Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS 

Japonsko je v súčasnosti ovplyvnené na viacerých úrovniach obchodnou politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na jednej strane je japonská ekonomika závislá na exporte a pociťuje obchodný konflikt s Čínou. Na druhej strane Japonsko v súčasnosti rokuje o obchodných vzťahoch s USA. Po nedávnej návšteve krajiny, Trump vyzval Japonsko, aby rýchlo podpísalo novú obchodnú dohodu.

Cieľom rokovaní je dohoda o voľnom obchode medzi oboma krajinami a rozšírenie ekonomických vzťahov. Japonsko má s USA relatívne veľký obchodný prebytok, ktorý vadí Bielemu domu a americký prezident už viackrát povedal, že ho chce znížiť. V roku 2018 malo USA obchodný deficit s Japonskom na úrovni 67,6 mld. USD.

Hľadanie kompromisu

V dôsledku toho americký prezident vyzýva Japonsko, aby svoj trh otvorilo americkým výrobkom, ako sú napríklad poľnohospodárske výrobky. Značná časť obchodného prebytku Japonska je výsledkom vývozu automobilov do USA. Biely dom preto uvažuje o dodatočných dovozných clách na japonské autá, čo mu sa chce Japonsko rozhodne vyhnúť. Je preto veľmi pravdepodobné, že obe rokujúce strany čoskoro nájdu konsenzus.

Menová politika Japonskej národnej banky (BoJ) bola opakovane kritizovaná. Japonsko bolo obvinené, že udržuje slabý jen pomocou uvoľnenej menovej politiky. A využíva tak nižšie ceny svojich výrobkov a vytvára tak konkurenčnú oproti zahraničným výrobcom. Na podporu domácej ekonomiky BoJ dlhodobo udržiava úrokovú mieru prakticky na nulovej úrovni. Zároveň sa snaží o udržanie výnosov na kapitálovom trhu okolo nuly, nákupom štátnych dlhopisov.

Vzhľadom na neistý hospodársky výhľad, sa BoJ rozhodla na svojom pravidelnom stretnutí koncom apríla, že ponechá úrokovú mieru bez zmeny aspoň ešte rok. Obchodný spor medzi USA a Čínou, vplýva aj na Japonsko cez nižší dopytu z Číny. Navyše obchodná vojna mení dodávateľské reťazce, čo má dopad aj na japonské spoločnosti. 

Japonská ekonomika je prekvapivo silná aj napriek poklesu exportu 

Japonské spoločnosti predali v apríli už piaty mesiac po sebe menej výrobkov. Export podľa japonského ministerstva financií sa medziročne znížil o 2,4% a do Číny sa prepadol až o 6,4% (Zdroj japonského ministerstva financií, http://www.customs.go.jp/toukei/shinbun/trade-st_e/2018/2018_117e.pdf). 

Hospodársky rast japonskej ekonomiky zatiaľ nebol výrazne zasiahnutý prepadom exportov. Pokles vývozu bol však zmiernený ešte výraznejším prepadom dovozu. Rast hrubého domáceho produktu Japonska (HDP) bol v prvom kvartáli prekvapivo vysoký +2,1%, kým analytici očakávali priemerný pokles o 0,2%. Koncom roka 2018 sa japonský ekonomický rast zvýšil o 1,6%.

Odborníci však varujú pred hroziacim hospodárskym poklesom. „Ekonomika už dosiahla svoj vrchol,“ povedal Hiroaki Muto, hlavný ekonóm Tokijského inštitútu Tokai. Ekonómovia očakávajú miernu recesiu. Mnohí odborníci si preto myslia, že japonský premiér Shinzo Abe, odloží zvýšenie DPH z 8% na 10%, ktoré bolo oznámené v októbri minulého roka. 

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/usa-draengen-japan-auf-raschen-abschluss-eines-handelsabkommens/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.