Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS

Posledné výsledky z tureckej ekonomiky naznačujú, že dochádza k miernemu zotaveniu. Hrubý domáci produkt, pôvodne veľmi dynamickej ekonomiky sa opäť dostal do čiernych  čísiel. Po výraznom náraste inflácie v poslednom období došlo k jej spomaleniu na jednociferné číslo. Výmenný kurz tureckej líry sa po minuloročnej menovej kríze do značnej miery stabilizoval. Avšak turecká invázia do severnej Sýrie a konflikt s USA obnovil tlak na líru, čo vyvolalo obavy z pokračovania oživenia tureckej ekonomiky. Pokiaľ ide o ďalší vývoj, signály sú veľmi zmiešané.

Znamenia, že sa situácia zlepšuje

Minulý rok diplomatický spor s USA a pochybnosti o nezávislosti tureckej centrálnej banky spôsobili pokles domácej meny takmer o tretinu. V dôsledku prudkého nárastu dovozných cien sa zvýšila inflácia takmer o 25 % a turecká ekonomika sa v druhej polovici minulého roka nakoniec dostala do recesie. Nedávno sa ale opäť objavili jasnejšie signály stabilizácie tureckého hospodárstva. Napriek tomu, že HDP ostalo na medziročnej báze v červených číslach, ekonomický rast sa v druhom štvrťroku, od apríla do júna tohto roka zvýšil o +1,2 %. V septembri dosiahol rast inflácie 9,3 % a prvýkrát od polovice roka 2017 sa dostal pod dvojcifernú úroveň. 

Pozitívny výhľad potvrdili aj ďalšie správy. V septembri turecká vláda uviedla, že v reakcii na prebiehajúcu americko-čínsku obchodnú vojnu, plánuje zvýšiť bilaterálny obchod s USA až  štvornásobne (na 100 mld. USD ročne). Nemecká skupina Volkswagen medzitým oznámila, že postaví svoj nový východoeurópsky závod v Turecku. Okrem toho turecká centrálna banka, potom čo v polovici tohto roka nahradil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  guvernéra svojím vlastným kandidátom, druhýkrát výrazne znížila kľúčovú úrokovú sadzbu.  Očakáva sa, že by to malo podporiť hospodárstvo krajiny, ale zvyšuje sa tak aj riziko návratu  vyššej inflácie. 

Očakávania a výzvy

Podľa prezidenta Erdogana sa očakáva, že turecké hospodárstvo v roku 2020 dosiahne rast na úrovni 5,0 %. Zatiaľ čo ekonómovia z prieskumu spoločnosti Reuters očakávajú stagnáciu ekonomiky. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) očakáva, že reálne HDP (nominálne HDP očistené o rast inflácie) klesne v tomto roku o 2,6 % a v budúcom roku sa zvýši o 1,6 %. Hospodárske prostredie v Turecku je naďalej náročné.

Investori sa nezameriavajú iba na menovú politiku, ktorá sa po nahradení guvernéra centrálnej banky už nepovažuje za nezávislú. Vzhľadom na geopolitickú situáciu zohrávajú medzinárodné vzťahy obzvlášť dôležitú úlohu. Plány tureckej vlády na obstaranie ruských raketových systémov tento rok silne narušili vzťahy s USA a mohli by ohroziť plány na užšie obchodné vzťahy.    

Minulý týždeň situácia opäť eskalovala s inváziou Turecka do severnej Sýrie, kde chce Turecko zatlačiť kurdské sily až 30 km od hraníc. Americký prezident Donald Trump stiahol amerických vojakov z oblasti a dal tak zelenú tureckej vojenskej operácii. Avšak zároveň po  jej začatí pohrozil, že „úplne zničí tureckú ekonomiku“, ak „Ankara urobí niečo, čo bude považovať za zlé“. Výsledkom bol pokles tureckej líry o 2 %, čo vyvolalo obavy o návrat menovej krízy, ktorá sa zdala byť už prekonaná.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/tuerkische-wirtschaft-wankt-zwischen-erholung-und-konflikten/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.