Autor: Thomas Schuckert – senior portfólio manažér | 6 min. čítania

 

Zdá sa, že doba expanzívnej fiškálnej politiky, ktorá bola reakciou na pandémiu COVID-19, je obmedzená. Preto sa pozornosť v niektorých krajinách presúva na rozpočtovú konsolidáciu a verejný dlh.

Čoraz viac sa sleduje aj udržateľnosť dlhu a vývoj dlhu; ani USA nemôžu tento problém ignorovať. Aká je situácia v oblasti dlhu v Spojených štátoch na začiatku prelomového volebného roku 2024?

Štátny dlh USA sa za posledné desaťročie dramaticky zvýšil

Za posledné desaťročie sa verejný dlh USA v absolútnom vyjadrení takmer zdvojnásobil, približne na 33,7 bilióna USD, pričom výrazný nárast spôsobili výdavky na riešenie pandémie. V dôsledku toho sa verejný dlh v pomere k výkonu ekonomiky (HDP) zvýšil takmer na 120 %.

Graf: Objem štátneho dlhu v USA

Roky 2020 a 2021 ukázali významný finančný vplyv opatrení prijatých na boj proti pandémii na rozpočet. Ročný deficit bol v oboch rokoch vyšší ako 10 % HDP.

To však nebol jediný dôvod nerovnováhy. Ešte predtým, po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta, boli v roku 2017 prijaté veľkorysé daňové úľavy pre niektoré podniky. V posledných rokoch sa k tejto situácii pridali aj sociálne výdavky a environmentálna politika pod vedením súčasného prezidenta Joea Bidena.

Okrem ďalších faktorov, ako je pozitívne prostredie na trhu práce a stabilná nálada v oblasti spotrebiteľských výdavkov, ekonomiku USA donedávna podporovala aj expanzívna fiškálna politika krajiny a v treťom štvrťroku 2023 vzrástla medziročne približne o 5,2 %. V období od októbra 2022 do septembra 2023 bol deficit -6,3 %, a to predovšetkým v dôsledku daňových príjmov, ktoré napriek dobrej hospodárskej situácii výrazne zaostali za očakávaniami.

Graf: Vývoj rozpočtu v % k výkonu ekonomiky

Prognózy naznačujú, že rozpočtový deficit by sa mohol na krátky čas znížiť

Po ukončení mnohých opatrení a podporných balíkov súvisiacich s pandémiou sa v poslednom období výdavky výrazne znížili. Príjmy v roku 2023 však výrazne zaostali za prognózami, v dôsledku čoho bol súčasný deficit stále výrazne nad dlhodobým priemerom za roky pred pandémiou.

Graf: Prognóza na nasledujúcich 10 rokov

Podľa desaťročnej prognózy Rozpočtového úradu Kongresu (CBO) z februára 2023 sa očakáva, že za daných okolností by rozpočtový deficit mohol v nasledujúcich rokoch mierne klesnúť na -5,5 % výkonu ekonomiky (HDP), ale v druhej polovici obdobia by sa opäť výrazne zvýšil.

Za posledných 50 rokov sa priemerný deficit pohyboval okolo -3,6 %, t. j. výrazne pod súčasnou úrovňou. Nie je preto prekvapením, že udržateľnosť rozpočtového smerovania bola v posledných mesiacoch predmetom diskusií.

Úrokové zaťaženie sa výrazne zvýšilo

V tejto súvislosti majú citeľný vplyv aj zvýšené výnosy na finančných trhoch. Priemerné úrokové zaťaženie sa v dôsledku zvýšenia sadzieb a z toho vyplývajúcich vyšších nákladov na refinancovanie zvýšilo už na niečo vyše 3 %. Na základe prognóz sa úrokové platby na financovanie dlhu verejnej správy zvýšia z približne 2,4 % výkonu ekonomiky v roku 2023 na 3,6 % v roku 2033, avšak nielen existujúci dlh, ale aj predpokladané rozpočtové deficity na nasledujúce roky bude možno potrebné financovať v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi v prostredí vyšších úrokových sadzieb.

Graf: Priemerné úrokové zaťaženie amerických dlhopisov

Ratingová agentúra Fitch vysvetlila prekvapivé zníženie najvyššieho ratingu USA z 1. augusta 2023 okrem iného pochybnosťami o udržateľnosti súčasnej rozpočtovej situácie. V dôsledku toho sa účastníci na finančných trhoch viac zamerali na emisnú činnosť USA.

Politické rozdelenie ako prekážka udržateľného riešenia

V roku 2024 sa uskutočnia netrpezlivo očakávané prezidentské voľby v USA. V závislosti od väčšiny v Kongrese bude mať potom splnenie volebných sľubov najvyššiu prioritu. Ich dôsledky však boli v nedávnej minulosti často menej reštriktívne, pokiaľ ide o fiškálnu politiku.

Politické rozdelenie a neochota ku kompromisom čoraz viac sťažujú hľadanie trvalých a udržateľných riešení budúcich problémov. Začiatkom roka 2023, keď USA narazili na dlhový strop stanovený Kongresom, sa nepodarilo dosiahnuť dohodu. Vzhľadom na rozpočtový deficit však bolo zvýšenie nevyhnutné a museli sa prijať mimoriadne opatrenia, aby sa zabránilo platobnej neschopnosti USA.

Keď tieto opatrenia začiatkom júna skončili, tlak verejnosti sa zvýšil. Keďže sa však nepodarilo nájsť politický kompromis, pokiaľ ide o zvýšenie dlhového stropu, platnosť zákona bola za určitých podmienok dočasne pozastavená do januára 2025 (po nadchádzajúcich prezidentských voľbách). USA naposledy stratili najvyšší rating od agentúry Standard & Poor's v roku 2011, keď Kongres zvýšil limit len niekoľko dní pred platobnou neschopnosťou.

Dočasné financovanie odvrátilo shutdown

Koncom septembra 2023 sa počas každoročných rokovaní o rozpočte opäť nepodarilo dosiahnuť dohodu. Len niekoľko hodín pred tým, ako malo dôjsť k zatvoreniu niektorých častí verejného sektora, dohodlo sa preklenovacie financovanie do 17. novembra. Nasledovalo hlasovanie o odvolaní republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov na návrh jeho vlastnej strany a nakoniec zdĺhavé a náročné hľadanie jeho nástupcu.

Keď sa v polovici novembra opäť nepodarilo nájsť konsenzus, dosiahla sa ďalšia dohoda o dočasnom financovaní, ktorá teraz bude platiť do 19. januára alebo 2. februára 2024, v závislosti od príslušného verejného sektora. Agentúra Moody's pritom znížila výhľad na negatívny, pričom sa okrem iného odvolávala na zložitú politickú situáciu, ale zatiaľ ponechala najvyšší rating.

Začiatkom tohto týždňa republikáni a demokrati dosiahli v rozpočtovom spore principiálnu dohodu. Pre súčasný rozpočtový rok sa dohodli na rozpočtovom strope vo výške 1,59 bilióna USD. Presné rozdelenie ešte musia určiť príslušné výbory v Snemovni reprezentantov a Senáte. Z dohody však boli vylúčené ďalšie politické požiadavky, ktorými si opoziční republikáni chcú vynútiť zmenu vládnej politiky. Dohoda je dôležitým krokom v rozpočtovom spore, ale ešte nie konečnou dohodou.

Záver

Vzhľadom na veľmi miernu väčšinu v oboch komorách Kongresu a rozdelenie medzi straníckymi tábormi, ako aj rozdelenie v rámci táborov, vedú dôležité politické rozhodnutia v USA v súčasnosti čoraz častejšie k preklenovaciemu financovaniu bez trvalo udržateľných riadiacich účinkov. Je však otázne, či sa napäté politické prostredie v krátkom čase zmení v súvislosti s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami. V Snemovni reprezentantov v súčasnosti prebiehajú prípravy na možný koniec úradujúceho prezidenta Joea Bidena. Proti bývalému prezidentovi a potenciálnemu republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi zasa stále prebiehajú rôzne súdne konania.

V prípade USA a ich dlhopisov však politické napätie a súčasná rozpočtová situácia nemajú na finančné trhy žiadny vážny a bezprostredný vplyv. Americký dolár je stále svetovou rezervnou menou, americké dlhopisy sú stále žiadané ako vysoko likvidné a bezpečné investičné nástroje a sú žiadané aj v iných oblastiach, napríklad ako kolaterál. Vzhľadom na to slúžia zmeny prijaté ratingovými agentúrami ako jasné varovanie pre americkú politiku a naznačujú, že nedostatok politického konsenzu a súčasná rozpočtová situácia by bez primeraných protiopatrení neboli v súlade s najvyšším ratingom v ich hodnotení.

Slovník technických pojmov nájdete na tomto odkaze: Fund Glossary |  Erste Asset Management

Právne upozornenie: Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

 

Originálny zdroj informácie: US elections 2024: The United States and its debt - Erste Asset Management (erste-am.com)

 

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.