Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS 

Americký prezident Donald Trump vystupňoval svoj boj proti čínskym sociálnym platformám TikTok a WeChat. Vyvolal tým ďalšie napätie v obchodnom spore s Čínou. Biely dom oznámil nariadenie zakazujúce transakcie s operátorom TikTok- ByteDance a vlastníkom WeChat, firmou Tencent, ktoré majú nadobudnúť účinnosť do 45 dní.

Týmito nariadeniami Trump cielil na dve mimoriadne populárne služby v USA. S približne tromi miliónmi používateľov v USA, väčšinou čínskeho pôvodu, je WeChat úspešným konkurentom aplikácie WhatsApp. Prevádzkovateľ spoločnosti WeChat, Tencent je významným podielnikom vo viacerých spoločnostiach z USA. Okrem 5% podielu vo výrobcovi automobilov Tesla, vlastní aj 12% podiel v spoločnosti Snap, ktorá prevádzkuje Snapchat. Tencent má podiel aj v streamovacej službe Spotify a najväčšej nahrávacej spoločnosti na svete Universal Music.

TikTok je medzinárodne úspešná platforma na zdieľanie videí so stovkami miliónov používateľov po celom svete (hlavne v Číne a Indii). Používatelia môžu nahrávať a upravovať svoje vlastné klipy alebo sledovať videá ostatných. Táto sieť sa v poslednom čase rozrástla na platformu pre politické debaty a kampane v USA, čo je pravdepodobne tŕňom v oku pre Biely dom. Aplikácia má v USA okolo 100 miliónov používateľov a je obľúbená najmä u dospievajúcich, pričom TikTok využíva až šesť z desať ľudí. Je to výsledok prieskumu, ktorý sa robil každých šesť mesiacov medzi 5 200 tínedžermi americkou investičnou bankou Piper Sandler.

Americká vláda už nejaký čas deklaruje, že údaje od občanov USA, ktorí používajú TikTok sa dostávajú do rúk čínskym úradom. TikTok uisťuje používateľov, že čínska vláda nemá prístup k údajom a nikdy o to nežiadala. Prezident Trump však nedávno hrozil úplným zákazom TikTok s odvolaním sa na dôvody o bezpečnosti údajov. Stále vidí nebezpečenstvo špionáže a politického vplyvu z Pekingu, avšak nemá námietky proti tomu, ak by sa platforma naďalej prevádzkovala pod americkým vlastníkom v USA. Ak sa však do 15. septembra neuskutoční žiadny predaj americkej spoločnosti, zákaz nadobudne účinnosť.

Microsoft sa pripravuje na prevzatie spoločnosti TikTok v USA

V dôsledku politického tlaku Bieleho domu sa spoločnosť Microsoft pripravuje na prevzatie činnosti spoločnosti TikTok v USA. Softvérový gigant chce vyjednať dohodu s majiteľom TikTok- ByteDance do polovice septembra. Podľa interných zdrojov samotná spoločnosť Bytedance po oznámení zákazu, ktorý prišiel od amerického prezidenta, súhlasí s úplným predajom platformy.

Trump v reakcii na to požadoval, aby vláda USA získala podiel na ziskoch z možného prevzatia spoločnosti TikTok v USA spoločnosťou Microsoft. Po rozhovore s generálnym riaditeľom spoločnosti Microsoft Satyom Nadellom Trump informoval, že mu povedal, že „veľmi podstatná časť“ predajnej ceny by musela putovať do štátnej pokladnice USA, „aby bola táto podnikateľská činnosť umožnená“. Niekoľko amerických médií hovorilo o bezprecedentnom zasahovaní, ktoré nemá v americkej histórii obdobu.

V Číne sa tieto plány stretli s veľkou kritikou. Čínska vláda obviňuje Trumpa zo „zastrašovania“. Hrozba zákazu spoločnosti v USA je „obyčajné a jednoduché zastrašovanie“, uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Čínski užívatelia TikTok tiež oznámili, že ak sa spoločnosť predá Microsoftu, odinštalujú si služby ako je napríklad konkurent Twittru Weibo, videoaplikáciu Douyin a spravodajskú platformu Jinri Toutiao. Americkí používatelia TikToku nedávno tiež masovo protestovali prostredníctvom sociálnych médií proti plánom Trumpa zakázať túto službu.

Avšak po nedávnom zákaze pre spoločnosti ByteDance a Tencent sa dialóg o predaji amerického obchodu zmiernil, čo túto tému ešte prehĺbilo. Po tom, čo bol podnik ByteDance otvorený predaju svojho biznisu v USA, Trump teraz svojim posledným vyjadrením odstrašil TikTok. Ten oznámil, že podnikne právne kroky proti zákazu od vlády USA.

Viac prilievania oleja do ohňa obchodnej vojny

Americký prezident znovu prilial olej do ohňa obchodného sporu medzi USA a Čínou, čo spôsobilo obavy na burzách po celom svete: „Toto môže byť začiatok vojny v oblasti informačných technológií,“ uviedla Nana Otuki, hlavná analytička spoločnosti Monex Securities , IT expert James Lewis z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie je presvedčený, že „Čína pripraví odvetu“. V dlhodobom spore medzi silnými mocnosťami vidí nový rozmer: „Toto je zlom v digitálnom svete medzi USA a Čínou.“

Už dva roky zúri obchodná vojna medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami, keď obchodná dohoda podpísaná v januári poskytuje len dočasné zmiernenie. Od vypuknutia pandémie koronavírusu sa komunikácia opäť stala ostrejšou. Kritici sa domnievajú, že kampaň proti čínskym aplikáciám je tiež politickým krokom Trumpa, ktorý počas horúcej fázy predvolebnej kampane odvrátil pozornosť od koronakrízy a prudkého prepadu amerického hospodárstva s miliónmi nezamestnaných Američanov.

ERSTE AM akciové fondy pre technologické spoločnosti

ERSTE STOCK TECHNO - tento akciový technologický fond bol založený v roku 2000 a investuje do spoločností z rozvinutých technologických trhov. Väčšina spoločností v tejto oblasti sa nachádza v Spojených štátoch. Preto majú tichomorské a európske akcie tendenciu hrať vo fonde podriadenú úlohu.

ERSTE FUTURE INVEST - je aktívne spravovaný globálny akciový fond investujúci do megatrendov (sľubné trendy budúcnosti). Vo výberovom konaní sa uprednostňujú akcie spojené s jedným alebo viacerými z týchto trendov: zdravie a starostlivosť o zdravie, životný štýl, technológie a inovácie, životné prostredie a čistá energia a rozvíjajúce sa trhy.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/trump-tik-tok-wechat/
 

Právne upozornenie
Tento dokument je reklamným oznámením. Zdrojom všetkých údajov je Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien  Kapitalanlagegesellschaft m.b.H., pokiaľ nie je uvedené inak. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina. Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na znalostiach pracovníkov zodpovedných za jeho obsah v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecnej povahy a neberú do úvahy individuálne potreby našich investorov z hľadiska výnosov, zdaňovania a averzie k riziku. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Prospekt pre PKIPCP (vrátane akýchkoľvek dodatkov) v aktuálnej verzii je uverejnený v periodiku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami InvFG 2011. Prospekt pripravuje spoločnosť ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. s uverejnením v „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami ImmoInvFG 2003 v znení neskorších predpisov. Kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú vyhotovené pre alternatívne investičné fondy spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. v súlade s ustanoveniami AIFMG a InvFG 2011. Prospekt fondu, kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a kľúčové informácie pre investorov (KID) sú k dispozícii na webovej stránke www.erste-am.com,  www.ersteimmobilien.at, alebo v sídle správcovskej spoločnosti a depozitára. Presný dátum aktuálneho prospektu fondu, zjednodušeného prospektu, kľúčových informácií pre investorov (KID) a všetky ďalšie miesta, kde sú spomínané dokumenty zverejnené nájdete na webovej stránke www.erste- am.com, alebo www.ersteimmobilien.at.