Autor: APA Finance / Erste AM Communications. Fotografia: Fabrice Coffrini / AFP / picturedesk.com

Každoročne sa hlavy štátov, vedúci ekonomickí odborníci a vedúci predstavitelia podnikovstretávajú vo Švajčiarskom Davose, aby si vymenili názory na výročnom stretnutí Svetového ekonomického fóra (WEF). Minulý týždeň na stretnutí WEF v Davose vzhľadom na obchodnú vojnu, Brexit a blížiaci sa hospodársky pokles, odznelo množstvo výziev na zvýšenú medzinárodnú spoluprácu.


Už na začiatku stretnutia Medzinárodný menový fond (MMF) varoval vo svojom všeobecne uznávanom „svetovom ekonomickom výhľade“ pred blížiacim sa spomalením svetového hospodárstva. V súvislosti s obchodným sporom a inými neistotami sa vyhliadky svetového hospodárstva trochu zhoršili, podľa súčasnej prognózy MMF. Očakáva sa, že globálny hrubý domáci produkt bude tento rok rásť o 3,5 % a v roku 2020 o 3,6 %, predpovedal MMF. V októbri boli prognózy ešte 3,7 %.

 

„Celosvetová recesia určite ešte nie je nevyhnutná“, uviedla generálna riaditeľka MMF Christine Lagardeová na prezentácii správy v Davose. „Riziko silnejšieho poklesu globálneho  rastu sa však určite zvýšilo."

„Zdá sa, že spomalenie príde skôr, ako sa očakávalo,“ uviedol zástupca riaditeľa MMF DavidLipton pre agentúru Reuters. Hoci sa ekonomike stále dobre darí, existuje mnoho rizík,  od obchodných sporov až po zhoršené podmienky financovania, povedal Lipton.

Merkelová vyzvala na Svetovom ekonomickom fóre na mnohostrannú spoluprácu

V tejto súvislosti v Davose vznikla výzva k zvýšeniu medzinárodnej spolupráce a vzdania sa protekcionizmu. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala k ďalším dohodám o voľnom obchode, s tým, že ​​hľadá spojencov pre multilateralizmus: „Všetko ostatné by viedlo k biede“, zdôraznila Merkelová a dodala, že by rada videla reformu veľkých medzinárodných organizácií, ktorá by odrážala zvýšený vplyv ekonomík, ako je Čína alebo India.

Japonsko, ktoré v súčasnosti stojí v čele skupiny G-20 (20 najväčších priemyselných a rozvíjajúcich sa krajín), sa tiež vyjadrilo v prospech posilnenia multilaterálneho poriadku. „Japonsko je odhodlané udržiavať a rozvíjať medzinárodný poriadok slobodný, otvorený a založený na pravidlách", vyhlásil premiér Shinzo Abe na WEF.

Bez toho aby spomenul USA, vyzval Abe na obnovenie dôvery v medzinárodný obchodný režim. Svetová obchodná organizácia (WTO) zohráva dôležitú úlohu ako strážkyňa voľného obchodu. Americký prezident Donald Trump si myslí, že Svetová obchodná organizácia (WTO) je zaujatá voči USA a zašiel až tak ďaleko, že pohrozil odchodom USA.

Čínsky viceprezident Wang Qishan považuje medzinárodný obchodný režim za vážne ohrozený a kritizuje, že mnohé krajiny sa čoraz viac pozerajú smerom dovnútra, čím sa tlmí medzinárodný obchod a investície, pričom narastá unilateralizmus, protekcionizmus a populizmus. Wang opísal ekonomickú globalizáciu ako „nevyhnutný trend“. Existuje obrovský potenciál na využívanie konkurenčných výhod jednotlivých krajín a zlepšenie ich hospodárskych väzieb. V reakcii na výzvy sveta by sa krajiny mali aktívne a spoločne riadiť týmto smerom, požadoval Wang.

Wang sa vo svojej reči nezmienil o pokračujúcej obchodnej vojne s USA. Naplánované stretnutie v Davose na diskusiu o obchodnom konflikte s americkým prezidentom Trumpom sa neuskutočnilo, nakoľko Trump svoju účasť v Davose krátko predtým zrušil. Avšak neúčasť Donalda Trumpa nebola jediným prominentným zrušením účasti: francúzsky prezident Emmanuel Macron a britská premiérka. Theresa Mayová sa taktiež nezúčastnili tohto roku v  dôsledku domácich politických problémov. Rakúsko zastupovali spolkový kancelár Sebastian Kurz a minister zahraničných vecí Karin Kneissl.


Originalny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/weltwirtschaftsforum-davos/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.