Autor: Gerhard Winzer | 2 min. čítania

 

Konflikt na Blízkom východe dosiahol minulý víkend novú úroveň eskalácie. Irán prvýkrát v histórii priamo zaútočil na Izrael bezpilotnými lietadlami a raketami. Existuje riziko ďalšej eskalácie medzi Iránom a Izraelom. Existujú však ale náznaky, že situácia zostane v rovnováhe, aj keď krehkej, aspoň v krátkodobom horizonte. Irán útok oznámil vpred, aby sa naň Izrael a jeho spojenci mohli pripraviť. Spôsobené škody boli v skutočnosti minimálne, aj keď obrana stála veľa peňazí. Politickí analytici tvrdia, že Izrael aj Irán sa teraz môžu prezentovať ako víťazi. Izrael útok úspešne odrazil. Irán sa odvážil priamo zaútočiť na Izrael, čím demonštroval svoju silu. Okrem toho Irán oznámil, že toto odvetné opatrenie je konečnou bodkou za celou záležitosťou.

 

Akciové trhy sa takmer nezmenili

K dnešnému dňu neboli zaznamenané žiadne typické reakcie trhov na rastúcu geopolitickú neistotu. Ceny úverovo bezpečných dlhopisov, ako sú americké štátne dlhopisy a nemecké štátne dlhopisy, sa nezvýšili, americký dolár neposilnil a ceny akcií neklesli. Nezvýšila sa ani cena ropy.

 

Trh očakáva, že konflikt zostane regionálne obmedzený

Trh preto počíta s tým, že konflikt na Blízkom východe zostane obmedzený a nebude mať globálny vplyv.

Stotožňujeme sa s týmto názorom a ponechávame našu alokáciu aktív nezmenenú. Pri hľadaní správneho hodnotenia ekonomického scenára pomáha klasifikácia podľa osí hospodárskeho rastu a inflácie. (Širšie založený) globálny hospodársky rast na úrovni potenciálu a inflácia nad cieľom centrálnej banky poskytujú indikátor fázy „inflačného rastu“. V súlade s tým naďalej zaraďujeme akcie, podnikové dlhopisy s nízkym úverovým ratingom (dlhopisy s vysokým výnosom) a dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov medzi atraktívne pre našu taktickú alokáciu aktív. V relatívnom vyjadrení je atraktivita dlhopisov (štátnych a podnikových) nízka. Pozitívom je priaznivý hospodársky vývoj, uspokojivé zisky podnikov a vysoký dopyt po výnosoch. Ukazovatele naznačujúce krátkodobú prekúpenosť na trhu a ocenenie, ktoré je mierne nad historickými priemermi, však vyzývajú k opatrnosti. Inflácia by mohla naďalej prekvapovať smerom nahor, centrálne banky by mohli naznačiť reštriktívnejší postoj, zisky podnikov by mohli sklamať a geopolitická situácia by sa mohla vyostriť. Z tohto dôvodu zostávajú akcie z pohľadu alokácie neutrálne vážené.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/attack-on-israel/

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.