Erste AM Investment Division / Erste AM Communications 

 

Hoci kolísavosť aj neistota stále pretrvávajú, od minulého týždňa došlo na akciových trhoch k určitej stabilizácii a najnovšie aj k miernej obnove. Hlavným hnacím motorom súčasnej nálady na trhoch je a zostáva vojna na Ukrajine, kde aj napriek pokračujúcemu ruskému bombardovaniu ukrajinských miest je aspoň na diplomatickej strane vidno prvý pokrok. Rusko aj Ukrajina nedávno prejavili ochotu dospieť ku kompromisu a najmä Putinovo vyhlásenie, že okupácia Ukrajiny nie je jeho cieľom, vyvoláva oprávnené nádeje na mierové rokovania. Zdá sa, že tvrdé ekonomické sankcie zo strany Západu zaberajú – pri inflácii, ktorá je podľa ministerstva hospodárstva na odhadovanej hodnote 12,5 %, sa preto nemožno čudovať, že Putin už pripravuje Rusov na vysokú nezamestnanosť a ťažké časy, ktoré ich čakajú.

Komoditné trhy sa upokojili

V súlade s najnovším vývojom sa v poslednom čase citeľne upokojili aj komoditné trhy – napríklad cena severomorskej ropy Brent bola nedávno opäť dosiahla cenu okolo 100 USD za barel, pričom medzičasom bola už takmer na 140 USD. Aj tak však tlak na infláciu zostane vysoký a z tohto dôvodu americká centrálna banka podľa očakávania iniciovala obrat v úrokových sadzbách. Jerome Powell zvýšil kľúčovú sadzbu USA o 0,25 % a prezentoval sa ako bojovník proti inflácii, ktorá nedávno vystrelila v USA na 7,9 %. Koniec koncov, v najbližšom roku sa očakáva až 7 zmien úrokovej miery. Na rozdiel od učebníc, sa akciové trhy zachovali priaznivo, čo je zrejme spôsobené najmä tým, že americkej ekonomike v konečnom dôsledku nahráva aj prísnejšia menová politika.

Čína opäť v centre pozornosti

Okrem už spomenutých  faktorov sa v poslednom čase čoraz viac dostáva do centra pozornosti investorov aj Čína. Na jednej strane sa variant omikron šíri aj tu, v dôsledku čoho museli mnohé regióny nedávno prejsť do lockdownu (kvôli stratégii nulovej tolerancie Covidu vlády v Pekingu). Oblasť Shenzen, ktorá je sídlom tretieho najväčšieho kontajnerového prístavu na svete a dôležitých technologických centier, je napríklad tiež na mŕtvom bode, čím sú ďalej zaťažované už aj tak napäté problémy v dodávateľskom reťazci. Miestne akciové trhy však v posledných dňoch zažívajú cenový boom po tom, čo oficiálne vyhlásenia hovorili o stabilizácii finančných trhov, podpore sektora nehnuteľností aj technológií a ďalšej stimulácii ekonomiky.

Množstvo faktorov neistoty

Aj keď sa situácia vo všeobecnosti za posledných pár dní postupne zlepšovala, v súčasnosti je pravdepodobne ešte príliš skoro na to, aby sme mohli tvrdiť, že situácia sa upokojila. Na jednej strane konáme aktívne a sme široko diverzifikovaní a na druhej strane je pravdepodobné, že v krátkodobom horizonte tu zostanú mnohé faktory neistoty v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ale aj s ekonomickou situáciou. Kolísavosť teda bude pravdepodobne pokračovať.

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.