Autor: EAM Communications | 5 min. čítania

 

Hoci roky koronavírusu sú už za nami, rok 2023 bol na trhoch opäť bohatý na udalosti – spomeňme napr. ošiaľ okolo umelej inteligencie a geopolitické konflikty. Napriek zmiešanej výkonnosti mnohých tried aktív a zvýšeným geopolitickým rizikám je bilancia investičného roka 2023 pozitívna. Generálny riaditeľ Erste Asset Management Heinz Bednar a CIO (Chief Investment Officer) Gerold Permoser sú primerane optimistickí aj pre prichádzajúci rok 2024. Čo sa stane s infláciou a ktoré triedy aktív by mohli stáť za pozornosť v roku 2024? Tieto a mnohé ďalšie kľúčové otázky boli predmetom nedávnej tlačovej konferencie spoločnosti Erste Asset Management "Výhľad kapitálových trhov na rok 2024". Prinášame prehľad najdôležitejších vyjadrení a tém:

Inflácia je na ústupe a smeruje k cieľovým hodnotám

Mnohé ukazovatele v súčasnosti naznačujú, že ekonomika na hlavných cieľových trhoch v USA, Európe a Číne sa ochladzuje. Permoser však v súčasnosti nevidí výrazný pokles hospodárskej aktivity, t. j. recesiu: „V USA neočakávame vážnejšiu recesiu. Ani v iných častiach sveta v súčasnosti nevidíme nič, čo by mohlo otriasť trhom.“ Riziko ale predstavuje zvýšené geopolitické napätie a konflikty. Tie budú pravdepodobne určujúce aj v prípade možno najdôležitejšej politickej udalosti roku 2024 - novembrových volieb v USA.

Pokiaľ ide o infláciu, to „najhoršie“ už majú trhy pravdepodobne za sebou. Pokles miery inflácie v posledných mesiacoch ďalej pokračoval. V dôsledku zvyšovania miezd sa však cieľ centrálnych bánk na úrovni približne 2 % v budúcom roku pravdepodobne nedosiahne.

To bude mať pravdepodobne vplyv aj na politiku úrokových sadzieb centrálnych bánk. V USA sa v súčasnosti počíta so znížením úrokových sadzieb v nadchádzajúcom roku. Zároveň je pravdepodobné, že Európska centrálna banka (ECB) bude ešte chvíľu brzdiť alebo do značnej miery zachová súčasnú úroveň úrokových sadzieb.

Potenciál dostihnutia veľkých technologických akcií

Horúcou témou na akciovom trhu v roku 2023 bola umelá inteligencia (AI). Hype (ošiaľ) okolo novej technológie sa prejavil aj vo výkonnosti veľkých technologických akcií. K pozitívnej výkonnosti na trhu ako celku prispela predovšetkým „veľkolepá sedmička“ (Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Alphabet, Meta a Tesla). Z toho mohli ťažiť aj investori v technologickom akciovom fonde ERSTE STOCK TECHNO, ktorý len v tomto roku vzrástol o viac ako 50 %.

 

Graf: ERSTE STOCK TECHNO - vývoj za posledných 10 rokov (dáta k 11.12.2023)

Podľa Permosera závisí vývoj na akciovom trhu predovšetkým od ďalšieho vývoja ekonomiky, inflácie a kľúčových úrokových sadzieb. Napriek nedávnemu nárastu cien nie sú akcie ako také drahé, s výnimkou technologického sektora. Ostatné sektory ale začali nedávno dobiehať úrovne akcií technologického sektora. Potenciál na ich dostihnutie by preto mohli mať aj tematické fondy, ako napríklad ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT. Mnohé malé a stredne veľké spoločnosti zo sektorov životného prostredia a obnoviteľných zdrojov energie by mohli profitovať z uvoľnenia úrokových sadzieb.

Návrat k "normálu" na dlhopisovom trhu

Podľa Permosera môžeme na dlhopisovom trhu po obrate úrokových sadzieb hovoriť o „návrate výnosov“. V dlhodobom porovnaní je však obrat trendu na dlhopisovom trhu návratom k „normálu“. Po období nulových úrokových sadzieb sa výnosy vrátili na úroveň, na ktorej boli pred finančnou krízou a európskou dlhovou krízou. Aj pri takomto náraste cien však treba pripomenúť, že investícia do cenných papierov so sebou prináša príležitosti, ale rovnako aj riziká.

 

Graf: Obrat na dlhopisovom trhu - výnosy sa vrátili na úrovne z pred finančnej krízy a krízy v eurozóne (dáta k 11.12.2023)

Týmto sa otvárajú aj nové možnosti pre štátne a podnikové dlhopisy. „Pomer rizika a výnosu je opäť správny, ak môžeme pri fondoch ponúknuť priemerný výnos nad 4 % a viac,“ zdôrazňuje Bednár. Pokiaľ ide o dlhopisové fondy, v súčasnosti sa uprednostňujú fondy podnikových dlhopisov, ako napríklad ERSTE RESPONSIBLE BOND EURO CORPORATE a ERSTE BOND CORPORATE BB.

Nové príležitosti v oblasti dlhopisov zdôrazňuje aj CIO Gerold Permoser: „Zvýšené výnosy dlhopisov sú opäť na atraktívnej úrovni a ponúkajú rezervu, ak by výnosy opäť vzrástli.“ V dôsledku toho má aktívna správa fondov opäť podstatne väčší manévrovací priestor, najmä v prípade zmiešaných fondov.

Zmiešané fondy: široko diverzifikované a vybavené pre rôzne scenáre

V dôsledku nulových úrokových sadzieb neexistovala niekoľko rokov takmer žiadna alternatíva k investovaniu do akcií. Po obrate úrokových sadzieb a opätovnom náraste výnosov by sa to mohlo zmeniť, čo znamená, že tradičné zmiešané fondy, ako napríklad ERSTE GLOBAL INCOME alebo rodina fondov YOU INVEST GREEN, sa opäť dostávajú do popredia.

Pozícia v zmiešaných fondoch má v roku 2024 zmysel z dôvodu diverzifikácie, zdôrazňuje Bednár: “Prichádza obdobie, ktoré si vyžaduje aktívne riadenie. Dlhopisové a zmiešané fondy neboli už dlhšie v centre pozornosti. To sa teraz mení, keďže každá trieda aktív môže ponúknuť zaujímavé príležitosti na výnos. V roku 2024 bude vaša investícia v zmiešanom fonde pri väčšine scenárov v dobrých rukách.“

Objem investovaných prostriedkov sa opäť zvýšil

Generálny riaditeľ Heinz Bednar je s obchodnými výsledkami v roku 2023 spokojný. Napriek rôznorodému vývoju na kapitálových trhoch sa spoločnosti Erste Asset Management podarilo zvýšiť objem spravovaných aktív o viac ako 10 % na 75,6 miliardy EUR (k 30.11.2023). Významný prílev prostriedkov bol zaznamenaný nielen na domácom trhu, ale najmä v Českej republike a Maďarsku. Tam sú žiadané najmä investičné fondy, ktoré investujú do dlhopisov s krátkymi fixnými výnosmi.

V roku 2023 sme mohli pozorovať aj rastúci trend v oblasti udržateľných investícií, ktorých objem v súčasnosti dosahuje 15,7 miliárd EUR (k 30. 10. 2023). Význam udržateľných investícií zdôraznil na tlačovej konferencii aj generálny riaditeľ Bednár: „Udržateľné investície zaznamenali v posledných rokoch pozoruhodnú dynamiku a v súčasnosti sú žiadané vo všetkých vekových skupinách.“ V súčasnosti je v ponuke Erste AM 19 fondov s rakúskou environmentálnou značkou Austrian Ecolabel (pozn.: Austrian Ecolabel - rakúska environmentálna značka pre udržateľné finančné produkty je štátna, nezávislá značka kvality, ktorú udeľuje Spolkové ministerstvo pre ochranu klímy, životné prostredie, energetiku, mobilitu, inovácie a technológie). V tomto roku získalo 17 fondov  FNG a najvyššie hodnotenie troch hviezdičiek (pozn.: značku FNG udeľuje Forum Nachhaltige Geldanlage (anglicky: Forum for Sustainable Investments; FNG). Viac informácií o účele označení o udržateľnosti si môžete prečítať v tomto blogu.

Záver

Po ťažkom roku 2022 sa v tomto roku mnohým triedam aktív darilo oveľa lepšie. Pozitívne sú aj vyhliadky na rok 2024 - obrat centrálnych bánk v politike úrokových sadzieb priniesol návrat k normálnemu stavu na dlhopisovom trhu a s rastom výnosov sa otvárajú aj nové príležitosti pre investorov. Výzvou bude najmä pretrvávajúce geopolitické napätie. Vďaka lepším dlhopisovým výnosom sa do popredia opäť dostávajú aj zmiešané fondy.

Hlavnými ťahúňmi na akciovom trhu boli v tomto roku hlavné technologické akcie. Ostatné sektory, ako napríklad akcie environmentálnych spoločností, majú potenciál dobehnúť technologický sektor. Rozhodujúcim faktorom bude ďalší vývoj úrokových sadzieb. Pokles inflácie a očakávania trhu naznačujú, že americký FED pristúpi k prvému zníženiu úrokových sadzieb v roku 2024.

 

Originálny zdroj informácie: Capital markets outlook 2024 - Erste Asset Management (erste-am.com)

 

Informácie o rizikách ERSTE GLOBAL INCOME

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je založený na referenčnom indexe. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozhodovacie právomoci správcovskej spoločnosti nie sú obmedzené.

Informácie o rizikách YOU INVEST GREEN solid

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je založený na referenčnom indexe. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozhodovanie správcovskej spoločnosti nie je obmedzené.

Ďalšie informácie o udržateľnej orientácii fondu YOU INVEST GREEN solid a o zverejňovaní informácií podľa Nariadenia o zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadenia o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, bod 12 a príloha „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu YOU INVEST GREEN solid by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu YOU INVEST GREEN solid opísané v dokumentoch fondu.

Informácie o rizikách YOU INVEST GREEN balanced

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je založený na referenčnom indexe. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozhodovacie právomoci správcovskej spoločnosti nie sú obmedzené.

Ďalšie informácie o udržateľnej orientácii fondu YOU INVEST GREEN balanced a o zverejňovaní informácií v súlade s Nariadením o zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, bod 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu YOU INVEST GREEN balanced by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu YOU INVEST GREEN balanced opísané v dokumentoch fondu.

Informácie o rizikách YOU INVEST GREEN advanced

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je založený na referenčnom indexe. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozhodovacie právomoci správcovskej spoločnosti nie sú obmedzené.

Ďalšie informácie o udržateľnej orientácii fondu YOU INVEST GREEN advanced a o zverejňovaní informácií v súlade s nariadením o zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, bod 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu YOU INVEST GREEN advanced by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu YOU INVEST GREEN advanced opísané v dokumentoch fondu.

Informácie o rizikách YOU INVEST GREEN progressive

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je založený na referenčnom indexe. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozhodovacie právomoci správcovskej spoločnosti nie sú obmedzené.

Ďalšie informácie o udržateľnej orientácii fondu YOU INVEST GREEN progressive a o zverejňovaní informácií v súlade s Nariadením o zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, bod 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do YOU INVEST GREEN progressive by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele YOU INVEST GREEN progressive, ako sú opísané v dokumentoch fondu.

Informácie o rizikách YOU INVEST GREEN active

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je založený na referenčnom indexe. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozhodovacie právomoci správcovskej spoločnosti nie sú obmedzené.

Ďalšie informácie o udržateľnej orientácii fondu YOU INVEST GREEN active a o zverejňovaní informácií v súlade s Nariadením o zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, bod 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu YOU INVEST GREEN active by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu YOU INVEST GREEN active opísané v dokumentoch fondu.

Informácie o rizikách ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je založený na referenčnom indexe. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozhodovacie právomoci správcovskej spoločnosti nie sú obmedzené.

Ďalšie informácie o udržateľnej orientácii fondu ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT a o zverejňovaní informácií v súlade s Nariadením o zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, bod 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT opísané v dokumentoch fondu.

Informácie o riziku ERSTE RESPONSIBLE BOND EURO CORPORATE

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je založený na referenčnom indexe. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozhodovacie právomoci správcovskej spoločnosti nie sú obmedzené.

Ďalšie informácie o udržateľnej orientácii fondu ERSTE RESPONSIBLE BOND EURO CORPORATE a o zverejňovaní informácií v súlade s Nariadením o zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, bod 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu ERSTE RESPONSIBLE BOND EURO CORPORATE by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu ERSTE RESPONSIBLE BOND EURO CORPORATE opísané v dokumentoch fondu.

Informácie o rizikách ERSTE BOND CORPORATE BB

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je založený na referenčnom indexe. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozhodovanie správcovskej spoločnosti nie je obmedzené.

Ďalšie informácie o udržateľnej orientácii ERSTE BOND CORPORATE BB a o zverejňovaní informácií v súlade s Nariadením o zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, bod 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do ERSTE BOND CORPORATE BB by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele ERSTE BOND CORPORATE BB opísané v dokumentoch fondu.

 

Slovník technických pojmov nájdete na tomto odkaze: Fund Glossary |  Erste Asset Management

Právne upozornenie: Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.