Autor: STEPHANIE CLAM MARTINIC – senior manažérka fondu | 5 min. čítania

 

Nedávne geopolitické udalosti mali v krátkodobom horizonte veľký vplyv na finančné trhy. Krátkodobé negatívne pohyby na akciových trhoch zostávajú naďalej časté a intenzívne, zatiaľ čo niekoľkoročná výkonnosť akcií sa stabilizuje. Táto skutočnosť ilustruje výhodu dlhodobej investičnej stratégie. Takmer každý rok sa vyskytli fázy korekcií a rok 2023 nebol výnimkou.

Poznámka: Je potrebné poznamenať, že investícia do cenných papierov zahŕňa riziká, ako aj príležitosti.

Dlhodobé investovanie - osvedčená pravda

Červené bodky v nasledujúcom grafe znázorňujú najväčšie poklesy indexu v priebehu kalendárneho roka. Tento index je založený na široko diverzifikovanom akciovom indexe MSCI Europe. Väčšinu poklesov spôsobuje geopolitický vývoj alebo environmentálne javy, ktoré sa nedajú predvídať. Takéto poklesy trhu, niekedy aj dvojciferné, sa vyskytujú počas väčšiny rokov. Je normálne, že finančné trhy prechádzajú fázami volatility. Ako investor preto musíte s takýmito poklesmi počítať. Zároveň je dôležité skôr ťažkosti a negatívne situácie očakávať, než reagovať emocionálne a zbrklo, keď k nim dôjde. Emocionálne reakcie v kríze alebo v náročnej situácii môžu mať negatívne dôsledky a viesť k veľkým stratám.

Sivé stĺpce znázorňujú výkonnosť indexu MSCI Europe v jednotlivých kalendárnych rokoch za posledných 20 rokov. Vidíme, že trhy vo väčšine prípadov dosiahli kladné ročné zhodnotenie, a to aj napriek priebežným poklesom, ktoré sme mohli vidieť v každom roku.

Z toho vyplýva ponaučenie, že v krízových situáciách netreba reagovať emocionálne a odpredávať investície na minimách, ale treba využiť dosiahnutie dná na nové nákupy.

 

Ďalšou stratégiou je prečkať krátkodobú volatilitu a zamerať sa na dlhodobé výnosy. Dlhodobý investičný horizont zvyšuje šancu na pozitívne výnosy. Štatisticky, ako je znázornené v grafe nižšie, sa očakávaná ročná výkonnosť akciového trhu bude nachádzať v rozmedzí od -12 % do +26 % s pravdepodobnosťou 80 %. Po šiestich rokoch je dokonca 80 % pravdepodobnosť, že rok uzavriete s kladným výnosom.

 

Dlhodobé investovanie umožňuje investorovi profitovať zo štrukturálnych zmien.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo uvažovať o dlhodobom investičnom horizonte, je pravdepodobnosť, že analyzované štrukturálne zmeny v cenách akcií, a teda v investícii, sa stanú realizovateľnými. Aké štrukturálne zmeny však môžeme v súčasnosti pozorovať a mohli byť pre investorov zaujímavé?

Umelá inteligencia je viac ako len ChatGPT

Krátkodobé nadšenie z nových aplikácií umelej inteligencie (AI) viedlo k vzostupu na akciových trhoch, najmä medzi IT spoločnosťami. Zatiaľ čo v zime 2022/23 z nadšenia pre AI ťažili najmä výrobcovia polovodičov a technologickí giganti, teraz očakávame preorientovanie sa na spoločnosti, ktoré budú z tejto technológie profitovať. Dôvodom je šanca zvýšiť produktivitu vo všetkých oblastiach, napríklad v administratíve a výrobných procesoch. 

ESG nie je len „politická fráza“

Náklady na prispôsobenie sa kritériám udržateľnosti dostali tento rok mnohé spoločnosti pod tlak. Pokiaľ ide o environmentálne otázky (ESG faktor „životné prostredie“), spoločnosti zamerané na zisk majú často problém udržať, nieto ešte zvýšiť svoje marže v krátkodobom horizonte, keďže sú vystavené zvýšenej investičnej aktivite. Výsledkom je, že výkonnosť fondov investujúcich udržateľným spôsobom bola tento rok často sklamaním.

Očakávame však, že sociálne rozhodnutia a správne riadenie zabezpečia kvalitu spoločností v dlhodobom horizonte, a tým znížia volatilitu portfólia. Spoločnosť môže vytvoriť pozitívne pracovné prostredie a tým dosiahnuť lepšiu produktivitu v strednodobom horizonte len pomocou sociálneho riadenia spoločnosti.

Demografický vývoj je menej viditeľný, ale stále prítomný

Demografické zmeny majú na hospodárstvo kontinuálny a menej vidteľný vplyv, nemožno ich ale prehliadať. Nárast svetovej populácie poukazuje na to, aké dôležité je efektívne využívať základné zdroje ako voda, drevo a energia. V dôsledku toho sa do popredia dostávajú aj spoločnosti, ktoré sa týmito otázkami zaoberajú (napr. odsoľovanie morskej vody) a stávajú sa pre investorov čoraz atraktívnejšími.

Obrátená populačná pyramída v priemyselných krajinách, ktorá obmedzuje trh práce, si vyžaduje zvýšenie produktivity, investície do zdravotníctva a vzdelávania a reformu dôchodkového systému. Z toho bude profitovať farmaceutický a biotechnologický priemysel a finančný sektor. Okrem toho demografická dividenda (potenciál ekonomického rastu, ktorý môže vyplynúť zo zmien vo vekovej štruktúre obyvateľstva) zvyšuje atraktívnosť niektorých rozvíjajúcich sa ekonomík, ako sú India, Indonézia a Mexiko.

Koniec globalizácie ako príležitosť

Hoci by deglobalizácia svetového hospodárstva mohla mať negatívny vplyv na potenciálny globálny rast, najmä v rozvíjajúcich sa ekonomikách, ako varoval Medzinárodný menový fond (MMF), niektoré rozvíjajúce sa krajiny v regióne ASEAN (pozn. Združenie krajín juhovýchodnej Ázie) a Latinskej Ameriky by mohli mať prospech z nearshoringu a friendshoringu1.

Dôvodom je najmä dostupnosť prírodných zdrojov alebo existujúcich dodávateľských reťazcov. Okrem toho rastúce globálne napätie vedie k závodu o zabezpečenie pozemnej a kybernetickej infraštruktúry, čo je zase hnacím motorom pre vývoj nových technológií.

Záver

Vo svete, v ktorom sú stále v popredí ročné výnosy a krátkodobé ciele, by sa investori mali zamerať na štrukturálne zmeny s cieľom zlepšiť svoju dlhodobú mieru návratnosti. Megatrendy ponúkajú kvantifikovateľné príležitosti a riziká, ktorých analýza nám umožňuje vybrať regióny, sektory a spoločnosti s vysokou pravdepodobnosťou dosiahnutia vyšších ziskov v dlhodobom horizonte, a teda pozitívnej výkonnosti.

Investičné rozhodnutie by malo byť robené s ohľadom na vlastnú životnú a finančnú situáciu. Dlhodobé investície môžu absorbovať vyššiu mieru rizika, napríklad pri začiatku investovania vo veku 20 rokov. Ak sa však investor blíži k dôchodku, investícia by mala byť defenzívnejšia. Čím kratší je investičný horizont, tým defenzívnejšia by mala byť investícia. Preto by ste si mali vždy uvedomiť, aký rizikový profil zodpovedá vášmu vlastnému investičnému horizontu.

Fondy, ktoré investujú do spoločností v oblasti megatrendov a profitujúcich zo štrukturálnych zmien, ako napríklad akciový fond ERSTE FUTURE INVEST, sú vhodné najmä na dlhodobé investovanie. Fond sa zameriava na globálne megatrendy, čo znamená, že pokrýva širokú škálu dôležitých tém budúcnosti. Patrí medzi ne zdravie, technológie, životné prostredie, životný štýl a hospodárske sily v procese transformácie.

 

1Friendshoring - outsorcing procesov do spoločností, ktoré zdieľajú spoločné hodnoty.

Nearshoring - presun procesov do blízkej krajiny, kde je lacnejšia pracovná sila a zároveň sú dobre rozvinuté aj dopravné a komunikačné kanály. ︎

 

Slovník technických pojmov nájdete na tomto odkaze: Fund Glossary |  Erste Asset Management

Právne upozornenie: Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

Originálny zdroj informácie: How can I as an investor benefit optimally from structural changes?

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.