Autor: CHRISTIAN GAIER – riaditeľ úseku Investície – Management EAM SK | 3 min. čítania

 

V príbehu o vývoji slovenského hospodárstva sa do centra pozornosti dostáva Index finančného zdravia, ktorý hlbšie preniká do štruktúry prosperity slovenských domácností. Analytik Slovenskej sporiteľne, Marián Kočiš, ponúka užitočný prehľad Indexu prosperity Slovenska. Analýza prináša informácie o tom, ako sa Slováci orientujú v investíciách, sporení a príprave na dôchodok v súvislosti s ekonomickými zmenami.

Štruktúra sporenia a investovania na Slovensku

Až 86 % Slovákov považuje odkladanie peňazí bokom za kľúčové, a to bez ohľadu na vek. Dynamika sa však v roku 2022 zmenila, keďže ekonomika sa po pandémii koronavírusu naplno otvorila. To spôsobilo stagnáciu rastu bankových vkladov pri rastúcich cenách. Následne sa neistota vyvolaná vojnou na Ukrajine prejavila v poklese mesačných investícií približne o jednu sedminu (15 %). A to aj napriek zvýšeniu počtu pravidelných investorov o takmer dvojnásobok od roku 2018.

Graf: Objem prostriedkov, ktorý si mesačne sporíme alebo investujeme

Nebezpečenstvo neistoty pri plánovaní dôchodku

Medzi Slovákmi prevláda nedôvera v schopnosť štátu zabezpečiť pohodlný dôchodok, pričom až 63 % z nich má pochybnosti o svojom finančnom zabezpečení po odchode do dôchodku. Prechod do II. piliera zaznamenal v rokoch od 2005 do 2023 nárast z 1,1 milióna na približne 1,8 milióna účastníkov, čo zdôrazňuje rastúcu tendenciu k samostatnému plánovaniu dôchodku.

Graf: Zloženie finančného majetku v štátoch EÚ 27

Potreba diverzifikácie a dlhodobej perspektívy

Význam diverzifikácie investícií nemožno podceňovať. Rozloženie investícií do rôznych tried aktív, nástrojov a emitentov zmierňuje riziká a chráni pred volatilitou trhu. Podielové fondy ponúkajú výhody diverzifikácie tým, že združujú peniaze investorov a investujú ich do rôznych cenných papierov, čím znižujú vplyv rizík špecifických pre jednotlivých emitentov, vďaka svojmu širokému a profesionálne riadenému portfóliu.
Pri investovaní je rovnako dôležitá dlhodobá perspektíva, pri ktorej sa investor vyhýba krátkodobým poklesom, ktoré by mohli vyvolať stres a impulzívne rozhodovanie. V dlhodobom horizonte prináša prekonávanie výkyvov na trhu často priaznivé výsledky.

Chamtivosť a strach sú zlými radcami

Chamtivosť a unáhlené rozhodnutia môžu ohroziť investície. Chamtivosť môže byť nesprávnym poradcom a zvyčajne vedie k nerozvážnym rozhodnutiam. Je dôležité zdôrazniť význam dôkladného informovania sa a hľadania poradenstva u dôveryhodných finančných odborníkov. Rozumné poradenstvo zosúladené s individuálnymi finančnými cieľmi je kľúčové pre zabezpečenie stabilnej finančnej budúcnosti.

Potreba finančného plánovania orientovaného na budúcnosť

Hoci minulé výsledky, najmä v posledných rokoch poháňané prostredím nízkych a záporných úrokových sadzieb, vykazovali mimoriadnu výkonnosť akcií, je nevyhnutné pochopiť, že historické trendy nezaručujú budúce výsledky. Finančné plánovanie orientované na budúcnosť si vyžaduje vyvážený a diverzifikovaný prístup a pochopenie, že trhové podmienky sa môžu meniť.

 

Graf: Dôvody na investovanie a bariéry investovania:

Záver

Rozumné investovanie, diverzifikácia portfólia, zohľadňovanie dlhodobej perspektívy a hľadanie spoľahlivého poradenstva sú piliere, ktoré posilňujú finančné zdravie a odolnosť voči neistým časom. Erste Asset Management vám ponúka široko diverzifikované podielové fondy investujúce do rôznych cenných papierov, ktoré vďaka širokým, profesionálne riadeným portfóliám znižujú vplyv rizík špecifických pre jednotlivých emitentov. Legislatíva zaväzuje správcov fondov konať v najlepšom záujme investorov, pričom zabezpečuje nezávislosť pri rozhodovaní a zabraňuje konfliktom záujmov.

 

Zdroj informácií: Report - Index finančného zdravia od M. Kočiša, analytika SLSP

Upozornenie: Tento dokument je marketingovým oznámením a slúži ako doplnkový zdroj informácií pre investorov, pričom je založený na najlepších informačných zdrojoch dostupných v čase jeho vytvorenia. Uvedené analýzy a závery majú všeobecnú povahu a nezohľadňujú individuálne potreby investorov, pokiaľ ide o výnos, zdaňovanie a mieru akceptovateľného rizika. Informácie boli spracované bez zohľadnenia osobnej situácie možných prijímateľov a ich znalostí a skúseností v oblasti investovania, nepredstavujú poskytnutie investičného poradenstva alebo investičného prieskumu, nie sú ani návrhom na uzatvorenie obchodu zo strany správcovskej spoločnosti a nevyplývajú z neho žiadne záväzky. Výnosy z investície do podielových fondov dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Zdrojom použitých informácii je Erste Asset Management GmbH, so sídlom Am Belvedere 1, 1100 Viedeň, Rakúsko, zapísaná v Obchodnom registri Obchodného súdu Viedeň pod registračným číslom 102018 b, podnikajúca v Slovenskej republike prostredníctvom organizačnej zložky Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika, so sídlom Tomášikova 48, 832 65 Bratislava, IČO: 51 410 818, zapísaná v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Po, vložka č.: 4550/B, ak nie je uvedené inak. Informácie obsiahnuté v tomto dokumente nie je dovolené ďalej rozširovať bez predchádzajúceho súhlasu spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika.