Autor: Gerhard Winzer | 5 min. čítania

 

V uplynulých rokoch neboli chybné len odhady vývoja inflácie. Namiesto krátkeho prudkého nárastu inflácie nastalo dlhšie obdobie vyššej miery inflácie. K pozitívnym prekvapeniam došlo aj v súvislosti s vývojom hospodárskeho rastu. Mnohými analytikmi očakávaná recesia sa (zatiaľ) nenaplnila.

Poznámka: Upozorňujeme, že prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúceho vývoja a že investovanie do cenných papierov zahŕňa riziká, ako aj príležitosti.

 

Dobré ukazovatele rastu

Ekonomické ukazovatele poukazujú na dobrý globálny rast, ktorý by mohol mať aj čoraz širší charakter. V minulom roku k rastu prispela predovšetkým normalizácia dodávateľských reťazcov, proces dobiehania v sektore služieb, expanzívna fiškálna politika USA a zlepšenie na strane ponuky v USA.

Globálny index nákupných manažérov (PMI) za marec teraz poukazuje na pokračovanie dobrého rastu (dokonca mierne nad potenciálom), hoci faktory rastu by mohli byť udržateľnejšie.

 

Koniec fázy stagnácie vo výrobe

Dôvodom je skutočnosť, že čiastkové ukazovateľe naznačujú, že jednotlivé odvetvia a regióny rastú jednotne. Po prvé, index nákupných manažérov pre výrobný sektor vzrástol. S hodnotou 50,6 sa ukazovateľ už druhýkrát za sebou nachádza nad hranicou 50, čo teoreticky znamená rast sektora.

V skutočnosti výrobný sektor v regióne OECD od konca roka 2021 stagnuje. Dokonca aj v prosperujúcich USA sa spracovateľský priemysel pohybuje do strany. Priemyselné kovy majú ale od apríla rastúci trend. Spracovateľský priemysel by preto mohol v nasledujúcich mesiacoch vykazovať rast.

 

Návrat k rastu v eurozóne

Po druhé, rastúci trend PMI možno pozorovať aj v eurozóne. Z najnovšieho prieskumu ECB o poskytovaní bankových úverov navyše vyplýva, že usmernenia pre poskytovanie úverov neboli ďalej sprísnené. To znamená, že fázy stagnácie objemu úverov aj reálneho hrubého domáceho produktu (od štvrtého štvrťroka 2022) by sa mohli skončiť.

 

Rastúce ukazovatele rastu v Číne

Po tretie, vzrástli aj indexy nákupných manažérov v Číne. Hoci Čína stále čelí štrukturálnym problémom (záporný deflátor HDP, sektor nehnuteľností, geopolitické napätie), dosiahnutie cieľa rastu na úrovni 5 % na tento rok sa teraz zdá byť reálnejšie.

 

Pevný trh práce

Trh práce je naďalej odolný. V eurozóne bola miera nezamestnanosti vo februári napriek hospodárskej stagnácii na nízkej úrovni 6,5 %. V USA rast zamestnanosti naďalej prekvapuje výrazným zvyšovaním. Zamestnanosť v sektoroch mimo poľnohospodárstva sa v marci zvýšila o 303 000 pracovných miest. Miera nezamestnanosti zároveň klesla (3,8 %), hoci miera účasti pracovnej sily vzrástla len mierne (62,7 %).

 

Pauza v procese dezinflácie

Na strane inflácie sa objavili náznaky pozastavenia klesajúceho inflačného trendu. V eurozóne rýchly odhad inflácie spotrebiteľských cien za marec ukázal ďalší pokles medziročnej zmeny tak celkového ukazovateľa (2,4 %), ako aj jadrovej miery (2,9 %). Zatiaľ čo ceny tovarov zostali medzimesačne nezmenené, rast cien v sektore služieb bol vysoký tak v medzimesačnej (0,4 %), ako aj v medziročnej zmene (4 %).

 

Miera inflácie v USA vykazuje na začiatku roka zrýchlený rast. Minulý týždeň sa venovala veľká pozornosť zverejneniu inflácie spotrebiteľských cien za mesiac marec. Ešte predtým odhady poukazovali na obnovenie klesajúceho trendu inflácie. To sa aj potvrdilo, keďže miera jadrovej inflácie zostala v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom na úrovni 3,8 %. To bolo dokonca mierne nad očakávaniami na úrovni 3,7 %. Celková inflácia v marci dosiahla 3,5 %, čo je o 0,3 percentuálneho bodu viac ako vo februári.

Indexy nákupných manažérov tiež poukazujú na pretrvávajúci nárast cenových tlakov. Okrem toho v apríli výrazne vyskočila cena ropy. Cena ropy Brent je v súčasnosti na úrovni 91 USD za barel. Riziko spočíva v ďalšom prudkom raste cien ropy a/alebo v tom, že tento rast cien sa môže ľahšie preniesť do ostatných cien.

 

Klesajúce očakávania zníženia kľúčových úrokových sadzieb

V súlade s pozitívnym vývojom na úrovni rastu a zamestnanosti a s pozastavením dezinflácie klesajú očakávania zníženia kľúčových úrokových sadzieb, s ktorými počíta trh. Na začiatku roka americká centrálna banka ešte oceňovala zníženie úrokových sadzieb do konca roka o 1,68 percentuálneho bodu. V súčasnosti je to už len 0,63 percentuálneho bodu, t. j. menej ako tri zníženia úrokových sadzieb.

V prípade Európskej centrálnej banky sa toto číslo scvrklo z 1,6 na 0,84 percentuálneho bodu. To viedlo k cenovým stratám úverovo bezpečných štátnych dlhopisov. Zároveň výrazne vzrástli ceny akcií (a výrazne klesli výnosové prémie za kreditné riziko), pretože sa zlepšili vyhliadky na pokračovanie dobrých ziskov a hospodárskeho rastu.

 

Od jastrabov k holubiciam

FED a ECB možno v súčasnosti označiť za viac holubičie (podporujúce rast) než jastrabie (bojujúce proti inflácii), keďže obe centrálne banky naznačujú zníženie kľúčových úrokových sadzieb v tomto roku. Najmä v Spojených štátoch je vyšší ako potenciálny rast a vyššia inflácia argumentom proti znižovaniu kľúčových úrokových sadzieb. V prípade ECB sa vynára otázka, prečo už mnohí centrálni bankári stanovili termín prvého zníženia sadzieb (jún), hoci inflácia v sektore služieb a rast miezd sú vysoké, zatiaľ čo produktivita stagnuje. Bez poklesu rastu miezd alebo výrazného zvýšenia produktivity bude ťažké obhájiť júnové zníženie kľúčových úrokových sadzieb.

 

Záver: konštruktívne prostredie

Ekonomické ukazovatele celkovo podporujú scenár „mäkkého pristátia“ ekonomiky. Inflácia zatiaľ zostane mierne nad inflačným cieľom centrálnej banky. Zdá sa, že centrálne banky to aspoň v krátkodobom horizonte akceptujú. Nechcú totiž začať znižovať kľúčové úrokové sadzby príliš skoro alebo príliš neskoro. Prvá možnosť zvyšuje riziko druhej vlny inflácie, druhá možnosť riziko recesie.

Keďže sa centrálne banky v súčasnosti vyjadrujú v prospech znižovania kľúčových úrokových sadzieb, makroekonomické prostredie zostáva celkovo priaznivé pre rizikové triedy aktív, ako sú napríklad akcie. Ale aj v prípade, že kľúčové úrokové sadzby nebudú v tomto roku znížené, prostredie by mohlo zostať priaznivé, prinajmenšom pokiaľ ukazovatele rastu a inflácie budú poukazovať na dobrý rast ziskov. Negatívny vplyv by však mohlo mať rastúce geopolitické napätie (kľúčové slovo: cena ropy).

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/favorable-indicators-soft-landing-on-approach/

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.