Autor: Dieter Kerschbaum | 6 min. čítania

 

Trendy prichádzajú a odchádzajú. To platí aj pre akciové trhy. Niektoré trendy sú v súčasnosti veľmi populárne, napr. umelá inteligencia. Iné témy, napr. akcie z biotechnologického sektora, boli v minulom roku na trhoch z rôznych dôvodov menej populárne.

Zmení sa teraz situácia? Sektor zdravotníctva je od začiatku roka opäť v centre pozornosti: akcie biotechnologických spoločností by mohli nabrať na sile vďaka úspechom vo výskume a schváleniu nových liekov na trhu.

 

❔ Čo znamená pojem „biotechnológia“?

V biotechnológii sa na technické procesy používajú organizmy (napr. baktérie, huby, bunkové kultúry) alebo ich zložky (napr. enzýmy, iné bielkoviny atď.) (preložené zo zdroja: Nadácia Konrada Adenauera, www.kas.de).

 

🧪 Kde sa biotechnológie uplatňujú?

Biotechnológie sa uplatňujú v mnohých oblastiach: v medicíne sa vyrábajú protilátky na diagnostiku a liečbu chorôb. V poľnohospodárstve sa šľachtia plodiny na dosiahnutie vyššieho vypestovaného objemu a so zvýšenou odolnosťou voči škodcom a chorobám. Biotechnológia je tiež dôležitou súčasťou vývoja biopalív, ktoré sa vyrábajú z obnoviteľných zdrojov. V environmentálnych technológiách niektoré biotechnologické produkty prispievajú k sanácii pôdy alebo odpadových vôd.

 

💰 Ako môžem investovať do biotechnológií?

Sektor biotechnológií poskytuje investorom širokú škálu investičných príležitostí do spoločností, ktoré sa zaoberajú vývojom nových liekov, diagnostiky, analýzami genómu a ďalšími biotechnologickými produktmi. Je potrebné poznamenať, že biotechnologické akcie obsahujú vyššiu mieru rizika ako iné sektory z dôvodu vysokých nákladov na výskum a vývoj, prísnych regulačných požiadaviek a neistoty v súvislosti so schvaľovaním nových produktov.

Investičné fondy, ako napríklad ERSTE STOCK BIOTEC, rozkladajú (diverzifikujú) riziko medzi veľký počet sľubných spoločností, z ktorých medzi najznámejšie patria Amgen, Biogen, Gilead Sciences, Vertex Pharmaceuticals a Regeneron Pharmaceuticals.

Poznámka: Uvedené spoločnosti boli vybrané ako príklady a nepredstavujú investičné odporúčanie. Uvedené pozície v portfóliu sa môžu v rámci aktívneho riadenia kedykoľvek zmeniť. Neexistuje žiadna záruka, že cenné papiere budú trvalo zaradené v portfóliu. Investícia do cenných papierov so sebou prináša riziká, ako aj príležitosti.

 

👩‍🔬 Aké perspektívy ponúka biotechnologický sektor?

Sektor biotechnológií už roky zaznamenáva silný rast, vysokú úroveň inovácií a sľubné vyhliadky na ďalší rozvoj. Jednou z hlavných hnacích síl tohto rastu je rastúci dopyt po biofarmaceutických výrobkoch ako sú protilátky alebo vakcíny, v dôsledku rastúcich nákladov na zdravotnú starostlivosť a starnutia populácie. Rast v tomto odvetví by mal podporiť aj dopyt po personalizovaných liekoch a využívanie technológií génovej terapie.

Konkurencia v tomto odvetví je vysoká a vývoj nových produktov je mimoriadne nákladný, čo vedie k vysokej koncentrácii trhu. Poznámka: Upozorňujeme, že investícia do cenných papierov so sebou prináša okrem opísaných príležitostí aj riziká.

 

🌎 Ktoré sú najzaujímavejšie biotechnologické trhy?

Trh s biotechnológiami je z geografického hľadiska rozložený nerovnomerne: tradične vedie Severná Amerika, nasleduje Európa a ázijsko-pacifický región. Očakáva sa, že podiel ázijsko-pacifického trhu sa v nasledujúcich rokoch zvýši, pretože krajiny ako Čína a India investujú do biotechnologického priemyslu a sú schopné ponúknuť nižšie náklady a rastúci počet liekov pripustených do predaja.

Celkovo je faktor rastu biotechnologického priemyslu významný vzhľadom na jeho vysokú úroveň inovácií a potenciál v medicíne budúcnosti. Zostáva však zraniteľný voči regulačnému a makroekonomickému vývoju. Tak tomu bolo aj v minulom roku, keď sa sektor dostal pod tlak v dôsledku zvýšenia kľúčových úverových sadzieb a následného zvýšenia nákladov na financovanie. Poznámka: Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

 

🔍 Rozhovor s manažérom fondu Haraldom Koberom

S Haraldom Koberom, portfólio manažérom fondu ERSTE STOCK BIOTEC, sme sa rozprávali o súčasnom trhovom prostredí, príležitostiach, perspektívach a výzvach do roku 2024.

  • Zatiaľ čo minulý rok bol zložitý, tento rok už možno budeme svedkami obratu trendu. Ako hodnotíte nedávnu výkonnosť?

Harald Kober: Rok 2023 bol z hľadiska výkonnosti skutočne náročný a priniesol sklamanie, ak porovnáme akcie biotechnologických spoločností napríklad s veľkými technologickými gigantmi, ako sú Google, Apple alebo Microsoft. Ale faktory, ktoré zaťažovali trh, ako napríklad vysoké úrokové sadzby, sú už v akciách započítané. Keď sa úrokové sadzby opäť znížia, čo očakávame od polovice roka, tradične menším spoločnostiam v biotechnologickom sektore sa bude ľahšie podnikať. Vtedy sa tiež opäť zvýši ochota investorov riskovať (Poznámka: Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti). Vývoj, ktorý sme zaznamenali v doterajšom roku, bol povzbudivý, a pokiaľ ide o investíciu do tohto sektora, dovoľte mi, prosím, použiť známe príslovie: Ranné vtáča ďalej doskáče.

  • Čo by mohlo byť hnacím motorom akcií biotechnologického sektora v roku 2024?

Určite akvizície a predstavy o akvizícií. Najmä veľké, dobre financované spoločnosti sa obzerajú po firmách s úzkou špecifikáciou s inovatívnymi produktmi a sľubnými výsledkami výskumu. Zároveň by sa mohol opäť zvýšiť aj počet IPO (vstup spoločnosti na burzu). Po roku 2020/2021 sa trh IPO na istý čas prakticky zastavil. Na druhej strane prevzatie spoločnosti Seagen spoločnosťou Pfizer na konci minulého roka bolo skutočným megaspojením, z ktorého profitoval aj ERSTE STOCK BIOTEC. Pozitívne k výkonnosti fondu prispelo aj prevzatie spoločnosti Reata Pharmaceuticals spoločnosťou Biogen v júli. Spoločnosť Biogen si tak zabezpečila sľubný liek na liečbu zápalových ochorení. Ďalšou významnou udalosťou bolo prevzatie spoločnosti Iveric Bio (špecializujúcej sa na ochorenia sietnice) spoločnosťou Astellas v apríli. ERSTE STOCK BIOTEC malo pozíciu aj v tejto spoločnosti.

Poznámka: Uvedené spoločnosti boli vybrané ako príklady a nepredstavujú investičné odporúčanie. Uvedené pozície v portfóliu sa môžu v rámci aktívneho riadenia kedykoľvek zmeniť. Neexistuje žiadna záruka, že cenné papiere budú trvalo zaradené v portfóliu. Investícia do cenných papierov so sebou prináša riziká, ako aj príležitosti.

  • Mohli by ste uviesť príklady alebo situácie, ktoré by mohli viesť k akvizícii?

Mám na mysli napríklad obezitu a Alzheimerovu chorobu. Veľké farmaceutické a biotechnologické skupiny majú peňažné prostriedky, Eli-Lilly a NovoNordisk sa obchodujú pri historicky nízkych pomeroch cena/zisk (pomer P/E). Väčšie spoločnosti chcú tiež rozšíriť svoju pozíciu v onkológii. Jednou z tém, ktorej sa chceme v ERSTE STOCK BIOTEC viac venovať, je cystický zápal pečene (výskum NASH). Vo výskume a vývoji v tejto oblasti vedú malé a stredné podniky. Na toto ochorenie dodnes neexistuje účinná liečba. V roku 2024 by mal nabrať na obrátkach aj predaj lieku na Alzheimerovu chorobu LEQEMBI od spoločnosti Biogen/Eisai a otvoriť trh s prvým novým liekom za posledných 20 rokov.

Významný je aj komerčný úspech lieku Syfore od spoločnosti Appelis Pharmaceuticals v prípade suchej vekom podmienenej makulárnej degenerácie (ochorenie centra sietnice oka). Zameriavame sa na spoločnosti (pozri aj vyššie) s obchodným modelom orientovaným na budúcnosť a sľubným vývojom liekov. Ďalšími príkladmi sú akcie spoločností AstraZeneca (zameranie na onkológiu, silný rast tržieb a zisku v najbližších rokoch) a Biogen (získala povolenie na nový liek proti Alzheimerovej chorobe, ktorý znižuje ukladanie bielkovín v mozgu, a preto sa očakáva, že spomalí progresiu ochorenia).

Spoločnosť, ktorá nás veľmi nepresvedčila, je nemecká spoločnosť MorphoSys, o ktorej prevzatie nedávno požiadala švajčiarska farmaceutická skupina Novartis.

Poznámka: Uvedené spoločnosti boli vybrané ako príklady a nepredstavujú investičné odporúčanie. Uvedené pozície v portfóliu sa môžu v rámci aktívneho riadenia kedykoľvek zmeniť. Neexistuje žiadna záruka, že cenné papiere budú trvalo zaradené v portfóliu. Investícia do cenných papierov so sebou prináša riziká, ako aj príležitosti.

  • Na čo si ako portfólio manažér fondu dávate pri investovaní obzvlášť pozor?

Pozorne sledujeme cenovú politiku. To je dôležité v celom odvetví. Myslím tým, či sa spoločnosti darí dosahovať udržateľné, konkurencieschopné ceny svojich inovatívnych liekov počas udržateľného obdobia. Udržateľnosť biotechnologického lieku je totiž ohrozená, ak sa rýchlo objaví niečo lepšie, bez ohľadu na to, či ide o boj proti rakovine alebo zmiernenie Alzheimerovej choroby či očných ochorení.

  • Ako v súčasnosti hodnotíte biotechnologické akcie z ekonomického hľadiska a z hľadiska ocenenia? Akú úlohu zohráva umelá inteligencia?

Som opatrný, pokiaľ ide o formovanie vývoja, ktorý som už spomenul, do súboru čísel. Nie som však jediný, kto je presvedčený, že biotechnologický sektor bude v najbližších rokoch rásť rýchlejšie ako celá ekonomika. Biotechnologické akcie sú v súčasnosti ocenené na neutrálnej úrovni. Téma umelej inteligencie (AI) bude dôležitá najmä v predklinickom výskume. Získané skúsenosti urýchlia proces vývoja prostredníctvom AI.

Investori sa v súčasnosti ešte viac zameriavajú na komerčné biotechnologické spoločnosti s tržbami a ziskom, ktoré si nevyžadujú väčší objem externého financovania. Malé a stredne veľké spoločnosti s veľmi nízkym ocenením budú môcť ťažiť z pozitívnej nálady v sektore viac ako spoločnosti s vyššou kapitalizáciou.

Poznámka: Upozorňujeme, že investícia do cenných papierov so sebou prináša okrem opísaných príležitostí aj riziká.

 

 

Investovanie do biotechnologických akcií

V čom vyniká fond ERSTE STOCK BIOTEC?

ERSTE STOCK BIOTEC investuje predovšetkým do spoločností na rozvinutých trhoch v biotechnologickom sektore. Investičný proces fondu je založený na fundamentálnej analýze spoločností. Väčšina spoločností v tejto oblasti má sídlo v USA. V dôsledku toho akcie z tichomorskej oblasti a Európy zohrávajú vo fonde skôr sekundárnu úlohu.

Za posledných desať rokov zaznamenal fond výkonnosť 5,52 % ročne. Vďaka uvedeným investíciám sme presvedčení, že sme položili základy sľubnej dlhodobej výkonnosti.

Poznámka: Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

Ako sa darilo fondu?

Graf: Výkonnosť fondu ERSTE STOCK BIOTEC za posledných 10 rokov

 

Príležitosti a riziká v skratke

Výhody pre investora

·          Široko diverzifikované investície do biotechnologických spoločností s malými kapitálovými investíciami.

·          Aktívny výber akcií na základe fundamentálnych kritérií.

·          Príležitosti na zhodnotenie kapitálu.

·          Fond je vhodný ako doplnok k existujúcemu akciovému portfóliu a je určený na dlhodobé zhodnocovanie kapitálu.

Riziká, ktoré treba zvážiť

·          Cena fondu môže výrazne kolísať (vysoká volatilita).

·          Vzhľadom na investovanie v cudzích menách môže čistá hodnota aktív v eurách kolísať v dôsledku zmien výmenného kurzu.

·          Je možná kapitálová strata.

·          Riziká, ktoré môžu byť pre fond významné, sú najmä: úverové riziko a riziko protistrany, riziko likvidity, riziko úschovy, riziko derivátov a operačné riziko. Komplexné informácie o rizikách fondu nájdete v prospekte alebo v informáciách pre investorov podľa § 21 zákona o alternatívnych investičných fondoch, časť II „Informácie o rizikách“.

Poznámky k spoločnosti ERSTE STOCK BIOTEC

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku. Výber aktív sa uskutočňuje na základe vlastného uváženia. Fond sa orientuje na benchmark (z licenčných dôvodov je konkrétne pomenovanie použitého indexu uvedené v prospekte (12.) alebo KID "Ziele"). Zloženie a výkonnosť fondu sa môžu v krátkodobom alebo dlhodobom horizonte výrazne alebo úplne odchýliť od benchmarku v pozitívnom alebo negatívnom smere. Rozhodovacia právomoc správcovskej spoločnosti nie je obmedzená. Upozorňujeme, že investovanie do cenných papierov zahŕňa okrem opísaných možností aj riziká.

Ďalšie informácie o udržateľnom zameraní ERSTE STOCK BIOTEC, ako aj o zverejňovaných informáciách v súlade s Nariadením o zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, v časti 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu ERSTE STOCK BIOTEC by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu ERSTE STOCK BIOTEC opísané v dokumentoch fondu.

 

 

Originálny zdroj informácie: Upswing in biotechnology stocks? - Erste Asset Management (erste-am.com)

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.