Autor: Agne Loibl | 4 min. čítania

 

Parlamentné voľby v Indii sa začali miniulý týždeň. V najľudnatejšej krajine sveta (India je teraz tesne pred Čínou s približne 1,4 miliardy obyvateľov) a najväčšej demokracii na svete bude môcť odovzdať svoj hlas celkovo 970 miliónov ľudí.

 

Dlhá fáza volieb

Voľby sa budú konať v celkovo 7 fázach počas 44 dní. Dlhé trvanie je odôvodnené logistickými a bezpečnostnými požiadavkami (v roku 2019 sa voľby konali 39 dní). Opozícia v tejto súvislosti kriticky poznamenáva, že (príliš) dlhé trvanie volieb býva výhodné pre úradujúceho premiéra Naréndru Módího a jeho stranu Bharatiya Janata Party (BJP), keďže majú veľký rozpočet na kampaň, lepší prístup k médiám a môžu podľa toho konať.

 

Predseda vlády Modi ako favorit

Vo všeobecnosti sa predpovedá jasné víťazstvo BJP a jej spojencov. V roku 2019 aliancia získala 350 z 543 kresiel, aktuálne prognózy predpovedajú ďalšie zisky a očakávajú celkovo 370 - 400 parlamentných kresiel. Čokoľvek iné ako tretie funkčné obdobie premiéra Módího by preto bolo veľkým prekvapením.

Napriek týmto náznakom sa v poslednom čase počas volebnej kampane vyskytli znepokojujúce udalosti: Objavili sa sťažnosti na zastrašovanie opozície, najmä prostredníctvom zatýkania (vrátane zatknutia známeho opozičného lídra Rvinda Kejriwala). Okrem toho úrady negatívne zasahovali aj do volebnej kampane a napríklad z pochybných dôvodov zmrazili účty viacerých opozičných strán.

Poznámka: Predchádzajúci vývoj a prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúceho vývoja.

Silný rast: Podľa prognóz Medzinárodného menového fondu (MMF) by indická ekonomika mohla v nasledujúcich rokoch naďalej dynamicky rásť.

 

Rastúce napätie v krajine

Ešte predtým však premiér konal na viacerých úrovniach mimo toľko vychvaľovaných reformných procesov, aby vytvoril atmosféru pre svoju stranu a pre seba. Okrem iného boli v poslednom čase pri prisťahovalectve uprednostňovaní ľudia hinduistického vierovyznania (najmä pred moslimami).

Ďalšie napätie medzi náboženstvami vzniklo v dôsledku povolenia, že viaceré mešity musia byť otvorené aj pre hinduistické modlitby. Jasne sa tu prejavuje nacionalistická orientácia politiky BJP. Predpokladá sa, že takto vznikajúce napätie sa politicky akceptuje, aby sa zjednotilo jadro voličov.

 

Viac iniciatívy v boji proti chudobe - premyslený politický krok

Zmena od roku 2019 bola vidieť aj v boji proti chudobe: odvtedy sa výrazne zvýšili bezplatné dávky (potraviny) a dotácie (bývanie, benzín). Po tom, čo sociálne výdavky zostali stabilné, došlo k prerozdeleniu v rámci rezortu. To je pre postihnutých chudobou veľmi pozitívne, ale Modi, žiaľ, spája túto pomoc so svojou stranou a so sebou samým aj tým, že okrem iného tlačí na dotácie na obilie. Vystupuje tak ako všadeprítomná postava a snaží sa rozšíriť svoj vplyv v rámci štátu.

Akokoľvek je Naréndra Módí na národnej úrovni nepochybne populárny, jeho konanie je teraz v zahraničí vnímané kriticky. Túžba mnohých západných spoločností nájsť stabilnejšie miesto v porovnaní s Čínou sa tým, žiaľ, trochu oslabuje. Ani z geopolitického hľadiska nie je India v takej pozícii, v akej by mohla byť (postaviť sa ako silná protiváha alebo alternatíva voči Číne), a to kvôli svojej súčasnej priateľskej politike voči Rusku.

India ako nová protiváha Číny?

Indické hospodárstvo je na vzostupe a v budúcnosti by mohlo rásť ešte rýchlejšie. Do troch rokov sa India chce stať treťou najväčšou ekonomikou na svete - po USA a Číne.

👉 Prečítajte si viac

Záver: nádej na návrat k prozápadnému kurzu

Zostáva dúfať, že po voľbách sa do popredia vráti prozápadný kurz. Koniec koncov, makroekonomický vývoj Indie možno označiť za veľmi pozitívny - v minulom roku krajina zaznamenala najvyšší rast HDP spomedzi relevantných ekonomík sveta.

Aj v rokoch 2024 a 2025 OECD a Svetová banka očakávajú najvyšší rast v Indii, a to s tempom viac ako 6 % v oboch rokoch (na tretie miesto odsúva Čínu Indonézia).

Poznámka: Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/back-to-business-after-the-election-in-india/

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.