poukázal na to, že významnú časť predajov - až 15,1 mld. USD bude tvoriť hlavne oblečenie, predaje školských pomôcok pravdepodobne dosiahnu 6,0 mld. USD, predaj počítačov 3,7 mld. USD. Ostatné elektronické zariadenia ako smartfóny a tablety by mali dosiahnuť objem 2,8 mld. USD.

Severovýchod USA bude míňať najviac, kamenné obchody prekonajú on-line predajcov  

V štúdii spoločnosti Deloitte je vidieť jasné regionálne rozdiely čo sa týka objemu predaja.Zatiaľ čo domácnosti na severozápade USA by mali v priemere minúť 568 USD, na západe sa očakáva 513 USD, stredozápad 493 USD a južanské štáty iba 488 USD.Priemerné výdavky na domácnosť pre celé USA je 510 USD.

Tradičné obchody by mali byť preferované spotrebiteľmi pred on-line obchodmi. Až 57% všetkých predajov sa očakáva v kamenných obchodoch, iba 23% v on-lineobchodoch a 20% opýtaných ostáva nerozhodnutých. Tento výsledok vychádza z prieskumu vykonanom na 1200 domácnostiach ktorý vypracoval spoločnosť Deloitte. 

Začiatok školskej sezóny je ešte finančne náročnejší pre študentov vysokých škôl. Náklady na začiatku semestra by mali podľa odhadov dosiahnuť rekordné úrovne. Podľa štúdie Proper Insights and Analytics, na ktorej sa podieľala aj NRF, by výdavky študentov mohli tento rok dosiahnuť 82,2 mld. USD. V 2017 dosiahli výdavky 83,6 mld. USD.

Podľa prezidenta NRF je vidieť zmena v správaní spotrebiteľov práve u elektroniky. Notebooky, tablety a smartfóny sú teraz prirodzenou súčasťou každej domácností.
Rodičia už nečakajú s nákupom na začiatok školského roka. Na druhú stranu vplyv detí na spotrebiteľské návyky rodičov sa zväčšuje. Hlavne vďaka sociálnym sieťam a iným
komunikačným kanálom, deti bývajú často lepšie informované a sú viacej prieberčivé.

 

Originálny zdroj informácie: https://de.youinvest.at/community/blog.html#905f3014-5f65-467a-9a74-25fb37bb320b

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.