Autor: Adam Vranka | 4 min. čítania

 

AI, alebo umelá inteligencia, pojem, s ktorým sme sa mohli za posledný rok stretnúť viackrát ako za všetky predchádzajúce roky nášho života dokopy. Technológia, ktorá môže mnohým ľuďom pomôcť a zjednodušiť ich prácu, existujú však ale aj také profesie, o ktorých sa predpokladá, že ich AI bude schopná nahradiť úplne. 

 

Game Changer?

Podľa nedávnej štúdie Medzinárodného menového fondu môže umelá inteligencia ovplyvniť až 40 % pracovných miest na celom svete, vo vyspelých ekonomikách má byť toto číslo ešte väčšie a môže sa blížiť až k 60 %. V štúdii sa uvádza, že polovica ovplyvnených pracovných miest bude profitovať z integrácie AI, hlavne zvýšením produktivity, druhá polovica ale môže byť ohrozená a môže sa to prejaviť napríklad nižším platom a v extrémnych prípadoch úplným zánikom pracovného miesta.

V štúdií vypracovanej spoločnosťou Accenture, ktorá sa venovala vplyvu AI na jednotlivé odvetvia, sa zistilo, že 40 % pracovných hodín v rôznych odvetviach môže byť ovplyvnených umelou inteligenciou. Za najviac ovplyvnené odvetvie bolo identifikované bankovníctvo, kde viac ako 50 % úloh má vysoký potenciál pre automatizáciu. Po bankovníctve nasledujú sektory ako napr. poisťovníctvo, softvér alebo energetika.

Na opačnom konci rebríčka sa nachádzajú sektory ako napr. chemický priemysel alebo prírodné zdroje, kde sa predpokladá, že AI ovplyvní najmenej úloh. 

 

 

Na obrázku sú zelenou zobrazené úlohy, ktoré majú vysoký potenciál pre automatizáciu (vyžaduje sa len malá účasť človeka), žltou úlohy, ktoré majú vysoký potenciál rozšírenia pomocou AI (vyžaduje sa väčšia účasť človeka), červenou úlohy, ktoré majú nízky potenciál rozšírenia pomocou AI a šedou sú úlohy, ktoré AI neovplyvní.

Zdroj: Richter, Felix. In Which Industries Could AI Do Most of the Heavy Lifting? (Jun 8, 2023)? Statista, Accenture. Available at Statista: https://www.statista.com/chart/30160/impact-of-ai-on-work-in-selected-industries/

Nové príležitosti

V AI vidia príležitosť viaceré firmy, na čele s americkými „big-techmi“, ktoré do AI investujú najviac. Ako hlavné dôvody, prečo firmy toľko investujú do AI, sa uvádzajú napr. zvýšenie efektivity a zníženie nákladov, ktoré sa premietnu do zisku, trhová konkurencieschopnosť alebo možnosť veľmi rýchlej analýzy množstva dát, vďaka čomu môžu firmy poskytovať vysoko personalizovaný zážitok zákazníkom alebo to firmám môže pomôcť pri rozhodovaní. V nasledujúcom grafe môžeme vidieť koľko miliárd amerických dolárov celosvetovo investovali spoločnosti každý rok do AI technológií. 

 

 

Z grafu vidíme, že každoročne sa investície do AI s výnimkou roka 2022 zvyšovali. Niektoré firmy sa snažia vytvárať vlastné AI produkty a iné vstupujú do tohto odvetvia akvizíciami rôznych startupov alebo iných firiem, ktorých je v posledných rokoch ako húb po daždi.

Zdroj: Armstrong, Martin. How Much Are Companies Investing in AI (November 22, 2023)? Statista, Stanford University. Available at Statista: https://www.statista.com/chart/31314/global-corporate-investment-in-artificial-intelligence/

Lídri v oblasti AI

Za jedného z najväčších víťazov a zároveň jedného z najväčších investorov v oblasti AI sa považuje Microsoft, ktorý investoval viac ako 10 miliárd amerických dolárov do pravdepodobne najznámejšieho AI startupu OpenAI, vďaka čomu tieto firmy úzko spolupracujú a Microsoft môže využívať inovácie tohto startupu vo svojich produktoch. Len nedávno práve Microsoft pridal možnosť využívať svoj AI nástroj Copilot v celosvetovo využívaných aplikáciách ako Word, Excel alebo Powerpoint za poplatok 20 amerických dolárov mesačne.

Za najväčšieho konkurenta Microsoftu v oblasti AI sa považuje Google, ktorý môže byť vďaka svojmu chatbotovi Gemini taktiež jedným z lídrov trhu. Nielen tieto ale aj iné známe spoločnosti, ako napr. Meta, Amazon alebo Nvidia, už v súčasnosti profitujú a využívajú AI technológie vo svojich produktoch.

 

Záver

Umelá inteligencia má do budúcna veľký potenciál a môže byť game-changerom. Táto zmena ale môže trvať ešte dlhé roky. To, za koľko rokov sa AI plne integruje do našich prác, s určitosťou povedať nevie nikto, môže to byť o 5, 10 ale aj o 20 rokov. Akcie Microsoftu a Googlu, ale aj akcie iných firiem, ktoré profitujú alebo budú v budúcnosti profitovať z AI je možné nájsť aj v našich fondoch, ako napr. v Fonde maximalizovaných výnosov alebo v Fonde budúcnosti.

Upozornenie: Tento dokument je marketingovým oznámením a slúži ako doplnkový zdroj informácií pre investorov, pričom je založený na najlepších informačných zdrojoch dostupných v čase jeho vytvorenia. Uvedené analýzy a závery majú všeobecnú povahu a nezohľadňujú individuálne potreby investorov, pokiaľ ide o výnos, zdaňovanie a mieru akceptovateľného rizika. Informácie boli spracované bez zohľadnenia osobnej situácie možných prijímateľov a ich znalostí a skúseností v oblasti investovania, nepredstavujú poskytnutie investičného poradenstva alebo investičného prieskumu, nie sú ani návrhom na uzatvorenie obchodu zo strany správcovskej spoločnosti a nevyplývajú z neho žiadne záväzky. Výnosy z investície do podielových fondov dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Zdrojom použitých informácii je Erste Asset Management GmbH, so sídlom Am Belvedere 1, 1100 Viedeň, Rakúsko, zapísaná v Obchodnom registri Obchodného súdu Viedeň pod registračným číslom 102018 b, podnikajúca v Slovenskej republike prostredníctvom organizačnej zložky Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika, so sídlom Tomášikova 48, 832 65 Bratislava, IČO: 51 410 818, zapísaná v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Po, vložka č.: 4550/B, ak nie je uvedené inak. Informácie obsiahnuté v tomto dokumente nie je dovolené ďalej rozširovať bez predchádzajúceho súhlasu spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika.