Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS 

V súčasnosti dominuje finančným trhom téma šírenia koronavírusu. V polovici februára sme už videli konkrétne dôsledky pre spoločnosti na celom svete  ako aj pre svetový obchod. V minulom týždni vyvolal v tejto súvislosti rozruch americký technologický gigant Apple. 

Spoločnosť Apple oznámila, že v prvom štvrťroku 2020 nesplní svoje ciele. Len pred tromi týždňami odhadol výrobca telefónu iPhone v prvom štvrťroku výšku predaja 63 mld. - 67 mld. USD dolárov v porovnaní so 58 mld. USD v predchádzajúcom štvrťroku. Nový odhad ešte nebol zverejnený. 

Dopyt ako aj dodávateľské reťazce sú ovplyvnené tiež

Burzy na celom svete spočiatku reagovali jasnými stratami a varovaním, pretože Apple je považovaný za obzvlášť dôležitého zástupcu odvetvia a jeho podiel je hnacou silou americkej technologickej burzy NASDAQ. Popredné indexy však dokázali rýchlo vymazať tieto poklesy vyvolané obnovenou neistotou a podobne ako v prípade nemeckého DAX, sa čoskoro vrátili k rekordným úspechom.

Analytici sa však obávajú, že epidémia by mohla mať v strednodobom horizonte zreteľný hospodársky vplyv, pretože spoločnosť Apple by mohlo nasledovať niekoľko ďalších technologických gigantov. Predovšetkým v odvetviach,  ktoré sú silne závislé od dodávateľov z Číny. Opatrenia na zabránenie írenia vírusu mali negatívny vplyv na  dodávateľské reťazce, ktoré boli prerušené dočasným zatvorením fabrík, v dôsledku čoho ie je možné úplne uspokojiť zahraničný dopyt.

Mnoho obchodov v Číne zostalo zatvorených, čo významne ovplyvňuje predaj na tomto dôležitom trhu. Okrem spoločností pôsobiacich v elektronike to pocítili aj predajcovia luxusného tovaru, pre ktorých je Čína kľúčovým regiónom rastu. Spoločnosť Adidas, druhý najväčší výrobca športových potrieb na svete, zaznamenala od čínskeho nového roku (25. 1.) obchodný pokles v Číne o približne 85 %.

Rakúske spoločnosti pociťujú tiež výpadok

Okrem týchto udalostí, boli zrušené dve desiatky obchodných veľtrhov a priemyselných konferencií, ako napríklad autosalón v Pekingu a najväčší svetový kongres o mobilných telefónoch na svete, MWC v Barcelone,  čo potenciálne oberá podnikateľské prostredie o miliardy.

Štajerský výrobca plošných spojov AT&S oznámil, že všetky tri jeho výrobné závody v Číne sú opäť v prevádzke. Táto spoločnosť kótovaná na burze však znížila plán predaja na finančný rok 2019/20 z pôvodných 1,03 mld. EUR na 960 mil. EUR. Očakávané marže pre zisk bez úrokov, odpisov a daní (EBITDA) sa znížili z pôvodných 20 až 25 % na 18 až 20 %.

Opatrenia na zotavenie, ale žiadny rýchly koniec epidémie v dohľade

Medzičasom v Ázii zosilneli výzvy na vládne stimulačné balíčky. Na stretnutí vlády požiadal juhokórejský prezident, aby sa zvážili všetky možnosti. Singapurská vláda chce zmierniť účinky na trh práce a životné náklady využitím finančných prostriedkov vo výške 3,7 mld. EUR. Očakáva sa, že do sektoru zdravotníctva sa naleje ďalších 530 mil. EUR. Hongkong tiež zvyšuje pomoc na zmiernenie dopadu epidémie na hospodárstvo. Podľa popredného čínskeho experta sa situácia okolo vírusu nemusí stabilizovať až do konca apríla: „Toto je  veľmi hrubý odhad,“ uviedol Zhong Nanshan, vedúci expertnej skupiny čínskej vlády. Očakáva sa, že prepuknutie choroby v celej krajine dosiahne vrchol do konca februára. „Dosiahnutie najvyššej úrovne však neznamená bod zlomu,“ varoval lekár.  

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.