APA Finance / Erste AM Communications

Minulý týždeň sme sa dostali do polovice výsledkovej sezóny v USA. Viacero významných korporácií už zverejnilo výsledky za prvý kvartál 2019. Analytici sa pred začiatkom obávali, že výsledková sezóna skončí veľkým sklamaní, avšak ich obavy sa ukázali ako neopodstatnené a v skutočnosti výrazne prekonali odhadované zisky a predaje. Reakcia hlavných akciových indexov v USA na seba nenechala čakať a tie sa dostali na nové historické maximá.

Príjemné prekvapenia v rôznych odvetviach

Do polovice predminulého týždňa zverejnilo výsledky 129 spoločností. Podľa tlačovej agentúry Reuters, ktorá citovala poskytovateľa finančných dát Refinitiv, viac ako 75% spoločností prekonalo očakávania, okrem iného aj prevádzkovatelia sociálnych sietí Twitter a Facebook. Ako aj výrobca hračiek Hasbro. Technologická (sektor priemysel) spoločnosť United Technologies a výrobca vojenskej techniky Lockheed Martin tiež potešili investorov lepšími výsledkami a zvýšili očakávaný zisk pre tento rok. Svetoznáma IT spoločnosť Microsoft sa dostala do pozornosti investorov, najmä kvôli výsledkom za prvý kvartál tohto roka: vďaka svojmu rozrastajúcemu sa segmentu cloudových služieb, sa zvýšili jej tržby o 14% na 30,57 mld. USD a zisk o 19% na 8,8 mld. USD. Podobné pozitívne korporátne výsledky môžeme nájsť vo viacerých odvetviach ako aj sektoroch.

 

Poznámka: Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom výkonnosti v budúcnosti.

Sklamanie z dobrých dôvodov

Analytici sa domnievajú, že pokiaľ v súčasnom všeobecne optimistickom prostredí došlo k zhoršeniu výsledkov korporácií, malo by to významný vplyv na ich ohodnotenie. Ukazuje sa, že za spoločnosťami ktoré mali horšie ako očakávané výsledky boli konkrétne dôvody a nie všeobecná hospodárska situácia. Niektoré spoločnosti ako napríklad výrobca lietadiel Boeing, museli zmeniť výhľad pre tento rok. V prípade Boeingu to bola neistota ohľadne zákazu štartov modelov 737-Max, ktoré nasledovali po dvoch nedávnych haváriách lietadiel. Výrobca stavebnej techniky Caterpillar zverejnil horšie údaje o príjmoch, dôvodom boli slabšie predaje v Ázii a Tichomorí. Spoločnosť by mohol podporiť ukončenie obchodného sporu, ktorý by mal viesť k zvýšeniu predajov.

Očakávania pre akciový trh pred uzavretím obchodnej dohody

V poslednom kvartáli minulého roka zaznamenali akciové trhy významné straty, jedným z dôvodov bol aj obchodný spor medzi Čínou a USA, odvtedy ale došlo k významnému progresu. Mnohí investori sa domnievajú, že vyriešenie konfliktu je iba otázkou času a je považovaný za ďalší míľnik pre finančné trhy. Navyše zmena monetárnej politiky americkej centrálnej banky mala pozitívny vplyv na akciový trh. Od začiatku apríla vidíme aj pozitívnu zmenu v očakávaniach analytikov, a to predovšetkým vďaka výsledkovej sezóne a súčasnému trendu na akciovom trhu.

Záver: Výsledky spoločností v USA sú prekvapivo pozitívne a akciový trh reaguje vyšším ohodnotením akcií.

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/earnings-season-us-stock-markets-climb-to-record-levels-after-unexpectedly-good-figures/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.