Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS| 4 min. čítania

 

Medzinárodné akciové trhy ukončili rok 2023 s výraznými ziskami. Nádej na zmiernenie inflačných tlakov a klesajúce úrokové sadzby boli vo 4. štvrťroku hlavnými hnacími silami trhov a výsledkom pre burzy bol silný rok. Euro Stoxx a nemecký DAX si v roku 2023 pripísali takmer 19 %, resp. 20 %, zatiaľ čo zisky britského indexu FTSE boli o niečo miernejšie a dosiahli necelé 4 %.

Aj americké akciové trhy sa môžu tešiť z dobrého roku 2023, keď akciové indexy Dow Jones a S&P 500 vzrástli o 14 %, resp. 24 % a technologicky zameraný Nasdaq mal ešte lepšie čísla. Nasdaq Composite vzrástol o 43 %. V Ázii bola situácia menej jasná. Zatiaľ čo japonský Nikkei získal 28 %, čínsky CSI-300 klesol o 11 %.

Vyhliadka na pokles kľúčových úrokových sadzieb podnietila koncoročnú rally na akciových trhoch, ktorá viedla k tomu, že viaceré indexy, ako napríklad DAX a Dow Jones, dosiahli nové historické maximá. Vzhľadom na výrazný nárast cien energií a miery inflácie od začiatku vojny na Ukrajine centrálne banky v rámci boja proti inflácii dlhšie obdobie udržiavali reštriktívny kurz a vysoké úrokové sadzby. K udržaniu tejto politiky na jeseň pridali aj obavy z eskalácie situácie v Izraeli.

Poznámka: Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

Klesajúce ceny energií a miera inflácie dávajú nádej na zníženie úrokových sadzieb

Ku koncu roka vzrástla nádej, že klesajúce ceny energií a zmierňujúce sa inflačné tlaky pripravia pôdu pre zníženie úrokových sadzieb v roku 2024. Cena ropy výrazne klesla, pričom cena barelu (159 litrov) ropy Brent klesla zo septembrových necelých 95 USD na 75 až 80 USD ku konca roka.

V tejto súvislosti sa ďalej znižovali aj inflačné tlaky. Priemerná miera inflácie v eurozóne dosiahla v novembri 2,4 %, a to z úrovne z 10,1 % pred rokom. To znamená, že inflácia takmer dosiahla cieľovú hodnotu ECB na úrovni 2,0 %, čo investorom dáva nádej na možné ukončenie reštriktívnej politiky úrokových sadzieb.

Podobné signály od centrálnych bankárov nedávno tiež podnecovali nádeje na zníženie úrokových sadzieb a pôsobili ako hnací motor rally na akciovom trhu. Hoci americký FED nedávno potvrdil svoju kľúčovú sadzbu na úrovni 5,25 až 5,50 %, predseda Fed-u Jerome Powell zároveň naznačil, že úrokové sadzby budú čoskoro znížené. Centrálni bankári v priemere predpokladajú, že kľúčová úroková sadzba v tomto roku klesne o 0,75 percentuálneho bodu.

„Mäkké pristátie“ by mohlo byť úspešné

Táto skutočnosť tiež posilnila dôveru na akciových trhoch a zvýšila nádeje, že hroziacu recesiu v USA možno odvrátiť. Podľa nedávnych vyjadrení americká ministerka financií Janet Yellenová očakáva, že centrálna banka takéto „mäkké pristátie“ zvládne. Účastníci akciových trhov dúfajú aj v zníženie úrokových sadzieb zo strany ECB, hoci sa prezidentka ECB Christine Lagardeová pokúsila na poslednom zasadaní očakávania blížiaceho sa zníženia úrokových sadzieb tlmiť.

Z nádejí na zníženie úrokových sadzieb v roku 2023 mimoriadne ťažili technologické akcie, pričom príslušný sektorový index Euro Stoxx vzrástol o takmer 30 %. IT spoločnosti, ktorých veľké projekty financované z úverov sa často amortizujú až po niekoľkých rokoch, sa považujú za obzvlášť citlivé na úroveň úrokových sadzieb, hoci v roku 2023 sa darilo aj akciám zo sektora stavebníctva, médií, bankovníctva a aj automobilkám. K niekoľkým porazeným patrili akcie ropných a komoditných spoločností, ako aj akcie z potravinárskeho a zdravotníckeho sektora.

Čínske akciové trhy utrpeli v dôsledku nerovnomerného hospodárskeho oživenia

V rozpore so všeobecným trendom predviedli čínske akciové trhy slabý výkon. Druhá najväčšia ekonomika po USA trpí slabým globálnym dopytom a pretrvávajúcou realitnou krízou po tom, čo prísne obmedzenia týkajúce sa koronavírusových rizík na dlhý čas výrazne obmedzili domácu spotrebu v krajine. Čína už pripravila niekoľko balíkov hospodárskych stimulov na posilnenie oživenia hospodárstva po pandémii koronavírusu. Analytici predpokladajú, že politici budú potrebovať ešte nejaký čas na posúdenie vplyvu najnovšej fiškálnej podpory a obnoveného úsilia na oživenie problémového trhu s nehnuteľnosťami.

Na druhej strane japonský akciový trh zaznamenal najlepší rok od roku 2013, pričom japonské akcie ťažili z faktorov ako je slabý jen a pokračujúca politika nízkych úrokových sadzieb centrálnej banky.

Cena zlata dosahuje rekordné maximá, dlhopisy rastú

Okrem akciových trhov zaznamenali v roku 2023 výrazné zisky aj niektoré ďalšie triedy aktív. Cena zlata ťažila z vyhliadky na pokles úrokových sadzieb a v decembri dosiahla nové rekordné maximá na úrovni približne 2 140 USD za trójsku uncu.

Pri vidine zníženia úrokových sadzieb zaznamenali zisky aj dlhopisové trhy. Výnosy dlhopisov koncom roka výrazne klesli, čo bolo odrazom očakávaní poklesu úrokových sadzieb a naopak, ceny dlhopisov vzrástli. Výnosy desaťročných nemeckých štátnych dlhopisov ku koncu roka občas klesli pod 2,0 %. V dôsledku vysokých úrokových sadzieb v Nemecku sa zvýšil aj dopyt po podnikových dlhopisoch.

 

Slovník technických pojmov nájdete na tomto odkaze: Fund Glossary |  Erste Asset Management

Právne upozornenie: Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

Upozorňujeme, že investovanie do cenných papierov so sebou prináša okrem opísaných príležitostí aj riziká.

 

Originálny zdroj informácie: Stock markets review: Significant gains in 2023 - Erste Asset Management (erste-am.com)

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.