Autor: Erste AM Communications | Erste Asset Management | 3 min. čítania

Péter Varga, senior portfóliomanažér, si myslí, že zvyšovanie úrokových sadzieb ohlásené centrálnymi bankami bude mať viacero neželaných vedľajších efektov. V tomto rozhovore vysvetľuje dôvody svojho skepticizmu.

Čo je príčinou vysokej inflácie, ktorú v súčasnosti pozorujeme?

K inflácii dochádza vždy, keď je dopyt väčší ako ponuka. Vzhľadom na nedostatky vo výrobe spôsobené Covidom takmer všetky spoločnosti pracujú na hranici svojej kapacity, no napriek tomu nedokážu uspokojiť dopyt v dôsledku nedostatku strojov, komodít alebo dielov. Najmä posledné dva spomínané faktory v súčasnosti spôsobujú problémy mnohým spoločnostiam. Príčiny majú pôvod tak v pandémii, ako aj vo vojne proti Ukrajine.

Podľa Federálnej rezervnej banky v San Franciscu viac ako 50 % inflácie v USA možno pripísať nejednoznačným faktorom a tým, ktoré súvisia so zásobovaním.

Čo môžu urobiť centrálne banky?

Ani boj proti pandémii, ani ukončenie vojny nie sú v konečnom dôsledku v kompetencii centrálnych bánk. Následkom toho budeme naďalej podliehať vysokým cenám energií, ktoré sú hlavným motorom inflácie. Centrálne banky nemôžu tlačením peňazí vytiahnuť viac obilia alebo hnojiva zo zázračného klobúka. Jedinou pákou, ktorú majú, je korigovať dopyt smerom nadol. Z tohto dôvodu sa snažia ovplyvniť obstarávacie náklady prostredníctvom menovej politiky..

Ako to môže fungovať?

Centrálne banky sa to pokúšajú dosiahnuť zvýšením úrokových sadzieb na úveroch, čím vyvolajú tendenciu spotrebiteľov viac sporiť. To zmenšuje dopyt a znižuje nárast cien.

Aký vplyv má tento scenár na spotrebiteľov?

Spotrebitelia to pociťujú dvakrát: po prvé, splátky úverov rastú nahor (ak majú úver s variabilnými sadzbami). A po druhé, cítia to na rastúcich cenách tovaru a služieb. Výsledkom je výrazná strata kúpnej sily a problém s peňažným tokom.

Čo to konkrétne znamená?

Ak sa zvyšovaním miezd nepodarí tieto efekty značne zmierniť, čoraz viac dlžníkov bude mať problém splácať svoje záväzky včas. Utrpí aj spotreba (pri poklese hodnoty našich miezd upravenej o infláciu). Spoločnosti čelia podobnej situácii - budú mať problémy, ak nebudú môcť zvýšiť svoje ceny a budú musieť počítať s poklesom dopytu.

Stručne povedané, aký scenár do budúcnosti očakávate?

Na toto je ťažké odpovedať. Z môjho pohľadu sú rôzne aspekty, ktoré ovplyvnia budúcnosť.

Zvyšovanie miezd: keďže trh práce je napätý, môžeme zaznamenať výrazné zvýšenie miezd. Nemusí to automaticky viesť k poklesu dopytu; inými slovami, dlhodobo budeme žiť s infláciou a vysokými nominálnymi výnosmi. Takzvaná špirála (mzda/cena) sa bude krútiť ďalej. Bez zvyšovania miezd a úrokových sadzieb centrálnymi bankami by vysoká inflácia výrazne potláčala kúpnu silu.

Zvyšovanie úrokových sadzieb: s cieľom bojovať proti inflácii niektoré centrálne banky už zvýšili svoje úrokové sadzby alebo sa na to aspoň pripravujú. Efekty sa nedotýkajú len dlžníkov, ale aj investorov: korekcia naznačuje pokles cien aktív, napr. pre akcie, ktoré končia v medveďom trhu (pozn. pokles o viac ako 20%). Platí to aj pre nehnuteľnosti, ktoré zaznamenávajú klesajúci dopyt, keďže sa stali nedostupnými v dôsledku straty kúpnej sily a zvýšenia úrokových sadzieb na úveroch. Spotrebitelia majú menej prostriedkov a podľa toho znižujú aj svoju spotrebu.

Vojna na Ukrajine: ak sa vojna skončí a zásoby komodít sa opäť navýšia, môžeme očakávať oveľa uvoľnenejšiu situáciu. Aktuálna situácia jasne poukazuje na skutočnosť, že vo svete s interkontinentálnymi dodávateľskými reťazcami a optimalizovanými výrobnými procesmi nie je možné presadzovať imperialistickú politiku bez významných dôsledkov pre globálnu ekonomiku.

Znamená to, že geopolitika rozhodne o osude globálnej ekonomiky?

Áno, je to tak. Preto chcem apelovať na všetkých vplyvných politikov: boj proti inflácii je z veľkej časti vo vašich rukách, a nie v rukách centrálnych bánk!

Slovník technických výrazov nájdete na tomto odkaze: Slovník fondov 

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/toothless-central-banks-will-the-interest-rate-increases-remain-ineffective/

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.