Prieskumy zvyšujú nádeje na vyššie výdavky ako minulý rok

Firmy, ale aj finančné trhy teraz netrpezlivo očakávajú blížiaci sa čierny piatok. Tento deň by mal byť dobrým ukazovateľom celkových vianočných nákupov, ktorý je obzvlášť dôležitý pre americkú ekonomiku silne závislú od domácich spotrebiteľských výdavkov. Počiatočné prognózy ohľadom nákupného víkendu sú opatrne optimistické. Prieskum spoločnosti Boston Consulting pre osem veľkých priemyselných krajín napríklad ukázal, že 27 % opýtaných spotrebiteľov má v úmysle tento rok minúť viac ako minulý rok. Len 14 % očakáva, že počas tohtoročných výpredajov Black Friday a Cyber ​​Monday minie menej ako v roku 2020.

Prieskum ukazuje najsilnejší očakávaný nárast v USA, kde 33 % respondentov plánuje minúť viac ako minulý rok. Len 12 % očakáva, že ich vianočné nákupy budú tento rok menšie. Podľa prieskumu, Američania počas týchto dvoch dní tento rok pravdepodobne minú v priemere okolo 370 Eur na osobu. Veľká Británia mierne prekračuje túto hodnotu s 390 Eur, zatiaľ čo Nemecko je o niečo nižšie - s 340 Eur na osobu. Nedávne správy spoločností tiež dávajú dôvod dúfať v silnejší americký vianočný predaj: americký maloobchodný gigant Walmart napríklad zvýšil svoje prognózy na celý rok v rámci štvrťročnej prezentácie výsledkov v očakávaní dobrej vianočnej sezóny.

Prieskum konzultantov PwC pre Nemecko dospel k podobnému záveru: 69 % opýtaných nemeckých spotrebiteľov plánuje tento rok využiť ponuky Black Friday a Cyber ​​Monday, pričom majú v úmysle minúť v priemere 266 Eur, teda o 25 Eur viac ako minulý rok.

Na prvom mieste nákupných zoznamov je opäť elektronika a oblečenie. V medzinárodnom prieskume spoločnosti Boston Consulting, každý druhý spotrebiteľ uviedol, že má v úmysle tento rok nakupovať aj spotrebnú elektroniku. Podľa PwC je tiež pravdepodobné, že každý druhý Nemec hľadá výhodné ponuky technológií. 36 % plánuje kúpiť módne výrobky, obuv a doplnky.

Trend smerom k online nakupovaniu, ktorý ešte viac zrýchlila pandémia koronavírusu a obmedzenia v roku 2020, bude pravdepodobne pokračovať. Napríklad, 74 % spotrebiteľov v prieskume PwC plánuje nakupovať predovšetkým na internete. Len 23 % má v úmysle hľadať výhodné ponuky v kamenných obchodoch. Opatrenia proti koronavírusu budú pravdepodobne aj naďalej výrazne znižovať príťažlivosť nakupovania v nákupných centrách, k čomu sa pridáva aj strach z nákazy pri nákupoch v kamenných predajniach, vysvetľujú odborníci z PwC. Podľa prieskumu Boston Consulting je však nepravdepodobné, že by online predaj dominoval v rovnakej miere ako v predchádzajúcom roku: zatiaľ čo 57 % opýtaných v roku 2020 uviedlo, že chcú nakupovať iba online, toto číslo bolo „iba“ 53 % v roku 2021.

Prekážky v zásobovaní a inflácia by mohli obmedziť nadšenie ľudí z nakupovania

Túžbu ľudí po nakupovaní však tento rok môže utlmiť množstvo ďalších faktorov. Napríklad je pravdepodobné, že globálne problémy s dodávkami počítačových čipov môžu ovplyvniť dostupnosť smartfónov, počítačov a videoherných konzol, o ktoré je počas Vianoc veľký záujem. „Vzhľadom na napäté dodávateľské reťazce sa tento rok môžu v niektorých produktových kategóriách vyskytnúť obmedzenia,“ očakáva Christian Wulff z PwC.  Tento rok môže chýbať veľa produktov na pultoch predajniach , zatiaľ čo v online sa mnohí spotrebitelia obávajú dlhších dodacích lehôt.

Navyše, inflácia zrejme tiež skomplikuje vianočné výpredaje. Nedávne výkyvy cien by mohli sťažiť poskytovanie zliav v kľúčových kategóriách darčekov, ako je spotrebná elektronika a vyššie ceny by mohli znížiť ochotu spotrebiteľov nakupovať. Nekontrolovaný strach z inflácie už v novembri poslal dôveru amerických spotrebiteľov na najnižšiu úroveň za posledných desať rokov. Index spotrebiteľského sentimentu Michiganskej univerzity tento mesiac klesol o 4,9 bodu na 66,8, čo je najnižšia úroveň od roku 2011.

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/black-friday-and-cyber-monday-kick-off-the-years-most-important-retail-season-on-friday/

Právne upozornenie
Tento dokument je reklamným oznámením. Zdrojom všetkých údajov je Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien  Kapitalanlagegesellschaft m.b.H., pokiaľ nie je uvedené inak. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina. Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na znalostiach pracovníkov zodpovedných za jeho obsah v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecnej povahy a neberú do úvahy individuálne potreby našich investorov z hľadiska výnosov, zdaňovania a averzie k riziku. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Prospekt pre PKIPCP (vrátane akýchkoľvek dodatkov) v aktuálnej verzii je uverejnený v periodiku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami InvFG 2011. Prospekt pripravuje spoločnosť ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. s uverejnením v „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami ImmoInvFG 2003 v znení neskorších predpisov. Kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú vyhotovené pre alternatívne investičné fondy spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. v súlade s ustanoveniami AIFMG a InvFG 2011. Prospekt fondu, kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a kľúčové informácie pre investorov (KID) sú k dispozícii na webovej stránke www.erste-am.com,  www.ersteimmobilien.at, alebo v sídle správcovskej spoločnosti a depozitára. Presný dátum aktuálneho prospektu fondu, zjednodušeného prospektu, kľúčových informácií pre investorov (KID) a všetky ďalšie miesta, kde sú spomínané dokumenty zverejnené nájdete na webovej stránke www.erste- am.com, alebo www.ersteimmobilien.at.