Autor: Dieter Kerschbaum | 4 min. čítania

 

V týchto časoch, keď sa náklady na každodenný život zvyšujú, je dôležité mať úspory - najmä vzhľadom na nepríjemné prekvapenia, ktoré život vždy prináša. Ak sa pokazí práčka, chladnička alebo niečo iné, nechcete predsa večne čakať na kúpu nového spotrebiča. Je jednoduchšie rýchlo odstrániť náhly problém, ak ste si odložili nejaké peniaze, ako keď nemáte nič alebo ich máte málo.

Čo však robiť, keď je peňazí málo? Vytvoriť si hotovostnú rezervu je možné už pri malých sumách od 50 EUR. A buďme úprimní: možno existuje niečo, bez čoho sa raz môžete zaobísť, aby ste urobili správnu vec pre svoju vlastnú budúcnosť. Ak sa vám však podarí ušetriť tých 50 EUR, zatiaľ nie je jasné, ako ich môžete zdvojnásobiť alebo znásobiť.

 

Úroky sú späť

Prvá vec, ktorú potrebujete, je úrok. Dobrá správa: úrok je opäť späť. Úrokové sadzby boli dlhé roky mizivé. Od 21. júla 2022 sa ale situácia zmenila. Vtedy začali úrokové sadzby prudko rásť. Dôvod bol zrejmý: stúpajúca inflácia. Po začiatku vojny na Ukrajine sa inflácia ešte zintenzívnila: prudko vzrástli aj ceny potravín, náklady na návštevu reštaurácií atď.

Politika úrokových sadzieb, t. j. rozhodovanie o tom, či sa kľúčové úverové sadzby zvýšia alebo znížia, je úlohou centrálnych bánk, ako je napríklad Európska centrálna banka (ECB). ECB je zodpovedná za krajiny, ktorých menou je euro. Zvyšovaním sadzieb sa centrálne banky, ako je ECB, snažia znížiť infláciu. Snažia sa dosiahnuť inflačný cieľ, ktorý nepresahuje 2 % ročne.

Úrok je cena za požičiavanie peňazí. To, že teraz opäť nejaké (úroky) sú, je dobrým znamením. To, že bol roky na nule, bolo dôsledkom niektorých kríz, ktoré sa stali pred časom.

 

Využívanie úrokov a zloženého úročenia

Úroky zabezpečujú rast peňazí na sporiacom účte alebo investovaných do cenných papierov. Ak ste už nejaké peniaze nasporili alebo investovali, pravdepodobne ste dostali úrok z úroku. Ide o zložené úročenie. Vďaka zloženému úročeniu rastú vaše peniaze ešte rýchlejšie, najmä ak sa peňazí nedotknete celé roky a úrokové sadzby sú vysoké.

 

Základné informácie o efekte zloženého úroku

Vložíme jednorazový vklad vo výške 100 EUR. Po jednom roku nám banka vyplatí úrok z našich peňazí. Pri úroku 1 % máme po roku 101 EUR, pri úroku 2 % je to 102 EUR atď. (viac v tabuľke). Daň z kapitálových výnosov, ktorá sa za normálnych okolností od týchto úrokov odpočítava, sa na účely tohto príkladu nezohľadňuje.

Ak ponecháte pôvodných 100 EUR vložených, suma peňazí, ktorá sa úročí v druhom roku, narastie. V dôsledku toho získate úrok z úroku. V príklade s 1 % úrokom ste po dvoch rokoch na sume 102 EUR. Po piatich rokoch ste na 105 EUR a po desiatich rokoch na viac ako 110 EUR, (pozri tabuľku). Tomuto sa hovorí efekt zloženého úročenia.

 

Ak úroková sadzba nie je 1 %, ale napríklad 5 %, suma narastie po piatich rokoch na 127 EUR, po desiatich rokoch na viac ako 162 EUR a po 30 rokoch na impozantných 432 EUR, a to len vďaka úroku a zloženému úročeniu. Nezaplatili ste pritom ani cent navyše. Čím vyššia je úroková sadzba a čím dlhšia je doba sporenia, tým vyšší je výnos získaný vďaka úroku a zloženému úročeniu.

 

Ako sa 10 EUR zmení na 100

Na to, aby sa 10 EUR premenilo na 100, t. j. aby sa vložená suma desaťnásobne zvýšila, sú potrebné dve veci, ako ukazuje náš výpočet:

  •  vysoká ročná úroková sadzba takmer 8 % (vrátane zloženého úročenia)
  • dlhé obdobie držania 30 rokov

Ako to urobiť? Jedine s cennými papiermi a väčším rizikom. Musíte byť na to pripravení a musíte mať aj potrebný čas! Ale v podstate to nie je žiadna mágia. V banke si otvoríte účet cenných papierov (majetkový účet), niečo podobné ako bežný účet, len s tým rozdielom, že je určený len na cenné papiere. Všeobecné heslo znie: nedávajte všetky vajíčka do jedného košíka, t. j. nekupujte len jedno aktívum. Namiesto toho riziko rozložte. Ako to dosiahnuť? Vhodnou možnosťou môžu byť napríklad fondy. Pri fondoch môžete svoje peniaze rozložiť do rôznych aktív.

 

Záver

Ak sú výdavky vysoké a peňazí je málo, dobrú radu je ťažké získať. Odložiť si nejaké peniaze bokom má zmysel nielen preto, aby ste mali rezervné prostriedky, ktoré môžete v prípade potreby použiť. Vďaka úroku a zloženému úročeniu sa hodnota takýchto prostriedkov rok čo rok zvyšuje. S cieľom zvýšiť potenciál zárobku môže byť investovanie sľubnou možnosťou.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/compound-interest-how-to-make-interest-work-for-you/

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.