Autor: Peter Orlický | Portfólio manažér | Asset Management Slovenskej sporiteľne | 4 min. čítania

Investovanie je postavené na viacerých pilieroch a jedným z nich je bezpochyby diverzifikácia. V dnešnej turbulentnej dobe sa ukazuje, že diverzifikácia je absolútne nevyhnutná a má byť súčasťou takmer každej investičnej stratégie. Tím/Oddelenie portfólio manažmentu v Asset Managemente Slovenskej sporiteľne, ktorého som súčasťou, má na starosti zmiešané fondy, akciové, dlhopisové a realitné fondy. Naša profesia vyžaduje, aby sme pri starostlivosti o majetok klientov boli obozretní v maximálnej možnej miere. Keď píšeme o diverzifikácií, nevychádzame len zo všeobecných poučiek, ale aj z dlhoročnej praxe. Diverzifikácia skutočne funguje a bez jej využitia by sme si starostlivosť o klientske prostriedky nevedeli predstaviť.

S pojmom diverzifikovať, alebo „nedávať všetky vajíčka do jedného investičného košíka“, ste sa už asi stretli. Aj keď sa môže zdať, že sa jedná o prax starú ako investovanie samo, táto tzv. Teória moderného portfólia a diverzifikácia sú „mladé“ iba 70 rokov.  Za pozorovanie a vysvetlenie tohto fenoménu boli dokonca udelené Nobelove ceny za ekonómiu. Nie je náhoda, že s príchodom výpočtových technológií sa táto teória aplikuje ešte jednoduchšie, čo umožnilo vznik komplikovanejších modelov. Tie ale takmer vždy stavali na Teórii moderného portfólia.

Nie len podľa ekonomickej teórie, ale aj z praxe je zrejmé, že rozložiť svoje investície by malo byť úplne zásadné pre každého, kto sporí, investuje, či inak nakladá s voľnými prostriedkami. Nie vždy sa však toho investori pridŕžajú. Dôvodom je, že sa aj ako investori dopúšťame chýb a omylov, ktoré si mnohokrát ani neuvedomujeme.  

Skúsme si priblížiť diverzifikáciu bez komplikovaných pojmov. Ani ističom, fázam, či transformátorom nerozumie každý a predsa sa život bez elektriny už nevieme predstaviť.
Diverzifikácia vychádza z úplne jednoduchej myšlienky obmedzenia rizika pri dosahovaní želateľných výsledkov. Pozor, nie je to poistka a nezaručí, že naše investície nestratia na hodnote v nejakom časovom rámci.

Najlepšie to asi ukážeme na príklade. Niekedy sa stretávame s tým, že nájdeme, alebo nám niekto odporučí, príležitosť na investíciu do akcií jednej technologickej spoločnosti. Zainvestujeme do nej časť svojho majetku, lebo sme presvedčení, že jej výskum prinesie prielom v oblasti mikročipov. Zabúdame na to, že to, ako sa bude dariť firme a teda našej investícií závisí na tom, či sa firme podarí produkt začať predávať a preraziť na trhu. Ak bude úspešná, môže kráľovsky zarobiť. Keď sa nepresadí, nevadí, nešlo o veľa peňazí. Určite to vyjde nabudúce.

Takýto prístup k investovaniu sa môže zdať neuveriteľný, ale deje sa tak častejšie, ako si myslíme. Len si možno zameňme jednu akciu za jeden dlhopis, za tehličku zlata alebo za bitcoin. Pravdepodobnosť, že stratíme nemalú časť našej investície je bolestivo veľká, ak sme presvedčení, že stačí len nájsť jeden dobrý obchod - investíciu.

 

V Asset Managemente Slovenskej sporiteľne vytvárame portfóliá zložené z rôznych cenných papierov. Pri akciových fondoch, ako je Fond maximalizovaných výnosov, sa využíva diverzifikácia dvoma spôsobmi. Portfólio fondu má nakúpené akcie z rôznych regiónov, ako je napríklad západná Európa, Ázia alebo Severná Amerika. Ďalej fond nemá investície len v jednom sektore, ako vo vyššie uvedenom príklade. Portfólio obsahuje viacero sektorov, ako technológie, ale aj financie, farmaceutické spoločnosti, verejné služby a služby. Informácie o rozložení portfólia a ako je diverzifikované, nájdete o.i. na webovej stránke fondu.

Práve rozdelením investícií do rôznych spoločností z rôznych sektorov a regiónov znižujeme riziko, pre prípad, že sa „niečo pokazí“. Vďaka diverzifikácii by sa to malo negatívne odraziť len na časti portfólia. Dlhopisové fondy sú často zamerané na jeden región alebo menu. AM SLSP Eurový dlhopisový fond investuje do dlhopisov denominovaných v eurách. Portfólio manažér nakupuje nie len dlhopisy rozdielnych podnikov, ale aj štátov alebo nadnárodných entít.

Ja a moji kolegovia sa pozeráme na diverzifikáciu ešte z väčšej výšky. Zmiešané fondy obsahujú ako akcie, tak aj dlhopisy z celého sveta. Na rozdiel do akciových a dlhopisových fondov máme k dispozícií ďalšie triedy aktív, ako alternatívne investície (napríklad drahé kovy - zlato) a nehnuteľnosti. To znamená, že vieme vytvoriť portfólio zložené z aktív, ktoré majú rozdielny výnosový potenciál a riziko. Ich rôznymi kombináciami by sme mali byť schopní vytvoriť najoptimálnejšie portfólio investície pri riziku, ktoré sme schopní a ochotní znášať. Tomu sa hovorí optimalizácia portfólia.

Nutnosť rozkladať investície je osvedčeným postupom v rámci celého nášho sektora. Zároveň je to povinnosť určená zákonmi a smernicami, ako aj investičnou stratégiou. Naše rozhodnutia sú vždy pod dohľadom interného risk manažmentu, depozitára a národnej banky.

Aktuálny vývoj na svetových finančných trhoch priniesol zmenu oproti posledným rokom, ktoré boli poznamenané nízkou infláciou a rastom cien rizikových aktív. Musíme byť pripravení na nové výzvy v podobe geopolitických napätí, vysokej inflácie, recesie, deglobalizácie, či iných makroekonomických trendov. Finančný trh zažíva obdobie vysokej neistoty a práve preto je správna diverzifikácia dôležitá.

V našej spoločnosti máme množstvo odborníkov zameraných na viaceré investičné stratégie, používame rôzne kvantitatívne modely, sledujeme makroekonomické dianie. Základným pilierom našich stratégií stále ostáva diverzifikácia. Vďaka nej ponúkame množstvo optimalizovaných riešení na základe našich očakávaní. Naše zmiešané fondy sú najlepším príkladom širokej diverzifikácie a verím, že aj vo veľmi komplikovanom prostredí prinesú zaujímavé výsledky.  

Upozornenie: Tento dokument je marketingovým oznámením a slúži ako doplnkový zdroj informácií pre investorov, pričom je založený na najlepších informačných zdrojoch dostupných v čase jeho vytvorenia. Uvedené analýzy a závery majú všeobecnú povahu a nezohľadňujú individuálne potreby investorov, pokiaľ ide o výnos, zdaňovanie a mieru akceptovateľného rizika. Informácie boli spracované bez zohľadnenia osobnej situácie možných prijímateľov a ich znalostí a skúseností v oblasti investovania, nepredstavujú poskytnutie investičného poradenstva alebo investičného prieskumu, nie sú ani návrhom na uzatvorenie obchodu zo strany správcovskej spoločnosti a nevyplývajú z neho žiadne záväzky. Výnosy z investície do podielových fondov dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Zdrojom použitých informácii je Erste Asset Management GmbH, so sídlom Am Belvedere 1, 1100 Viedeň, Rakúsko, zapísaná v Obchodnom registri Obchodného súdu Viedeň pod registračným číslom 102018 b, podnikajúca v Slovenskej republike prostredníctvom organizačnej zložky Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika, so sídlom Tomášikova 48, 832 65 Bratislava, IČO: 51 410 818, zapísaná v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Po, vložka č.: 4550/B, ak nie je uvedené inak. Informácie obsiahnuté v tomto dokumente nie je dovolené ďalej rozširovať bez predchádzajúceho súhlasu spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika.