Autor: Erste AM Communications | Erste Asset Mannagement | 5 min. čítania

Dve nedávne udalosti, súvisiace so sociálnou sieťou Facebook, upriamili pozornosť verejnosti na silu giganta sociálnych sietí a tým povzbudili jeho kritikov. Na druhý deň po minulotýždňovom niekoľkohodinovom výpadku najväčších služieb Facebooku, vzniesla whistleblowerka a bývalá zamestnankyňa Facebooku, Frances Haugenová americkému senátu vážne obvinenia voči tejto spoločnosti. Okrem iného  vyjadrila politické požiadavky pre prísnejšiu reguláciu služieb Facebooku, a dokonca navrhla aj zánik spoločnosti.

V pondelok prišlo k celkovému výpadku služieb Facebooku, ktorý trval takmer šesť hodín. Pre viac ako tri miliardy používateľov spoločnosti bol dočasne nedostupný samotný Facebook, ale aj chatová platforma WhatsApp patriaca spoločnosti Facebook Inc., aplikácia na zdieľanie fotografií Instagram a tiež obchodná platforma Workplace. V dôsledku čoho zaznamenávali poskytovatelia alternatívnych služieb rastúci počet používateľov.

Chatová aplikácia Signal zaregistrovala milióny nových používateľov, a pre užívateľov iPhonov sa v tabuľkách sťahovania vyšvihla z pozície 55 na prvé miesto. Ďalšia známa alternatíva WhatsAppu – Telegram, zaznamenal 70 miliónov nových používateľov, tvrdí jeho zakladateľ Pawel Durow. Mnoho používateľov tiež prešlo na staré dobré SMS. V ten deň sa v  Deutsche Telekom zvýšil počet zaslaných SMS o osemkrát ako obvykle, a Telefónica (O2) hlásila strojnásobenie využívania SMS.

Zasiahnutí boli nielen súkromní používatelia, ale aj veľa vlastníkov malých firiem a živnostníkov, ktorí sú do značnej miery závislí na Facebooku, WhatsAppe a Instagrame, pretože cez ne ponúkajú produkty online a komunikujú so zákazníkmi. Utrpeli tak značné ekonomické škody. Okrem toho mala výpadok aj služba Facebooku Workplace, platforma pre internú komunikáciu firemných zákazníkov. Na burze sa akcie Facebooku v deň incidentu prepadli o takmer 5 %. Podľa výpočtov agentúry Bloomberg sa osobné bohatstvo zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga v priebehu niekoľkých hodín zmenšilo o viac ako 6 mld. USD.

Nesprávna zmena konfigurácie ochromila služby Facebooku

Podľa Facebooku bolo zlyhanie spôsobené nesprávnou zmenou konfigurácie. Podľa expertov na IT výpadok spôsobilo to, že „zmizol“ tzv. protokol Border Gateway Facebooku, ktorý je práve potrebný na to, aby sa servery spoločnosti nachádzali na internete. Riešenie problémov sťažoval fakt, že bola ovplyvnená aj interná komunikácia Facebooku. Údajne čiastočne zlyhali dokonca aj digitálne dverové zámky.

Okrem toho správcovia siete Facebook nemali prístup k svojim vlastným serverom cez internet, aby mohli chybu opraviť. Podľa New York Times musel Facebook nakoniec poslať tím do svojho dátového centra v Santa Clare v Kalifornii, aby servery ručne resetovali.

Whistleblowerka zhromaždila interné dokumenty o škodlivosti služieb spoločnosti Facebook

Výpadok služieb Facebook, Inc. iba potvrdil akú  dôležitú úlohu zohrávajú jeho služby a nastal vo veľmi nepriaznivom čase. Hneď na druhý deň po výpadku predložila bývalá zamestnankyňa Facebooku Frances Haugenová svoje obvinenia voči spoločnosti, Senátu USA. Bývalá dátová expertka z Facebooku predtým zhromaždila množstvo interných a výskumných dokumentov spoločnosti Facebook, Inc.a poskytla ich Wall Street Journal.

Haugenová  tiež podala sťažnosť na americkú komisiu pre cenné papiere a burzu, čo ju ako „whistleblowerku“ oprávňuje mať špeciálnu právnu ochranu. Z Haugenovej dokumentov, vyplýva, že Facebook vedel o škodlivosti ich služieb, a napriek tomu kládol obchodné záujmy nad záujmy užívateľov.

Napríklad, štúdie interných pracovníkov vo výskume Facebooku ukazujú, že služba Facebooku – Instagram, zvyšuje nespokojnosť užívateľov a užívateliek s vlastným telom u mnohých tínedžerov, v dôsledku čoho majú zvýšenú tendenciu k poruche príjmu potravy. Podľa Haugenovej Facebook navyše používa mechanizmy, ktoré môžu vyvolať návykové správanie, najmä u mladších používateľov.

Podľa odborníčky na dáta, skupina príliš nezasahuje do polarizačných a nenávistných príspevkov. Napriek tomu, že Facebook používa na odfiltrovanie škodlivého a zavádzajúceho obsahu algoritmy, tie často nedosahujú požadované výsledky. Interné dokumenty tiež ukazujú, že spoločnosť neaplikovala tieto algoritmy pri mnohých prominentných používateľoch a tým pádom ich príspevky neboli kontrolované.

Facebook formuje naše vnímanie sveta, hovorí Haugenová

Algoritmy Facebooku celkovo do značnej miery určujú, ktorú časť sveta používatelia uvidia. „Facebook formuje naše vnímanie sveta prostredníctvom výberu informácií, ktoré vidíme,“ hovorí whistlerblowerka. Facebook, Inc.  robí z týchto algoritmov prísne strážené tajomstvá spoločnosti a odopiera prístup ľuďom z výskumu a regulačným orgánom. Haugenová preto požaduje väčšiu transparentnosť a reguláciu výberových mechanizmov.

Samotný Facebook autentickosť dokumentov nepopiera, no obvinenia spravidla odmieta. „Argument, že zámerne propagujeme obsah, aby sme ľudí rozhnevali kvôli peniazom, je značne nelogický,“ napísal šéf Facebooku Zuckerberg. Inzerenti napríklad podľa neho nebudú mať záujem vidieť svoje reklamy vedľa negatívneho obsahu.

Vrcholoví politici požadujú prísnejšiu reguláciu, ba dokonca po rozpade Facebook, Inc.

Haugenovej odhalenia spolu s výpadkom však poskytli kritikom Facebooku nové argumenty. Odborníci hovoria o najväčšom debakli PR pre Facebook od škandálu okolo využívania užívateľských dát spoločnosťou Cambridge Analytica v roku 2018. V tej dobe sa ukázalo, že roky predtým mala spoločnosť zaoberajúca sa analýzou dát prístup k informáciám miliónov užívateľov bez ich vedomia.

Medzi americkými politikmi (demokrati aj republikáni) je stále väčší dopyt po silnejšej regulácii, alebo dokonca po rozpade korporácie - „Rozbite ich teraz,“ žiadala vplyvná demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez.

Mnoho špičkových politikov EÚ tiež vidí výpadok a Haugenovej vyhlásenia ako precedens užšej regulácie spoločností, ako je Facebook. Porucha siete ukázala, že je potrebná väčšia konkurencia, napísala komisárka EÚ pre hospodársku súťaž a digitalizáciu Margrethe Vestager na Twitteri. "Nemôžete sa spoliehať len na niekoľko veľkých hráčov." To je tiež cieľom zákona o digitálnych trhoch (DMA). Na nových predpisoch pre kontrolu veľkých technologických skupín sa v súčasnosti pracuje na úrovni EÚ.

Po Haugenovej vystúpení pred Senátom USA, akciový trh ďalej klesal, ale akcie sa v priebehu týždňa zotavili. Z ekonomického hľadiska je otázkou, či najnovšie incidenty môžu viesť k masívnemu odlivu užívateľov a tým aj reklamy. Niektorí odborníci pochybujú, že by sa užívatelia po výpadku úplne obrátili chrbtom k službám Facebooku. Facebook veľmi ťaží z takzvaného „sieťového efektu“: Veľký prínos služby spočíva v obrovskom počte používateľov a bolo by ťažké nájsť alternatívy. Škoda pre Facebook, Inc. tým pádom nie taká veľká.

ERSTE STOCK TECHNO: Big Tech Universe v jednom fonde

Každý, kto naďalej verí v silné postavenie na trhu a rast podielu Facebooku, má s ERSTE STOCK TECHNO príležitosť investovať do portfólia najväčších a najrýchlejšie rastúcich technologických akcií na svete. Za posledných 5 rokov fond vykazoval silný rast (pozri graf nižšie). Korekciu ceny je však potrebné očakávať kedykoľvek.

Právne upozornenie
Tento dokument je reklamným oznámením. Zdrojom všetkých údajov je Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien  Kapitalanlagegesellschaft m.b.H., pokiaľ nie je uvedené inak. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina. Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na znalostiach pracovníkov zodpovedných za jeho obsah v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecnej povahy a neberú do úvahy individuálne potreby našich investorov z hľadiska výnosov, zdaňovania a averzie k riziku. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Prospekt pre PKIPCP (vrátane akýchkoľvek dodatkov) v aktuálnej verzii je uverejnený v periodiku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami InvFG 2011. Prospekt pripravuje spoločnosť ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. s uverejnením v „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami ImmoInvFG 2003 v znení neskorších predpisov. Kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú vyhotovené pre alternatívne investičné fondy spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. v súlade s ustanoveniami AIFMG a InvFG 2011. Prospekt fondu, kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a kľúčové informácie pre investorov (KID) sú k dispozícii na webovej stránke www.erste-am.com,  www.ersteimmobilien.at, alebo v sídle správcovskej spoločnosti a depozitára. Presný dátum aktuálneho prospektu fondu, zjednodušeného prospektu, kľúčových informácií pre investorov (KID) a všetky ďalšie miesta, kde sú spomínané dokumenty zverejnené nájdete na webovej stránke www.erste- am.com, alebo www.ersteimmobilien.at.