Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS | 8 min. čítania

 

Úspechy spojené s používaním produktov na chudnutie na báze inkretínov, ktoré boli pôvodne vyvinuté pre diabetikov na boj proti obezite, viedli k skutočnému boomu týchto liekov. Rozruch, ktorý pôvodne vyvolali výroky známych osobností, ako je zakladateľ spoločnosti Tesla, Elon Musk, a množstvo hollywoodskych celebrít, ktoré sa verejne rozplývali nad bezproblémovým úbytkom hmotnosti po používaní týchto výrobkov, sa teraz rozmohol do masového fenoménu.

Farmaceutické spoločnosti, ako napríklad Eli Lilly a Novo Nordisk, sotva dokážu držať krok s obrovským dopytom a hlásia nedostatok dodávok. Na akciových trhoch priniesol boom výrobkov na chudnutie v poslednom čase farmaceutickým spoločnostiam vysoké zisky.

 

Trh by mohol výrazne rásť

Podľa odborníkov by trh s liekmi na chudnutie mohol v priebehu niekoľkých rokov narásť na niekoľko stoviek miliárd dolárov, keďže počet ľudí s nadváhou alebo obezitou rýchlo rastie. Podľa aktuálnych údajov Inštitútu Roberta Kocha má viac ako polovica dospelých v Nemecku nadváhu. Najnovší prieskum Eurostatu z roku 2019 ukazuje podobný obraz v celej EÚ.

V súlade s tým sa veľké nádeje vkladajú do sľubných inkretínových liekov. Farmaceutické spoločnosti Eli Lilly a Novo Nordisk v súčasnosti kontrolujú veľký podiel na trhu, ale aj niekoľko ďalších spoločností buď už ponúka podobné lieky, alebo ich má vo fáze prípravy.

 

Odborníci varujú aj pred možnými vedľajšími účinkami

Účinné látky v týchto liekoch (látky, ktoré imitujú inkretín) boli pôvodne vyvinuté na liečbu cukrovky. Napodobňujú funkciu inkretínov - črevných hormónov, ktoré po príjme potravy zvyšujú produkciu inzulínu, a tým stimulujú centrum sýtosti v mozgu. Tým sa znižuje pocit hladu, čo vedie k výraznému účinku na zníženie hmotnosti. Odborníci však varujú aj pred možnými vedľajšími účinkami a možným jojo efektom: niektoré štúdie ukázali, že účinok trvá len dovtedy, kým sa výrobok užíva.

Jedným z prvých komerčne dostupných produktov imitujúcich inkretín bol liek Byetta vyrábaný americkou farmaceutickou spoločnosťou Eli Lilly. Liek na báze inkretínovej účinnej látky exanatidu bol schválený v USA v roku 2005 a v EÚ v nasledujúcom roku. V roku 2009 spoločnosť Novo Nordisk uviedla na trh liek Victosa, ktorý je založený na inkretínovej účinnej látke liraglutide.

V nasledujúcich rokoch tieto dve spoločnosti, ako aj ich konkurenti, napríklad spoločnosti AstraZeneca a Sanofi, uviedli na trh množstvo ďalších prípravkov na chudnutie založených na týchto a ďalších inkretínových účinných látkach. Produkty imitujúce inkretín, pôvodne vyvinuté pre diabetikov, boli v súčasnosti v mnohých krajinách schválené zdravotníckymi orgánmi aj ako lieky proti obezite.

 

Spoločnosť Eli Lilly očakáva ďalší rast príjmov vďaka produktom na chudnutie

Výrobky na chudnutie v poslednom čase zabezpečili farmaceutickým spoločnostiam silný rast príjmov. Spoločnosť Eli Lilly prekonala prognózy analytikov na finančný rok 2023 najmä vďaka pozitívnemu vývoju svojho inkretínového lieku na chudnutie Mounjaro. Skupina zostáva optimistická aj pre súčasný finančný rok.

Ďalší boom dopytu sa očakáva pri injekčnom lieku na chudnutie Zepbound spoločnosti Eli Lilly, ktorý je založený na rovnakej účinnej látke ako liek Mounjaro. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) pred niekoľkými mesiacmi schválil tento liek pre ľudí trpiacich obezitou a pre ľudí s nadváhou, ktorí majú aspoň jeden zdravotný problém súvisiaci s hmotnosťou.

Spoločnosť Eli Lilly celkovo očakáva, že jej tržby sa v roku 2024 zvýšia na 40,4 až 41,6 miliardy USD. To by znamenalo ďalší nárast o približne 20 % po tom, ako sa tržby v roku 2023 vyšplhali na 34,1 miliardy. Samotný liek Mounjaro prispel v predchádzajúcom roku k celkovým tržbám vo výške necelých 5,2 miliardy USD.

 

Vďaka boomu v oblasti chudnutia sa spoločnosť Novo Nordisk stala najhodnotnejšou obchodovanou spoločnosťou v Európe

Dánska farmaceutická spoločnosť Novo Nordisk ďalej profitovala aj z rozmachu produktov na chudnutie, najmä zo svojho injekčného lieku Wegovy. Po minuloročnom skoku v tržbách a zisku o viac ako 30 % sa spoločnosť Novo Nordisk zameriava na ďalší silný rast. V USA skupina plánuje zvýšiť dodávky štartovacích dávok lieku Wegovy viac ako dvojnásobne v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi. To by mohlo umožniť prístup k injekcii na zníženie telesnej hmotnosti väčšiemu počtu nových pacientov.

Prípravok Wegovy, uvedený na trh v USA v polovici roka 2021 a v Nemecku v lete 2023, pomohol spoločnosti Novo dosiahnuť rekordné predaje. V minulom roku zaznamenali tržby spoločnosti Novo súvisiace s produktami proti obezite 147-percentný nárast. Celkovo skupina dosiahla tržby vo výške 232,3 miliardy DKK (približne 31 miliárd EUR), čo predstavuje nárast o 31 % v priebehu jedného roka. Prevádzkový zisk sa zvýšil o 37 % na 102,6 miliardy DKK. Na rok 2024 spoločnosť Novo očakáva rast tržieb o 18 až 26 % a zvýšenie prevádzkového zisku o 21 až 29 %.

Poznámka: Minulé výsledky nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov.

 

Akciový trh reagoval na dobré údaje spoločnosti Novo Nordisk prudkým nárastom ceny akcií, v dôsledku čoho trhová kapitalizácia spoločnosti prekročila hranicu 500 miliárd USD a spoločnosť Novo Nordisk sa stala najhodnotnejšou obchodovanou spoločnosťou v Európe – predbehla skupinu LVMH, ktorá vyrába luxusný tovar.

 

Spoločnosť Roche vstupuje na trh s výrobkami na chudnutie prostredníctvom akvizície

Niekoľko ďalších farmaceutických spoločností v súčasnosti tiež uviedlo na trh, alebo vyvíja, produkty na chudnutie. Švajčiarsky farmaceutický gigant Roche nedávno získal kalifornskú spoločnosť Carmot Therapeutics za 2,7 miliardy USD a s ňou aj príslušné vývojové portfólio. Carmot vyvíja aj inkretínové účinné látky na boj proti obezite. V súčasnosti sa skúmajú, alebo už boli testované tri takéto účinné látky.

Nemecká farmaceutická spoločnosť Boehringer v súčasnosti tiež realizuje výskum v tejto oblasti so svojou dánskou partnerskou spoločnosťou Zealand Pharma. Zatiaľ čo lieky od spoločností Eli Lilly a Novo Nordisk sú založené na imitácii črevných hormónov, spoločnosť Boehringer skúma účinnú látku, ktorá imituje hormón pankreasu. Prvé úspechy štúdie nedávno viedli k prudkému nárastu cien akcií spoločnosti Zealand Pharma.

 

Ako investovať do akcií v zdravotníctve

Prostredníctvom akciového fondu ERSTE RESPONSIBLE STOCK EUROPE môžu investori investovať do cenných papierov zo sektora zdravotníctva. 

Výhoda: Okrem akcií z farmaceutického a zdravotníckeho sektora fond zahŕňa aj ďalšie sektory, ktoré sú pre hospodárstvo kľúčové, ako napríklad technologický sektor, financie a priemysel. Investori tak majú možnosť atraktívneho rastu hodnoty so široko diverzifikovaným rizikom vo viacerých hospodárskych sektoroch.

Poznámka: Je však dôležité uvedomiť si aj potenciálne riziká investície. Cena fondu môže výrazne kolísať a existuje riziko kapitálovej straty.

Spoločnosti uvedené v článku, Novo Nordisk a Roche, sú v súčasnosti druhou a piatou najväčšou pozíciou, čiže sú v ERSTE RESPONSIBLE STOCK EUROPE mimoriadne dobre zastúpené.

Poznámka: Tu uvedené spoločnosti boli vybrané ako príklady a nepredstavujú investičné odporúčanie. Uvedené pozície v portfóliu sa môžu v rámci aktívneho riadenia kedykoľvek zmeniť. Neexistuje žiadna záruka, že cenné papiere budú trvalo zaradené do portfólia.

 

Poznámky k ERSTE RESPONSIBLE STOCK EUROPE

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je orientovaný na referenčnú hodnotu. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozsah rozhodovania správcovskej spoločnosti nie je obmedzený. Upozorňujeme, že investovanie do cenných papierov zahŕňa okrem opísaných možností aj riziká.

Ďalšie informácie o udržateľnom zameraní spoločnosti ERSTE RESPONSIBLE STOCK EUROPE, ako aj o zverejňovaných informáciách v súlade s Nariadením o zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, v časti 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu ERSTE RESPONSIBLE STOCK EUROPE by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu ERSTE RESPONSIBLE STOCK EUROPE opísané v dokumentoch fondu.

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/pharma-industry-continues-to-profit-from-booming-weight-loss-drugs/

 

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.