Autor: Investičná divízia / EAM oddelenie komunikácie | 7 min. čítania

 

Investičný výhľad: Október 2023
 

Čo sa deje na trhoch? V našom Investičnom prehľade odborníci z našej investičnej divízie pravidelne poskytujú pohľad na aktuálne dianie na trhu a svoj názor na rôzne triedy aktív.

Ekonomický výhľad

Globálne hospodárstvo rastie priemerným tempom napriek uťahovaniu menovej politiky, zatiaľ čo inflácia postupne klesá. Avšak, posledné makroekonomické výsledky poukazujú na riziko ďalšieho spomalenia, zatiaľ čo je riziko vyššieho rastu infláciu narastie. Hospodársky rast v USA zostáva silný, zatiaľ čo v vidíme eurozóne stagnáciu. V Číne po slabom druhom štvrťroku prichádzajú známky zlepšenia ekonomickej aktivity.

Politika úrokových sadzieb na rozvinutých trhoch zostáva reštriktívna, aj keď sa cyklus zvyšovania úrokových sadzieb čoskoro skončí. Nárast výnosov na dlhopisovom trhu nepriamo pomáha centrálnym bankám, pretože nebudú musieť ďalej zvyšovať sadzby.
 

Scenáre

1.Mäkké pristátie: Ak inflácia klesne ďalej smerom k cieľu centrálnych bánk (ročný rast 2,0%), priestor na zníženie kľúčových úrokových sadzieb sa v budúcom roku zvýši. Okrem toho sa v tomto scenári zlepšuje aj strana ponuky (vyšší rast produktivity). Ekonomický rast vo vyspelých trhoch v dôsledku oneskoreného efektu zvyšovania úrokových sadzieb spomalí . Pravdepodobnosť: 40%.

2. Stagnácia: Centrálne banky skončia zvyšovanie úrokových sadzieb, no menová politika bude stále viacej reštriktívna: A) Rast reálnych úrokových sadzieb v dôsledku klesajúcej inflácie. B) Klesajúca neutrálna reálna úroková sadzba, po dočasnom zvýšení počas pandémie. Avšak úrokové sadzby zostávajú nezmenené z dôvodu stále pretrvávajúcich inflačných rizík. C) Ďalšie šoky na strane ponuky (napr. vyššie ceny ropy v dôsledku geopolitických rizík). Pravdepodobnosť: 40%.

3. Inflácia / tvrdé pristátie: Pokles inflácie sa skončí na príliš vysokej úrovni alebo dokonca inflácia opäť stúpne, pretože globálny ekonomický rast zostane odolný. Centrálne banky po dlhšej odmlke zvýšia kľúčové úrokové sadzby. Pravdepodobnosť: 20%

 

Triedy aktív

September sa ukázal ako náročný mesiac pre finančné trhy, kvôli výpredaju na akciových trhoch a rastu výnosov na dlhopisoch. Náš defenzívny prístup v rámci portfólia sa ukázal ako efektívny a boli sme schopní dobre sa orientovať  v podmienkach trhu.

Do budúcna predpokladáme zotrvanie náročného prostredia a preto sme sa rozhodli zachovať náš súčasný rizikový apetít.

Poznámka: Portfóliové pozície fondov zobrazené v tomto dokumente vychádzajú z vývoja na trhu v čase publikovania. V kontexte aktívneho riadenia sa môžu uvedené portfóliové pozície kedykoľvek zmeniť.


Akcie

Zachovávame neutrálny postoj k akciám. Z pohľadu oceňovania sa akcie javia ako férovo ocenené, ak zoberieme do úvahy ich historickú výkonnosť, avšak v kontraste k súčasným výnosom z dlhopisov sa zdajú byť relatívne drahé. Čo sa týka výnosov, pozorujeme stabilitu a sľubný výhľad. Zisky spoločností preukazujú odolnosť a podporujú pozitívnu strednodobú projekciu zisku. Vzhľadom na absenciu významnej recesie v našom primárnom scenári a zvýšenú volatilitu trhu, zachovávame si našu neutrálnu pozíciu.

Držíme sa nezmenenej alokácie akcií. Pokračujeme v opatrnom prístupe a máme konzervatívnejší postoj k rastovým akciám. Naďalej preferujeme faktory: hodnota a kvalita pri výbere akcií. Vzhľadom na priaznivé technické podmienky uprednostňujeme akcie z Latinskej Ameriky, Veľkej Británie a Európy s vysokou dividendou. V septembri sme zvýšili svoju pozíciu v európskej energetike. Toto rozhodnutie sa ukázalo ako ziskové vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu v Izraeli.


Štátne dlhopisy

Štátne dlhopisy, najmä dlhopisy s dlhšou splatnosťou, boli minulý mesiac ovplyvnené prudkým nárastom výnosov. Napríklad výnos 10-ročných amerických vládnych dlhopisov vzrástol zo 4,1 % na začiatku septembra na 4,8 % do polovice októbra. Predstavuje to silnú reakciu trhu. Situácia v Európe bola podobná, ale v menšom rozsahu, s nemeckými 10-ročnými výnosmi blízko 3 %. Hoci téma „vyššie na dlhšie“ už je započítaná v trhu, zostáva naďalej horúcou témou. Vzhľadom na vyššie uvedené, aj tak stále veríme, že je vo všeobecnosti vhodné mať menšiu pozíciu v štátnych dlhopisoch a uprednostňovať štátne dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov v miestnych menách.

V niektorých našich portfóliách sme ešte viac znížili alokáciu do amerických vládnych dlhopisov. Robustný trh práce v USA naznačuje, že Fed nebude môcť v dohľadnej dobe znížiť sadzby a negatívne momentum bude pokračovať.


Podnikové dlhopisy

Pokiaľ ide o alokáciu podnikových dlhopisov, rozhodli sme sa odstrániť našu expozíciu voči americkej výnosovej krivke,  tak ako sme to urobili v prípade štátnych dlhopisov. V dôsledku toho sme predali podnikové americké dlhopisy investičného stupňa (IG) a alokovali dostupné prostriedky do európskych IG podnikových dlhopisov. Veríme, že podnikové dlhopisy v Európe sú lepšie pripravené na zvládnutie súčasného neistého prostredia v porovnaní s inými podnikovými dlhopismi.

Čo sa týka durácie, podarilo sa nám znížiť našu expozíciu aj tu. Trvanie amerických podnikových IG dlhopisov je 6,2, kým trvanie európskych IG podnikových dlhopisov je 4,3.

Vo všeobecnosti v našom portfóliu stále preferujeme dlhopisy s vysokým výnosom, ktoré sú relatívne stabilné, pričom najatraktívnejšie sú rozvíjajúce sa trhy vďaka spomaľujúcej inflácií a odolnému rastu v regióne.


Peňažný trh

Našou najpreferovanejšou triedou aktív je peňažný trh. Umožňuje nám ťažiť z atraktívnych úrokových sadzieb na krátkom konci výnosovej krivky a zároveň aktívne znižovať riziko portfólia.


Komodity

Minulý mesiac sme sa rozhodli zaujať negatívny postoj k zlatu kvôli nedávnemu nárastu reálnych výnosov. Na druhej strane, k energetickým komoditám sme zaujali neutrálny postoj.

Veríme, že aktuálne problémy na strane ponuky budú prevládajúcim faktorom, ktorý poženie ceny energií vyššie, avšak podľa nášho názoru je to už započítané v trhových cenách.

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.