Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS 

Spoločnosť Frequentis bola v tomto roku druhou rakúskou korporáciou, ktorá uskutočnila prvú verejnú ponuku (IPO) akcií na Viedenskej burze. Počet IPO medzinárodných spoločností bol tento rok v Európe menší, pričom prvým väčším IPO bol biotechnologický gigant Marinomed vo februári tohto roka.

Podľa prieskumu poradenskej spoločnosti EY, celosvetový objem emisií v prvom štvrťroku 2019 dosiahol trojštvrtinový objemu v porovnaním s rovnakým obdobím za minulý rok. Jedným z dôvodov, okrem rastúcej averzie k riziku bolo aj to, že niektoré IPO zlyhali kvôli jednorazovým faktorom: napríklad kvôli najdlhšej odstávke vládnych inštitúcii USA v histórii, ktorá znemožnila získanie potrebných povolení.

Objem IPO sa v druhom kvartáli zvýšil

Podmienky na finančnom trhu ako aj v ekonomike, sa v priebehu prvého štvrťroka 2019 zlepšili. V poslednej dobe ohlásili zvučné mená príchod na kapitálový trh, čo zvýšilo aj očakávania na nasledujúce obdobie.

Svetoznámy výrobca džínsov spoločnosť Levi´s sa vo veľkom vrátil na akciový trh. V prvý obchodný deň, sa ceny akcií spoločnosti vyšplhali o viac ako 30%. Spoločnosť sa úspešne vrátila na kapitálový trh po 34 rokoch. Aj americká spoločnosť Lyft sa stala senzáciou, na konci marca vstúpila na technologickú burzu Nasdaq. Jej valuácia dosiahla 24 mld. USD. V máji nasledovalo dlho očakávané IPO spoločnosti Uber, ktorého ocenenie skončilo na úrovni 73 mld. USD.

Najväčšie IPO v Európe sa uskutočnilo na Milánskej burze, platobný systém Nexi vstúpil na burzu v polovici apríla s hodnotou 7,3 mld. eur. Vo Švajčiarsku, dcérska spoločnosť farmaceutického gigantu Novartis – Alcon, dosiahla kapitalizáciu 25 mld. €. Jej akcie ale neboli verejne ponúkané, boli vydané výlučne akcionárom spoločnosti Novartis. 

Ktoré IPO môžeme očakávať?

V Nemecku sú na obzore viaceré zaujímavé subjekty, ktoré budú vstupovať na kapitálový trh. Skupina Volkswagen plánuje IPO svojej divízie nákladných vozidiel Traton, to by sa malo uskutočniť ešte tento rok. So súhlasom dozornej rady sa predstavenstvo rozhodlo, že by spoločnosť mohla vstúpiť na burzu už pred letnou prestávkou, avšak podmienkou je pozitívny vývoj na trhu.

Podobne aj oceliarska spoločnosť Thysenkrupp plánuje čiastočné IPO svojej lukratívnej divízie výroby výťahov, po strategickom prerozdelení. V rámci nového segmentu stredne veľkých spoločností na Vienna Stock Exchange, vzbudila pozornosť spoločnosť oekostrom AG. Rakúska spoločnosť chce na svojom výročnom valnom zhromaždení v júni začať proces vedúci k IPO.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/transformationsprozess-in-china/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.