Autor: Gerald Stadlbauer – vedúci oddelenia Discretionary Portfolio Management, EAM | 5 min. čítania

 

Rok 2023 priniesol mnoho prekvapení - aj pozitívnych, ako napríklad nečakane dobrú výkonnosť všetkých tried aktív. Čo môžu investori očakávať v novom roku a ktoré témy by sa mohli dostať do centra pozornosti? Gerald Stadlbauer, vedúci oddelenia Discretionary Portfolio Management EAM, poskytuje výhľad.

2023 - Vždy očakávajte neočakávané

Po rokoch 2020/21, ktorým dominovala pandémia a po inflačnom a úrokovom šoku po invázii na Ukrajinu v roku 2022 možno s istotou povedať, že rok 2023 bol príjemným pozitívnym prekvapením. V minulom roku sa vyskytli aj početné neočakávané udalosti, ako napríklad údajná banková kríza v marci alebo útok Hamasu na jeseň - hoci ich vplyv na hospodárstvo nebol signifikantný. Pri spätnom pohľade sa dá konštatovať, že svetové hospodárstvo a finančné trhy vo všeobecnosti prekvapivo dobre strávili alebo zvládli nepriaznivú situáciu a problémy predchádzajúceho roka.

Recesia v USA, ktorá sa pred rokom často považovala za istú, sa nenaplnila a nižšie uvedená výkonnosť v roku 2023 je opakom výkonnosti z roku 2022. Obrázok nižšie vyvoláva dojem, že s výnimkou komodít sa v minulom roku takmer nič nemohlo pokaziť. Tento dojem je však do istej miery klamlivý, keďže rok 2023 nebol v žiadnom prípade jednoduchý a solídna výkonnosť portfólia nebola vopred istá.

Tabuľka: Ročná výkonnosť vybraných tried aktív v EUR

Poznámka: Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti. Reprezentatívne indexy, priama investícia nie je možná.

Pokiaľ ide o akcie, treba spomenúť, že počas väčšiny roka by bola  výkonnosť bez technologického sektora a najmä veľkých amerických spoločností výrazne nižšia. Na strane dlhopisov by bol obraz bez silnej výkonnosti v poslednom štvrťroku tiež zmiešaný. V dôsledku oveľa reštriktívnejšej úrokovej politiky FED-u a ECB a z toho vyplývajúcich častých zmien trhových očakávaní boli dlhopisové trhy konfrontované s najvyššou mierou volatility od 90. rokov.

V roku 2024 by sa však volatilita mala citeľne znížiť, vďaka čomu sa dlhopisy javia atraktívnejšie ako v minulých desaťročiach. Straty v komoditnom sektore sú vzhľadom na celkový vývoj na trhu zvládnuteľné. Celkovo teda začíname nový rok 2024 na kapitálovom trhu s úplne odlišným výhľadom v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Rovnaký postup každý rok!

Aj keď je súčasná východisková pozícia veľmi odlišná od pozície spred roka, témy, ktoré hýbu trhom, zostanú pravdepodobne rovnaké. V nadchádzajúcom roku sa budeme naďalej sústreďovať predovšetkým na to, čo urobí ekonomika, inflácia a v závislosti od toho aj centrálne banky. Kľúčovou otázkou teda zostáva, či sa najmä americkej ekonomike podarí zabrániť recesii napriek najsilnejšiemu cyklu zvyšovania úrokových sadzieb za posledných 40 rokov a či inflácia klesne na úroveň vhodnú pre centrálne banky a či sa na nej udrží.

Aj keď americkú ekonomiku čaká v prvej polovici roka citeľné spomalenie, domnievame sa, že „mäkké pristátie“ by malo byť po prvýkrát úspešné. Americký trh práce stále prekypuje obrovskou silou, čo dokazuje aj najnovšia správa o trhu práce, v ktorom sa v decembri vytvorilo 216 000 nových pracovných miest. Nedostatok kvalifikovaných zamestnancov nie je výlučne európskym problémom. Demografické zmeny sa prejavujú aj v USA. Ako ukazuje nasledujúci graf, zamestnanci sú vzhľadom na určitú úroveň istoty zamestnania v komfortnej situácii, takže spotreba, ktorá tvorí viac ako dve tretiny hospodárskeho výkonu, by mala zostať stabilná aj bez vyčerpaných koronovírusových úspor. Okrem toho sa v Európe z týchto úspor takmer nič neminulo, čo v sebe skrýva určitý dodatočný potenciál.

Graf: Miera úspor domácností v USA a miera nezamestnanosti

Ani v roku 2024 pravdepodobne nebudú pre vládne rozpočty na dennom poriadku úsporné opatrenia, čo dokazuje rozpočtový deficit USA na úrovni 6 % a rekordná úroveň zamestnanosti. Fiškálna politika zostane v strednodobom horizonte expanzívna na oboch stranách Atlantiku vďaka niekoľkoročným stimulačným programom, ako sú JOBS, Inflation Reduction alebo CHIPS & Sciene Act v USA alebo program NextGenerationEU v Európe.

Na strane dopytu sa preto situácia javí ako stabilná a východisková pozícia podnikov je tiež solídna. Nárast nákladov na financovanie bol v súhrne prekvapivo dobre kompenzovaný a budúci potenciál zvyšovania produktivity sa teraz vďaka umelej inteligencii ukazuje v úplne novom svetle.  Okrem toho netreba zabúdať, že celý rad hospodárskych odvetví, ako napríklad priemysel a nehnuteľnosti, sa už niekoľko mesiacov nachádza v recesii - globálny index nákupných manažérov pre výrobný sektor je už 16 mesiacov pod úrovňou 50,  dlhšie ako kedykoľvek predtým v recesii. Oživenie v týchto sektoroch by preto mohlo do určitej miery kompenzovať aj hroziace oslabenie v segmente služieb.

Predbehnutie krivky

Aj keby sa ekonomické prostredie ďalej zhoršovalo, centrálne banky by teraz (na rozdiel od posledných rokov) mohli skôr konať než len reagovať. Bolestivý obrat trendu menovej politiky prinavrátil centrálnym bankám nielen dôveryhodnosť, ale aj manévrovací priestor. Zdá sa, že po prvýkrát po rokoch opäť „predbehli krivku“.

V roku 2024 sa bude veľa očí upierať na centrálne banky. ECB vo Frankfurte a americký FED budú tento rok rozhodovať o kľúčových úrokových sadzbách osemkrát.

Centrálne banky sa preto môžu dobre pripraviť na nadchádzajúce zníženie úrokových sadzieb. Prvý krok už urobil predseda FED-u Jerome Powell, ktorý sa v decembri prekvapivo jasne vyjadril o znižovaní úrokových sadzieb v nadchádzajúcom roku. Pochybujeme však, že FED skutočne začne znižovať úrokové sadzby v prvom štvrťroku ako očakáva trh. Príliš veľa sa investovalo do boja proti inflácii, čo znamená, že akékoľvek uvoľnenie sadzieb príde pravdepodobne neskôr, ako príliš skoro. Predpokladom pre zmenu úrokových sadzieb je v každom prípade pokračujúci pokles inflácie, ktorá by pravdepodobne mala zostať nad, ale aspoň v oblasti 2-percentného cieľa centrálnej banky. Bez ohľadu na presné načasovanie dôjde v nadchádzajúcom roku pravdepodobne k uvoľneniu menovej politiky.

Bod zlomu

Inflácia a kľúčové úrokové sadzby klesajú a ekonomika dokončí „mäkké pristátie“, ktoré sa považovalo za nemožné. Takto jednoducho by mohol vyzerať scenár nadchádzajúceho roka, nebyť nespočetných „vedľajších udalostí“. Geopolitické spory, ako napríklad konflikt na Blízkom východe a na Ukrajine, pravdepodobne zostanú stálymi zdrojmi neistoty. Zostáva tiež dúfať, že Čína nepretaví svoje hrozby voči Taiwanu do činov.

Nadchádzajúci rok je tiež „supervolebným rokom“. Viac ako 3 miliardy ľudí na celom svete si musia počas nasledujúcich 12 mesiacov zvoliť svojich lídrov. Prezidentské voľby v USA začiatkom novembra budú mať mimoriadny globálny význam - Donald Trump je a bude nepredvídateľný a prípadné znovuzvolenie by sprevádzala výrazne zvýšená neistota. Bod zlomu, ktorý pred takmer dvoma rokmi propagoval Olaf Scholz, je v plnom prúde, čo znamená, že všeobecná situácia pravdepodobne zostane z dlhodobejšieho hľadiska krehká.

Záver: Opatrne optimistický výhľad

Pri pohľade na začínajúci rok zostáva investičné prostredie náročné. Infláciu sa ešte nepodarilo definitívne prekonať, menová politika zostáva celkovo reštriktívna, ekonomika stojí na neistých základoch a zdá sa, že zoznam geopolitických rizík sa každým mesiacom predlžuje.

Rok 2024 bude opäť charakteristický mnohými „neočakávanými“ udalosťami, negatívnymi aj pozitívnymi. Napriek tomu sa na nadchádzajúci rok na kapitálovom trhu tešíme s veľkou sebaistotou. Nedávna minulosť dokázala, že podniky, spotrebitelia a v dôsledku toho aj hospodárstvo sa stali oveľa odolnejšími, než by sa často mohlo zdať z každodennej spravodajskej situácie.

 

 

Slovník technických pojmov nájdete na tomto odkaze: Fund Glossary |  Erste Asset Management

Právne upozornenie: Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

Originálny zdroj informácie: Market outlook: What investors can expect in 2024 - Erste Asset Management (erste-am.com)

 

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.