Autor: APA Finance / Erste AM Communications 

Nedávny útok dronov na rafinérie saudskoarabskej ropnej spoločnosti Aramco spôsobil rozruch na trhu s ropou. V reakcii, ceny ropy vyskočili na najvyššiu úroveň za posledné mesiace. Spojené štáty obvinili z útoku Irán, avšak k poškodeniu ropných zariadení sa  prihlásili jemenskí separisti, ktorých podporuje Irán. Tento útok viedol k výpadku produkcie ropy v objeme 5,7 mil. barelov na deň, čo z neho robí jeden z najväčších výpadkov v histórii (približne 5 % svetovej produkcie ropy). Skutočnosť, že ceny ropy napriek tomu v priebehu  jedného týždňa opäť rýchlo korigovali, je spôsobená niekoľkými faktormi.

Trh s ropou je dobre zásobený

Dočasné zvýšenie cien ropy možno vysvetliť rizikovou prémiou. Saudská Arábia je považovaná za jedného z najstabilnejších producentov: „Keď útok pomocou dronov dokáže eliminovať 5 % svetovej produkcie ropy, je pochopiteľné že bude existovať strach z ďalších dodávateľských výpadkov,“ vysvetľuje Alexander Weiss, expert na komodity v Erste Group. Podľa Weissa bola reakcia na trhu izolovaná len na jeden sektor. Ostatné odvetvia neboli ovplyvnené. Investori navyše nemusia zásadne prehodnotiť budúci vývoj na trhu z ropou, vzhľadom na nedávny útok. Je to najmä kvôli skutočnosti, že trh je v súčasnosti veľmi dobre zásobený, pričom Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) dokonca očakáva, že v budúcom roku bude na trhu s ropou prebytok.

Najvýznamnejší producenti ropy, ktorí sa koordinujú v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (kartel OPEC+), sa snažia obmedziť produkciu ropy a tak udržať stabilné ceny. Avšak mnohé krajiny mimo organizácie naopak rozširujú produkciu. Podľa odhadov IEA, bude preto dopyt po rope z členských štátov OPEC v prvej polovici 2020 nižší o 1,4 mil. barelov denne, oproti súčasnej produkcií k augustu 2019.

 

Experti sú optimistickí

Ďalším dôvodom limitovaného dopadu po strate výroby sú akumulované zásoby ropy. USA sa dohodli na uvoľnení svojich strategických zásob, ak dôjde k významnejším  problémov po útokoch dronov na ropné zariadenia v Saudskej Arábii. To zároveň odráža aj fakt, že postavenie USA ako producenta ropy sa v posledných rokoch zásadne zmenilo. Vďaka masívnej ťažbe bridlicovej ropy sa USA dočasne stalo najväčším vývozcom na svete a predbehlo tak práve Saudskú Arábiu.

Podľa odhadov IEA nebude mať súčasné spomalenie globálneho hospodárstva za následok zníženie dopytu po rope. Analytici nezmenili svoj výhľad pre budúci rok. V dôsledku toho sa očakáva, že v tomto a budúcom roku vzrastie svetový dopyt o 1,1 mil. barelov denné (1 barel je 159 litrov) a o 1,3 mil. barelov za deň. Predpokladom je však to, že obchodné rokovania medzi Čínou a USA skončia úspechom a napätie okolo Iránu  poľaví.

Alexander Weiss nevidí žiadne dlhodobé ohrozenie dodávok ropy a dramatický útok na saudskoarabské rafinérie to nezmenili: „V geopolitickom meradle v súčasnosti nevidíme žiadnu eskaláciu. Doteraz si každý dokázal udržať chladnú hlavu,“ zhŕňa Weiss súčasnú situáciu. Minulý týždeň ropná spoločnosť Saudi Aramco informovala, že približne 40 %  produkcie ropy v napadnutých rafinériách sa už obnovilo. Plná kapacita by mala opäť byť k dispozícii do konca septembra.  

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/schreckmoment-fuer-oelmarkt-ohne-langfristige-folgen/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.