Autor: APA FINANCE/ ERSTE AM COMMUNICATIONS| 7 min. čítania

Preteky o úrad amerického prezidenta vstupujú do rozhodujúcej fázy uprostred koronakrízy - po prvom televíznom dueli a pozitívnom teste Donalda Trumpa na Covid 19. V národných prieskumoch verejnej mienky demokrat Joe Biden momentálne vedie republikánskym kandidátom Trumpom.

Podľa prieskumu agentúry Reuters / Ipsos uskutočneného po televíznej diskusii, má Biden náskok 9 percentuálnych bodov. Potvrdený koronavírus u Donalda Trumpa piatok spôsobil miernu neistotu. Niektorí analytici očakávajú, že to bude pre demokratov výhoda, iní očakávajú možné sympatie Trumpovi.

Z dôvodu komplikovaného volebného systému v USA, majú prieskumy iba obmedzenú výpovednú hodnotu. V roku 2016 demokratka Hillary Clintonová prehrala s Trumpom, hoci mala pred republikánom náskok dvoch percentuálnych bodov.
Po výmene názorov, v prvom televíznom dueli súperov, ktoré médiá označili za „chaotické“, prináša pozitívny test na Covid 19 prezidenta Trumpa, ďalšiu neistotu do volebnej kampane.
Táto neistota v Bielom dome prichádza v historickom okamihu. Pandémia priniesla USA bezprecedentný hospodársky prepad, aj keď najnovšie čísla poukazujú na menej dramatický pokles, ako sa nedávno predpokladal. V každom prípade počiatočné ekonomické úspechy Trumpa so znížením dane z príjmu právnických osôb boli zmarené.
 

Voličské preferencie

Koronakríza priniesla historický hospodársky prepad

Podľa amerického ministerstva financií sa hrubý domáci produkt (HDP) v druhom štvrťroku tohto roka znížil o 31,4 %. Ekonómovia však vidia ekonomiku USA na ceste k obnove. OECD vo svojej najnovšej prognóze na rok 2020 očakáva pokles USA iba o 3,8 percenta. To by bolo miernenejšie záporné číslo ako v mnohých iných vyspelých krajinách.
Ostatné čísla tiež dotvárajú obraz problémov v ekonomike. Deficit zahraničného obchodu je takmer na historicky najvyšších úrovniach aj napriek represívnym clám zavedených Trumpom. Spotreba, ktorá je základom najväčšej ekonomiky sveta, sa na jar pre obmedzenia kontaktu a zvyšujúcu sa nezamestnanosť zrútila o 33,2 -%. Export klesol o 64,4 % kvôli globálnej recesii a narušeniu dodávateľských reťazcov. Dôsledky pandémie tiež výrazne utrpeli investície.

Americký trh práce sa v septembri naďalej spamätával z prudkého prepadu, ale nie tak tvrdo, ako sa dúfalo. Podľa mesačnej správy americkej vlády zverejnenej v piatok, nezamestnanosť výrazne klesla z 8,4 % na 7,9 % a zamestnanosť naďalej rástla. Ekonómovia považujú čísla za znak spomalenia tempa oživenia. Pre príklad, spoločnosti mimo poľnohospodárstva vytvorili v septembri 661 000 pracovných miest, analytici očakávali v priemere 850 000 pracovných miest.

Trump chce pokračovať v znižovaní daní, Biden chce zvýšiť dane z príjmu právnických osôb

V tejto krehkej fáze je preto rozhodujúci výsledok volieb, ktoré bude tiež rozhodnutím o hospodárskej politike. Tieto dve protistrany presadzujú so svojimi daňovými plánmi opačný program. V prípade svojho znovuzvolenia by Trump rád predĺžil svoje daňové reformy až po roku 2025. Úradujúci prezident okrem iného znížil daň z príjmu právnických osôb z 35 na 21 %, a tým naštartoval ekonomický impulz.

Biden naopak navrhuje zvýšiť dane z príjmu právnických osôb na 28 %. S touto daňovou sadzbou by boli USA vyššie ako v mnohých európskych krajinách, ako sú Španielsko alebo Veľká Británia. Biden chce tiež pomocou represívnych ciel zastaviť outsourcing pracovných miest v zahraničí. Pre spoločnosti, ktoré investujú v USA, by však mali existovať daňové úľavy. Vďaka daniam z príjmu fyzických osôb, chce Biden zabezpečiť progresívnejšiu krivku kontroly. V porovnaní s inými demokratmi, ako je Bernie Sanders, sú však jeho daňové plány celkovo mierne.

Biden by mohol zlepšiť hospodárske vzťahy s EÚ

Výsledok prezidentských volieb by mohol mať tiež potenciálny vplyv na pokračovanie obchodných konfliktov s Čínou a EÚ. Za vlády Trumpa sa vystupňoval obchodný konflikt medzi USA a EÚ. Trump zaviedol špeciálne clá na dovoz ocele a hliníka, pretože považuje prebytok vývozu krajín EÚ do USA za nespravodlivý. EÚ reagovala odvetnými clami na výrobky z USA. Trump opakovane ohrozoval represívne clá na dovoz automobilov z EÚ, čo by sa dotklo najmä nemeckých výrobcov.

Podľa jeho poradcu Tonyho Blinkena by Biden ukončil obchodný konflikt s EÚ. „EÚ je najväčším trhom na svete, musíme zlepšiť naše hospodárske vzťahy,“ uviedol Blinken na poslednom podujatí Americkej obchodnej komory. „Musíme ukončiť umelú obchodnú vojnu, ktorú začala Trumpova administratíva,“ uviedol poradca. Pozorovatelia sú však skeptickí, pretože aj nemecké spolkové združenie veľkoobchodov sa bojí protekcionistickej politiky aj v prípade Bidena.

Budúce vzťahy s Čínou budú takisto rozhodujúce. Trump nedávno podnietil konflikt svojou kampaňou proti čínskemu operátorovi populárnej platformy pre krátke videá Tiktok Bytedance. Americké IT odvetvie prijalo tieto kroky so zmiešanými pocitmi: na jednej strane to otvára príležitosti pre americké spoločnosti, ale zhoršenie vzťahov môže byť problémom aj pre gigantov z tohto odvetvia, ako je Apple, pre ktorých je Čína dôležitým trhom.

Výsledok volieb by mohol mať priamy vplyv aj na ďalšie hospodárske odvetvia. Trump už dlhodobo presadzguje svoju reformu zdravotníctva, čím podkopáva systém zdravotného poistenia „Obamacare“ svojho predchodcu. Nedávno aj oznámil ďalšie miliardy na pomoc poľnohospodárstvu.

Trumpov pozitívny test na Covid 19 prináša ďalšiu neistotu

Nie je jasné, či by Trump prijal možnú porážku. Trump už oznámil, že v tomto prípade bude mať podozrenie na volebné podvody. V piatok neistotu na trhoch spôsobila aj Trumpova nákaza koronavírusom. Kvôli karanténe je teraz pravdepodobné, že Trump zmešká udalosti volebnej kampane v troch sporných štátoch USA. V každom prípade, Trumpov pozitívny test na Covid 19 prináša ďalší otáznik vo volebnej kampani, ktorú je aj tak ťažké posúdiť.

Záver

Volebná kampaň pred americkými prezidentskými voľbami je teraz v horúcej fáze. Či už za Trumpa alebo Bidena - USA ako popredná svetová ekonomická sila, budú po voľbách naďalej udávať „tempo“ na finančných trhoch.
Fondy a americký akciový trh
Tí, ktorí veria, že hospodárske oživenie bude pokračovať po lockdowne a tiež po prezidentských voľbách, majú niekoľko možností investovania na americkom akciovom trhu.


ERSTE RESPONSIBLE STOCK AMERICA

ERSTE RESPONSIBLE STOCK AMERICA sa zameriava na vysoko kvalitné a rýchlo rastúce americké spoločnosti. Investičné rozhodnutia sa sústreďujú na investovanie do akcií spoločností, ktoré sú priekopníkmi v oblasti environmentálnych, sociálnych a riadiacich aspektov. V rámci holistického prístupu ESG sa zohľadňujú aj etické aspekty.

ERSTE BEST OF AMERICA

ERSTE BEST OF AMERICA je fond fondov, ktorý investuje do severoamerických akciových fondov. Pre váženie fondov je rozhodujúca rozsiahla diverzifikácia investičných štýlov a celkovo vyvážený pomer rizika a výnosu. Maximálna váha fondu je 20 %. Do procesu hodnotenia tiež prúdia ekologické a sociálne faktory, ako aj faktory podnikového riadenia.

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/us-wahlkampf-in-heisser-phase-richtungsentscheid-mitten-in-der-krise/

Právne upozornenie
Tento dokument je reklamným oznámením. Zdrojom všetkých údajov je Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien  Kapitalanlagegesellschaft m.b.H., pokiaľ nie je uvedené inak. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina. Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na znalostiach pracovníkov zodpovedných za jeho obsah v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecnej povahy a neberú do úvahy individuálne potreby našich investorov z hľadiska výnosov, zdaňovania a averzie k riziku. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Prospekt pre PKIPCP (vrátane akýchkoľvek dodatkov) v aktuálnej verzii je uverejnený v periodiku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami InvFG 2011. Prospekt pripravuje spoločnosť ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. s uverejnením v „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami ImmoInvFG 2003 v znení neskorších predpisov. Kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú vyhotovené pre alternatívne investičné fondy spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. v súlade s ustanoveniami AIFMG a InvFG 2011. Prospekt fondu, kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a kľúčové informácie pre investorov (KID) sú k dispozícii na webovej stránke www.erste-am.com,  www.ersteimmobilien.at, alebo v sídle správcovskej spoločnosti a depozitára. Presný dátum aktuálneho prospektu fondu, zjednodušeného prospektu, kľúčových informácií pre investorov (KID) a všetky ďalšie miesta, kde sú spomínané dokumenty zverejnené nájdete na webovej stránke www.erste- am.com, alebo www.ersteimmobilien.at.