Autor: Erste AM Communications | Erste Asset Management | 4. min. čítania

Ceny ropy v uplynulom týždni pokračovali v raste. Cena severomorskej ropy typu Brent, ktorá je považovaná za dôležitú referenčnú hodnotu, stúpla na trhu s futures kontraktmi až nad 86 USD za barel (159 litrov), a teda na najvyššiu úroveň za 4 roky. Cena americkej ropy typu WTI dokonca dosiahla sedemročné maximum s cenou nad 84 USD za barel. Hoci ceny ropy mierne klesli, stále sú tesne pod týmito viacročnými maximami.

Dôvodom rastu cien ropy je rast dopytu po nej, spolu s pokračujúcim ekonomickým oživením a v spojení s obavami z nedostatku ponuky. Spúšťačom nárastu cien bolo oznámenie americkej vlády o poklese zásob ropy. American Petroleum Institute (API) v minulosti informoval o náraste zásob ropy, preto informácia o znížených zásobách, ktoré sa podľa údajov poklesli o 0,4 mil. na 426,5 mil. barelov, bola preto pre trh prekvapujúca.

Výsledok rokovaní OPEC, ktoré sa konali začiatkom októbra dostali ceny ropy nahor. Členské štáty OPEC+ sa dohodli, napriek nedostatku, ktorý bude v novembri, zvýšiť svoju dennú ťažbu o 400 000 barelov. Čím boli zmarené nádeje na výraznejšie zintenzívnenie ťažby, ktoré boli podporené aj správami z médií.

Ceny plynu pokračujú na rekordných maximách

Ceny plynu, ktoré sú dôležité pre elektroenergetiku sú tiež stále na veľmi vysokej úrovni. Vzhľadom na nedostatok zásob je v súčasnosti zemný plyn v Európe vzácny. Mnohí výrobcovia elektriny prechádzajú na uhlie a ropu ako zdroje energie, čo tiež ťahá ceny ropy nahor. Rusko tvrdí, že je pripravené zvýšiť dodávky zemného plynu do Európy, závisí to však od schválenia plánovaného plynovodu Nord Stream 2 cez Nemecko.

Vysoké ceny spôsobujú dodávateľom elektriny v Európe vážne problémy. Napríklad v Nemecku už došlo ku krachom menších dodávateľov elektriny. Priemysel je pod obzvlášť silným tlakom vo Veľkej Británii: krajina má len malé zásoby plynu, ale výrobcovia nemôžu presadiť zvýšenie cien plynu priamo, pretože ​​domácnosti sú chránené štátnym cenovým stropom.

Šéf energetickej spoločnosti Scottish Power v rozhovore pre televíznu stanicu Sky vo štvrtok uviedol, že budúci mesiac by mohlo skrachovať najmenej 20 ďalších spoločností v elektroenergetike. Podľa správ britských médií sa spoločnosti v energeticky náročných odvetviach, ako je výroba ocele, už dostávajú pod veľmi silný tlak.

Ceny energií tlačia infláciu v Európe na niekoľkoročné maximá

Rast cien energií sa už citeľne prejavuje v údajoch o spotrebiteľských a výrobných cenách. Napríklad výrobné ceny v Nemecku vzrástli v septembri medziročne o 14,2 %. Ide o najsilnejší nárast od októbra 1974. Nemecký inštitút pre ekonomický výskum (DIW) predpokladá, že silná inflácia nevydrží, ale strach zo zvýšenia cien sa môže stať naplňujúcou sa predpoveďou.

Ak spotrebitelia a podniky predpokladajú, že ceny budú naďalej rásť, „ľudia budú viac nakupovať a požadovať vyššie mzdy. Spoločnosti následne zvýšia ceny, ak očakávajú, že budú musieť platiť vyššie mzdy a vyššie výrobné ceny“, vysvetľuje ekonomická výskumníčka DIW Kerstin Bernoth. Podľa ekonómky by to mohlo spustiť mzdovo-cenovú špirálu.

V Nemecku miera inflácie v septembri vyskočila na 4,1 %, čo je prvýkrát za takmer 28 rokov, keď miera inflácie preskočila hranicu 4 %. V celej eurozóne sa miera inflácie zvýšila na 3,4 %, čo predstavuje najvyššia úroveň za posledných 13 rokov. Existuje obava, že rastúci inflačný tlak by mohol spomaliť prebiehajúce zotavovanie sa z koronakrízy. Údaje o inflácii tiež podporujú obavy na trhoch z protiopatrení centrálnych bánk a odklonu od ich uvoľnenej menovej politiky. Doteraz však mnohé centrálne banky klasifikovali nárast inflácie len ako dočasné špeciálne efekty.

Rastúce ceny energií obzvlášť ťažko postihujú Japonsko a Čínu

Aj v iných regiónoch sveta sa rast cien energií stáva čoraz väčším problémom. Ceny zemného plynu v Ázii sa tento rok zvýšili viac ako päťnásobne. Japonsko je obzvlášť ťažko zasiahnuté, pretože musí takmer všetky zdroje energie dovážať. Ceny energií v krajine zatiaľ nie sú premietnuté do údajov o inflácii, pretože mnohé firmy sa zdráhajú preniesť ceny na svojich zákazníkov, aby neohrozili obnovu už aj tak slabej spotreby. Ale japonský premiér Fumio Kishida už inštruoval svoj kabinet, aby podnikol kroky proti vysokým nákladom na energiu.

V Číne sú okrem vysokých cien energií aj  časté výpadky elektriny, ktoré ohrozujú bezpečnosť dodávok v krajine. Podľa medializovaných informácií už niektoré veľké čínske korporácie rokujú s americkými exportérmi o niekoľkomiliardovom kontrakte na dodávky skvapalneného plynu. Podľa zainteresovaných už rokuje minimálne päť veľkých korporácií.

IEA a Svetová banka zatiaľ nepredpokladajú ukončenie problémov

Silný dopyt po cenách energií je v nedohľadne. Podľa najnovších predpovedí Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) sa globálny dopyt po rope v budúcom roku pravdepodobne zotaví na úroveň pred pandémiou. IEA očakáva, že globálna energetická kríza zvýši dopyt po rope o 0,5 mil. barelov denne. Podľa aktuálnej prognózy Svetová banka zároveň očakáva, že ceny energií zatiaľ na vysokej úrovni zostanú. Ekonómovia Svetovej banky očakávajú, že nedostatky na strane ponuky sa rozplynú v druhej polovici roku 2022, čím sa situácia zmierni.

To znamená, že sú potrebné aj protiopatrenia zo strany EÚ. V súlade s tým boli ceny energií kľúčovou témou aj na summite EÚ, ktorý sa skončil v piatok. Ako sa však očakávalo, 27 hláv štátov a vlád EÚ sa nedokázalo dohodnúť na jednotnom postupe pri riešení vysokých cien energií. Krajiny ako Španielsko, Taliansko a Grécko počas rokovaní vo štvrtok v Bruseli požadovali spoločné nákupy plynu krajinami EÚ. Nemecko to však už predtým odmietlo. Vo vyhlásení summitu sa odkazuje na balík opatrení navrhnutých Komisiou EÚ a na rokovania ministrov energetiky EÚ z 26. októbra.

ZÁVER:

Vysoké ceny ropy a zemného plynu sú výsledkom oživenia ekonomiky, ale aj politicky rozdielnych názorov okolo spúšťania ropovodu Nord Stream 2. Akciový fond ERSTE STOCK COMMODITIES vám umožňuje nepriamo participovať na aktuálnej cenovej hladine energií a surovín.

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/continuing-oil-price-rally-leads-to-new-multi-year-highs/

Právne upozornenie
Tento dokument je reklamným oznámením. Zdrojom všetkých údajov je Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien  Kapitalanlagegesellschaft m.b.H., pokiaľ nie je uvedené inak. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina. Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na znalostiach pracovníkov zodpovedných za jeho obsah v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecnej povahy a neberú do úvahy individuálne potreby našich investorov z hľadiska výnosov, zdaňovania a averzie k riziku. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Prospekt pre PKIPCP (vrátane akýchkoľvek dodatkov) v aktuálnej verzii je uverejnený v periodiku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami InvFG 2011. Prospekt pripravuje spoločnosť ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. s uverejnením v „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami ImmoInvFG 2003 v znení neskorších predpisov. Kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú vyhotovené pre alternatívne investičné fondy spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. v súlade s ustanoveniami AIFMG a InvFG 2011. Prospekt fondu, kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a kľúčové informácie pre investorov (KID) sú k dispozícii na webovej stránke www.erste-am.com,  www.ersteimmobilien.at, alebo v sídle správcovskej spoločnosti a depozitára. Presný dátum aktuálneho prospektu fondu, zjednodušeného prospektu, kľúčových informácií pre investorov (KID) a všetky ďalšie miesta, kde sú spomínané dokumenty zverejnené nájdete na webovej stránke www.erste- am.com, alebo www.ersteimmobilien.at.