Autor: Gerhard Winzer

Dolná komora britského parlamentu včera hlasovala „proti“ súčasnej dohode o Brexitev pomere 432 k 202 hlasom. Premiérke Therese Mayovej trvali rokovania s európskymi partnermi viac ako dva a pol roka s cieľom nájsť dohodu o Brexite, ktorá by bola prijateľná aj pre britský parlament. Odmietnutie parlamentom v ktorom má Mayovej vládna koalícia väčšinu je obrovskou porážkou pre administratívu. Výsledok včerajšieho hlasovania bol avšak vo všeobecnosti očakávaný. A vzhľadom k tomu to, že hlasovanie bolo odložené o mesiac (aby Mayová našla hlasy medzi vlastnými poslancami), neostáva veľa času na ďalšie rokovania o kompromisnom riešení.

Prinášame štyri možné scenáre, pre ďalší vývoj libry:

1. Tvrdý Brexit

Alebo odstúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody. Premiérka Mayová (pokiaľ dnes bude vyslovená dôvera jej vláde) má čas do pondelka, aby prišla s alternatívnym plánom, ktorý predloží dolnej komore britského parlementu. Tento scenár ale nie je reálny. Aj keď parlament pravdepodobne schváli niektoré dodatky k „zmluve o Brexite“, nájsť konsenzus  pre schválenie nového plánu sa zdá byť nepravdepodobný. Navyše aj keby sa v parlamente našla vôľa a došlo ku konsenzu, je ešte potrebné schválenie od európskych partnerov (všetkých 27  členov). A na to už nie je pravdepodobne dostatok času. Aj z toho dôvodu si myslíme, že parlament príjme tvrdý Brexit, čo vytvorí silný tlak na britskú libru.

2. Požiadanie o predĺženie termínu vystúpenia (29. marec)

Posunutie Brexitu je pravdepodobné za predpokladu, že by s predĺžením súhlasilo všetkých 27 krajín EÚ. Deadline by bol pravdepodobne presunutý na termín niekedy po voľbách do európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať 23. mája. V tomto prípade by sa mohlo uskutočniť aj nové referendum o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, alebo by sa konali parlamentné voľby. Výsledkom by bolo, buď zastavenie Brexitu (štvrtý scenár), alebo nové kolo rokovaní medzi britskou vládou, EÚ  a britským parlamentom. Takýto výsledok by  znamenal, že by pokračovali obavy, pokým by nebol nájdený kompromis.  

3. Dohoda o Brexite prijatá

Ak by bola prijatá súčasná dohoda o Brexite, znamenalo by to že sa môžu začať rokovania medzi EÚ a Veľkou Britániou o budúcich obchodných vzťahoch. Spojené kráľovstvo by mohlo  napríklad zostať v colnej únii alebo vstúpiť do Európskeho  združenia o voľnom obchode (EZVO). Mäkký Brexit a predĺženie prechodného obdobia by mohlo mať pozitívny vplyv na britskú libru.

4. Žiaden Brexit

Či sa v parlamente nájde väčšina na zastavenie Brexitu, či už po novom referende, alebo parlamentných voľbách je otázne. Na druhú stranu nie je vylúčené, že parlament príjmezákon, ktorý pozastaví Brexit dovtedy pokým sa nenájde kompromis medzi EÚ, britskou vládou a parlamentom. Tento scenár vnímame ako veľmi pozitívny pre britskú libru.

Záver
Zoznam zlých rozhodnutí britskej vlády sa rozširuje, či už výsledok referenda o Brexit počas vlády Davida Camerona (po ktorom rezignoval). Ako aj zlyhanie v hľadaní kompromisu súčasnej vlády. Napriek tomu ale ostáva nádej, že racionálna argumentácia preváži a Británia sa vyhne tvrdému  Brexitu.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/britisches-pfund-brexit/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.