Investičná politika

ERSTE STOCK EUROPE EMERGING investuje hlavne do akcií vybraných spoločností, alebo do akcií kótovaných na príslušnej burze rozvíjajúcich sa krajín strednej, južnej a východnej Európy, vrátane Ruska a Turecka. Pri výbere akcií sa kladie dôraz na vysoko kvalitné a rýchlo rastúce spoločnosti. Zaistenie rizika cudzích mien a spravidla nerealizuje, ale je možné. Fond je aktívne spravovaný. Správcovská spoločnosť investuje majetok fondu na základe vlastného uváženia. Pri správe fondu správcovská spoločnosť sleduje index ako referenčnú hodnotu (z licenčných dôvodov je konkrétne pomenovanie použitého indexu uvedené v predajnom prospekte fondu v bode 12 alebo Kľúčových informáciách pre investorov ("Ciele a investičná politika" ). 

Zloženie a výkonnosť fondu sa môžu podstatne alebo úplne odchýliť od indexu v pozitívnom alebo negatívnom smere, v krátkodobom alebo dlhodobom horizonte. Miera rozsahu vlastných rozhodnutí správcovskej spoločnosti nie je obmedzená.

Pozastavenie výpočtu hodnoty podielu 

Vzhľadom na aktuálnu politickú situáciu je moskovská burza uzavretá, preto bol od 24. februára 2022 pozastavený výpočet hodnoty podielu a tým aj vydávanie a vyplácanie podielových listov fondu. O obnovení výpočtu hodnoty podielu budeme informovať samostatne.

Aktuálny vývoj

So začiatkom ukrajinskej krízy došlo k výrazným sankciám voči ruským spoločnostiam, obmedzeniam obchodovania s ruskými cennými papiermi, vylúčeniu niektorých ruských bánk z medzinárodného platobného systému SWIFT, uzatvoreniu moskovskej burzy a značnej devalvácii ruského rubľa.

Medzinárodný poskytovateľ indexu MSCI Inc., preklasifikoval 9. marca 2022 ruský akciový index MSCI Rusko z rozvíjajúceho sa trhu na samostatný. V dôsledku čoho boli všetky ruské akcie vyradené z medzinárodných indexov.

V dôsledku geopolitickej situácie utrpeli aj indexy ostatných východoeurópskych krajín. Na jednej strane vznikli obavy, že sa konflikt rozšíri aj do týchto krajín, na strane druhej sú dovozcami surovín (ropa, zemný plyn). Výsledkom bol niekedy až extrémny nárast cien komodít, čo viedlo k cenovému šoku, ktorý bol umocnený problém vysokej miery inflácie zaznamenanej už pred konfliktom.

Nasledujúci graf zobrazuje vývoj akciových trhov v Poľsku, Turecku a Maďarsku. Začiatok vojny na Ukrajine viedol k stratám  východoeurópskych akcií. Medzičasom sa však niektoré straty podarilo kompenzovať.

Portfólio pred pozastavením výpočtu hodnoty podielu

K 24. februáru 2022 bol podiel ruských akcií v portfóliu 58,54 %. V porovnaní s vyššie zmieneným referenčným indexom, ktorým sa fond riadi (63,94 %), z toho vyplýva podváženie -5,40 %.