Autor: Tibor Baniar | Compliance officer | Asset Management Slovenskej sporiteľne | 3 min. čítania

 

Čo je Dokument s kľúčovými informáciami?

 

Prečo vznikol KIID - Kľúčové informácie pre investorov?

Odpoveď je na túto otázku je jednoduchá. Aby sa investovanie nezmenilo na špekulovanie a ochránili sa investori na finančnom trhu. Európski regulátori predstavili už pred viac ako 10 rokmi dokument s názvom Kľúčové informácie pre investorov, tzv. KIID. Cieľom KIID bolo ponúknuť spotrebiteľovi pred nákupom finančného produktu (v našom prípade podielových listov podielového fondu) všetky informácie v zrozumiteľnej forme, aby mohol uskutočniť informované rozhodnutie. Kľúčové informácie pre investorov mali pomôcť investorom pochopiť najdôležitejšie charakteristické vlastnosti finančných produktov, riziká a náklady, ktoré sú spojené s investovaním. Zároveň KIID umožnili lepšiu porovnateľnosť produktov pri ich ponuke a predaji.  

 

Čo nahradí KIID?

KIID ako koncept sa osvedčil, nebol však ani zďaleka dokonalý. Európski finanční regulátori zohľadnili aplikačné problémy, vývoj na finančných trhoch a od 1. 1. 2023 nahradili KIID novým dokumentom s názvom Dokument s kľúčovými informáciami (KID). V KID sú prehľadne a porovnateľne uvedené všetky základné informácie, ktoré by mali investori pred investovaním do podielového fondu poznať na to, aby sa mohli pri výbere produktu správne rozhodnúť. Cieľom je poskytnúť investorom ešte viac informácií o rizikách, očakávaných výnosoch a nákladoch. Nová regulácia poskytuje rámec, ako porovnávať jablká s jablkami a investorovi dáva možnosť vybrať si investíciu, ktorá zodpovedá jeho očakávaniam.  

Dokument s kľúčovými informáciami je po novom trojstranový dokument, ktorý má predpísanú a jednotnú formu v rámci celej Európskej únie. KID by mal byť písaný stručne, netechnickým a zrozumiteľným spôsobom, bez odbornej terminológie. KID by mal v krátkosti predstaviť v našom prípade daný podielový fond, aby klient nekupoval mačku vo vreci. Predstavuje opis daného podielového fondu a podáva prehľad najdôležitejších informácií.  

 

SRRI nahradil Súhrnný ukazovateľ rizika

Jedna z najdôležitejších informácií je Súhrnný ukazovateľ rizika. V rámci tejto kategórie došlo v súvislosti so zavedením KID k zmene metodiky výpočtu. Súhrnný ukazovateľ rizika je kategória rizika straty finančnej hodnoty, ktorá je spojená s daným finančným produktom z dôvodu pohybov na trhoch alebo v dôsledku ďalších faktorov. Súhrnný ukazovateľ rizika je premietnutý do 7-miestnej škály, kde 1 predstavuje najmenšie riziko a 7 najväčšie riziko. Súhrnný ukazovateľ rizika je doplnený o maximálnu možnú stratu investovaného kapitálu a primerané scenáre výkonnosti produktu. 

 

Primerané scenáre výkonnosti, čo môžeme očakávať od investícií?

Scenáre výkonnosti znázorňujú, aké výsledky by mohol podielový fond priniesť v prípade stresového, nepriaznivého, neutrálneho a priaznivého vývoja pri jednorazovej investícií 10 000 € pri odporúčanom investičnom horizonte a predčasnom ukončení investovania. Primerané scenáre výkonnosti môže investor porovnať so scenármi iných produktov a vybrať si taký, ktorý najviac zodpovedá jeho rizikovým preferenciám. Uvedené scenáre sú najlepším odhadom možného budúceho vývoja a nie sú presným ukazovateľom ani zárukou budúcich výnosov.  

Ďalším dôležitým údajom je údaj o Nákladoch v priebehu času. Cieľom je poskytnúť informácie o rôznych nákladoch, ktoré sú spojené s daným finančným nástrojom a ktoré bude investor znášať. Jednotlivé náklady sú rozmenené na drobné a ilustruje sa, ako náklady znižujú výnos každý rok počas obdobia držby.  

 

Odporúčaný investičný horizont

KID taktiež obsahuje informáciu o odporúčanom investičnom horizonte, teda ako dlho by mal investor investíciu držať a či môže peniaze vybrať predčasne. Ďalej sa tiež dočítate, kde je možné podať sťažnosť, prípadne čo sa stane, ak správcovská spoločnosť nebude schopná vyplácať.  

 

Na záver

Všetky tieto informácie by mali poskytnúť potencionálnemu investorovi dostatočný podklad na to, aby mohol posúdiť, či je pre neho daný podielový fond vhodný vzhľadom na jeho investičné preferencie. Bude vedieť, či naozaj našiel zlatú baňu a či je naozaj zlato všetko, čo sa blyští. Dokumenty s kľúčovými informáciami sa nachádzajú na našej internetovej stránke a pred investovaním je potrebné sa s nimi oboznámiť, nie je to dlhé, ani náročné čítanie.      

Upozornenie: Toto je marketingové oznámenie. Skôr ako urobíte akékoľvek investičné rozhodnutie, pozrite si štatút fondu, predajný prospekt fondu a kľúčové informácie pre investorov.

Podielové fondy spravuje spoločnosť Erste Asset Management GmbH, so sídlom Am Belvedere 1, 1100 Viedeň, Rakúsko, zapísaná v Obchodnom registri Obchodného súdu Viedeň pod registračným číslom 102018 b. Investovanie do podielových fondov je spojené aj s rizikom. Hodnota investície sa môže aj znižovať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy. Výnosy z investície do podielových fondov dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Hospodárenie podielového fondu sa riadi štatútom, predajným prospektom a kľúčovými informáciami pre investorov, ktoré možno získať v slovenskom jazyku na všetkých predajných miestach správcovskej spoločnosti a na www.erste-am.sk.

Tento dokument slúži ako doplnkový zdroj informácií pre investorov, pričom je založený na najlepších informačných zdrojoch dostupných v čase jeho vytvorenia. Uvedené analýzy a závery majú všeobecnú povahu a nezohľadňujú individuálne potreby investorov, pokiaľ ide o výnos, zdaňovanie a mieru akceptovateľného rizika. Informácie boli spracované bez zohľadnenia osobnej situácie možných prijímateľov a ich znalostí a skúseností v oblasti investovania, nepredstavujú poskytnutie investičného poradenstva alebo investičného prieskumu, nie sú ani návrhom na uzatvorenie obchodu zo strany správcovskej spoločnosti a nevyplývajú z neho žiadne záväzky. Výnosy z investície do podielových fondov dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Zdrojom použitých informácii je Erste Asset Management GmbH, s podnikajúca v Slovenskej republike prostredníctvom organizačnej zložky Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika, so sídlom Tomášikova 48, 832 65 Bratislava, IČO: 51 410 818, zapísaná v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Po, vložka č.: 4550/B, ak nie je uvedené inak. Informácie obsiahnuté v tomto dokumente nie je dovolené ďalej rozširovať bez predchádzajúceho súhlasu spoločnost Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika.