Autor: Gerhard Winzer 

Začiatkom roka dominovali trhom témy, ktoré súviseli s negatívnymi udalosťami: šírením koronavírusu v Číne a opatreniami prijatými na zabránenie jeho šírenia. Trhy reagovali poklesom ceny akcií, energií a priemyselných kovov a rastúcimi cenami bezpečných dlhopisov.

Mierne oživenie globálnej ekonomiky

Svetový hospodársky rast už dva roky oslabuje. Približne + 2 % q / q (anualizovaný), svetový ekonomický rast bol v 4. kvartáli 2019 obzvlášť slabý. V posledných týždňoch sa objavili nové známky oslabenia ekonomiky. Predstihové ukazovatele sa zlepšili najmä v oslabenom výrobnom sektore. Index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index) pre výrobný sektor sa od augusta 2019 mierne zvyšoval. 

Dobrá výkonnosť na trhu

Pozitívny vývoj sa premietol do trhových cien začiatkom roka. Ceny rizikových aktív rástli od septembra 2019 (pozitívne momentum). Prevažoval býčí trh, čo znamená nadváženie akciových pozícií. Hodnotiace miery boli teda nadpriemerné a v takomto prostredí sú trhy náchylné na korekcie. 

Korekcia vyvolaná koronavírusom

Vysoký nárast miery infekcie a mimoriadne prísne opatrenia prijaté v Číne na potlačenie vírusu, zvýšili averziu investorov voči riziku. Na rozdiel od Číny, ktorá je vo veľmi vážnej situácii, vyhrotená situácia medzi Iránom a USA  je v porovnaní s Čínou vlažná. 

Dôvod poklesu?

Zvýšený stupeň neistoty prináša otázky: budú negatívne vplyvy na hospodársky rast dostatočne silné na to, aby obmedzili prípadné mierne oživenie svetového hospodárskeho rastu? Rozsah (veľký / malý), trvanie (štvrťrok alebo viac) a šírenie účinkov (Čína, Ázia, globálne) sú nejasné. Naopak, rast nových infekcií klesá: od 3. do 4. februára to bolo 19 %, po 35 % v predchádzajúcom týždni. Táto klesajúca tendencia je hlavným dôvodom,  prečo sa scenár prípadu „mierneho oživenia globálnej ekonomiky“ nemení.

Čína je dôležitá

Čína zatvorila fabriky, obmedzila cestovanie, uzatvorila mestá a zaviedla karanténne režimy. V niektorých mestách sa zastavil aj spoločenský život. Porovnanie s predchádzajúcimi prípadmi epidémií (SARS v roku 2003) je zavádzajúce: dôležitosť Číny sa medzičasom zvýšila. Podiel na globálnom HDP sa v roku 2019 zvýšil z približne 9 % na takmer 20 %. Oveľa jednotnejší je aj globálny hodnotový reťazec a preto narušenie jedného zásadného prvku  ovplyvňuje celý systém. 

Centrálne banky ako stabilizátory

Čínska centrálna banka (Čínska ľudová banka) zareagovala zvýšením likvidity v snahe stabilizovať trhy. Očakávania o budúcich kľúčových úrokových sadzbách boli prehodnotené na ďalšie zníženie sadzieb. Investori sa v tomto prípade spoliehali na prepojenie stúpajúcej neistoty rastu sa prísnejšieho finančného prostredie a uvoľnenie menovej pozície. 

Závery spoločnosti Erste Asset Management

Pokračujeme základným scenárom „mierneho oživenia globálneho hospodárskeho rastu“. vedené oživenie by sa však malo začať až v 2. kvartáli 2020 (na rozdiel od 1. kvartálu, ako a vodne predpokladalo). Všeobecné zlepšenie niektorých dôležitých ekonomických ukazovateľov v prvom štvrťroku bude pravdepodobne pozastavené.        

  • Zvýšené riziko poklesu
  • Mimo krátkeho horizontu, zostávajú triedy rizikových aktív atraktívnejšie ako dlhopisy s nízkymi výnosmi (štátne dlhopisy eurozóny a podnikové dlhopisy)

 

Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/epidemie-in-china-stoert-erholungsszenario/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.