Autor: Gerhard Winzer 

Otrasy na finančnom trhu pokračujú. Klesajú ceny rizikových tried aktív, ako sú akcie a podnikové dlhopisy s nízkou kreditnou kvalitou.

Naopak, ceny tých tried aktív, ktoré majú charakter „bezpečného prístavu“, a to štátnych  dlhopisov a zlata, stúpajú. Globálna recesia sa čoraz viac odráža v trhových cenách.

Štyri neistoty

1. Vývoj vírusu.
Potvrdené nové infekcie COVID-19 mimo Číny sa naďalej stupňujú s vysokou mierou rastu. Na otázky týkajúce sa vlastností vírusu sa nedá uspokojivo odpovedať. Je to sezónne (závislé od teploty) alebo trvalé? Liečba? Očkovanie? Mutácie? Počet „bezpríznakových“ prípadov?

2. Opatrenia na zabránenie šírenia.
Kroky potrebné na obmedzenie šírenia vírusu majú, samozrejme, veľmi negatívny vplyv na hospodársku činnosť. V prvom štvrťroku 2020 sa vidíme klesajúci globálny hrubý domáci produkt.

3. Účinky na spočiatku neovplyvnené odvetvia a krajiny.
Týka sa to prerušenia dodávateľských reťazcov a opatrnejšieho postoja k spotrebe a investíciám. Okrem toho sa zvyšuje riziko miery bankrotu, pretože predaj by sa mohol prudko znížiť, ale stále je možné zabezpečiť fixné náklady (dane, úroky z pôžičiek). Čína vykazuje známky oživenia v druhom štvrťroku, ale pravdepodobnosť ďalšieho poklesu v Japonsku a v eurozóne sa výrazne zvýšila. Riziko recesie sa zvyšuje aj v USA, pretože vírus sa stále šíri.

4. Opatrenia na tlmenie nepriaznivého hospodárskeho vplyvu.
Na globálnej úrovni už centrálne banky reagovali zmierňujúcimi opatreniami. Týka sa to najmä zníženia kľúčových úrokových sadzieb. V krajinách, v ktorých je už kľúčová úroková sadzba veľmi nízka, by sa mohli implementovať ďalšie opatrenia, ako napríklad cielená, vyššia úroveň ponuky likvidity pre banky a programy nákupu cenných papierov.

Zámerom je obmedziť negatívnu spätnú väzbu zo sprísnenia finančného prostredia na hospodársku činnosť. Zvažujú sa aj balíky fiškálnych stimulov. Najdôležitejšie sú však opatrenia, ktoré majú zabrániť zvyšovaniu počtu bankrotov (krátkodobá práca, moratórium na platby daní).

Zlyhanie ropného kartelu

K tomu sa pridalo zlyhanie ropného kartelu OPEC a Ruska. Masívny pokles ceny ropy má nerovnomerný vplyv na globálnu ekonomiku (krajiny dovozu a vývozu ropy).

Spoločným globálnym prienikom je, že to zvyšuje už beztak rastúci tlak na nižšie miery inflácie. V súčasnosti je pozornosť upriamená na ropné spoločnosti a krajiny s vysokou úrovňou dlhu (klesajúca úverová bonita).

Rôzne scenáre

Už niekoľko týždňov odráža vývoj cien cenných papierov zmeny pôvodne pozitívnych až po negatívne ekonomické scenáre:

·         Scenár 1: obnova v roku 2020

·         Scenár 2: rýchle oživenie v 2. štvrťroku po prepade v 1. štvrťroku - scenár „V“

·         Scenár 3: Obnova v druhej polovici roka - scenár „U“

·         Scenár 4: Ceny medzičasom postúpia do regiónov, ktoré sú stále viac v súlade s recesiou - scenár „L“.

Pozitívum: Ak sa tempo rastu nových infekcií výrazne zníži, mohlo by to byť impulzom pre nástup zotavenia rizikových tried cenných papierov.

Záver

Inými slovami, krátkodobí investori spočiatku predávali akcie, zatiaľ čo teraz to aj dlhodobí (cyklickí) investori začali vzdávať. Najdôležitejším faktorom pre ďalší vývoj cien cenných papierov je ďalšie šírenie vírusu COVID-19.

 

Originálny zdroj investície: https://blog.de.erste-am.com/verwerfungen-am-finanzmarkt-die-szenarien/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.